Finanţare-fulger pentru strada «Fulger»

0
873

Consilierii municipali au găsit rapid modalitatea prin care strada «Fulger» să aibă asigurată finanţarea. O parte din bani pentru lucrările de reabilitare a fost luată din suma cu care Primăria Craiova îşi propusese să-şi facă imagine, iar restul dintr-o economie care s-ar fi făcut în primăvară.

După ce aleşii locali PSD au părăsit plenul de joi, consilierii PDL au votat rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli într-o altă formă decât cea iniţială. Concret, viceprimarul Mărinică Dincă a venit cu propunerea ca strada «Fulger», care se doreşte să fie reabilitată, să primească toată suma necesară pentru lucrări. Ca să găsească aceşti bani, Marinică Dincă a făcut rapid câteva permutări în buget. «Anul trecut am avut la Imagine o sumă de 1,5 milioane de lei. Să votăm ca suma de 600.000 de lei care a  rămas să-i punem la strada Fulger, să acoperim o parte din suma necesară investiţiei, iar restul să-i luăm din acelaşi cont de unde s-au luat şi cei 2.059.000 de lei, adică de la bunuri şi servicii, pe străzi. Aici aveam o economie de un milion de euro şi propun să transferăm de la acest capitol banii, până la suma de patru milioane de lei, iar diferenţa până la 4.569.000 de lei să o acoperim de la Imagine“, a spus Dincă. În câteva secunde, proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetară a fost modificat conform amendamentelor făcute de viceprimar, după cre a fost votat în unanimitate de consilieri.

Va fi o variantă ocolitoare pentru strada «Brestei»

Strada «Fulger» se află în cartierul «Brestei» şi are o lungime de 1,4 kilometri. În momentul în care strada Brestei va intra în reparaţii – fiind printre cele şase străzi care vor fi reabilitate pe fonduri europene – această arteră va prelua traficul intens care există la această oră în zona cu pricina. Autorităţile susţin că, dacă nu ar fi intrat în şantier, strada aceasta nici nu ar fi putut să reziste traficului atât de aglomerat. Conform expertizei tehnice, artera respectivă prezintă degradări de la un capăt la altul, ceea ce presupune că trebuie să fie refăcută integral, nu doar aplicate petice. Un alt defect al străzii, susţin specialiştii, ar fi că strada nu permite o bună scurgere a apelor pluviale întrucât nu este prevăzută cu guri de scurgere. Acest aspect e cu atât mai important, sunt de părere autorităţile, cu cât pe această stradă se colectează apele provenite din ploi din mai multe alei adiacente. De asemenea, şi bordurile care au exista pe această stradă sunt deteriorate şi aproape că sunt ca şi inexistente acum. Unii dintre consilieri au reclamat faptul că până şi piatra cubică de care beneficia odată această stradă a dispărut ca urmare a unor alte lucrări care s-au efectuat în zonă.

Bordurile luceau în soare

Ieri, la o zi după votul din consiliu, muncitorii, cu tot cu utilaje, erau prezenţi pe şantier. Judecând după nisipul fin care se găsea pe toată lungimea străzii, se putea trage concluzia că aici se munceşte nu de ieri sau de azi, ci de câteva zile încoace. Îmbrăcaţi în salopete, muncitorii nivelau pământul şi spuneau că după ce vor termina de împrăştiat, îşi vor intra în rol utilajele care trebuie să taseze bine stratul de pământ. În cea de-a doua fază, se va trece la turnarea stratului de asfalt. Potrivit autorităţilor, cei aproape 700.000 de euro pe kilometru care se investesc aici se datorează, în principal, faptului că, până să se ajungă la aceste lucrări de îmbrăcare în covor asfaltic, pe strada «Fulger» a fost extinsă şi reţeaua de canalizare, menajeră şi pluvială. În plus, potrivit proiectului, în zonă vor fi refăcute până şi trotuarele. Cert este că, ieri, puteau fi admirate deja şirurile paralele de borduri nou-nouţe, deocamdată singurele indicii a ceea ce se va face pe această stradă. De această investiţie se pare că sunt legate şi câteva alei care corecpund cu această arteră, care, de asemenea, vor fi modernizate.

«Constantin Brâncuşi», o stradă de 11 milioane de lei

Tot în şedinţa de joi, aleşii locali au votat şi proiectele de hotărâre care privesc reabilitarea şi modernizarea a încă două străzi din Craiova, nici una dintre acestea nefiind prinsă în proiectele cu finanţare din foduri europene. Este vorba despre străzile «Constantin Brâncuşi» şi «Brazda lui Novac». În cazul primei străzi, valoarea totală a investiţiei este estimată la suma de 1,4 milioane de lei, iar pentru cea de-a doua stradă urmând să fie cheltuiţi de la bugetul local peste 11,5 milioane de lei. Pentru că nu există aceşti bani la bugetul local, consilierii locali au preferat să voteze doar documentaţiile tehnice, urmând ca lucrările să fie demarate când municipalitatea va face rost de toată suma pentru ca să nu existe riscul ca lucrările să fie făcute doar pe jumătate. Conform expertizei tehnice, pe strada «Constantin Brâncuşi», care are o lungime de 600 de metri, trotuarele sunt în stare avansată de degradare, bordurile sunt sparte, degradate sau lipsesc, iar spaţiile de parcare nu există. De asemenea, strada «Brazda lui Novac» se cere să fie reabilitată integral, pe o lungime de aproximativ 2 kilometri.