Dezgheţul fotbalului

0
412

Universitatea Craiova – FC Voluntari

Stadion: „Extensiv”, astăzi, ora 14

Universitatea Craiova: Calancea – Dimitrov, Kelic, Acka, Briceag – Mateiu, Zlatinski – Ivan, Băluţă, Nuno Rocha – Măzărache. Antrenor: Gigi Mulţescu. Rezerve: Mingote – Popov, Screciu, Bancu, Gustavo, Madson, R. Petre.

FC Voluntari: Bornescu – Maftei, Spahija, Cazan, Acsinte – C. Lazăr, L. Marinescu, Căpăţână – Ivanovici, Cernat, Curelea. Antrenor: Florin Marin. Rezerve: Balauru – Filippov, C. Achim, Voduţ, Novac, Popadiuc, Andrei Ionescu.

Universitatea Craiova joacă astăzi primul meci oficial din 2017, cu FC Voluntari

craiovaAlb-albaştrii reiau campionatul întâlnind un adversar lipsit de griji. Voluntariul este echipa pe care Craiova a dominat-o cel mai clar în acest campionat. Chiar dacă succesul din Ilfov a venit in extremis, Voluntariul a trecut doar de câteva ori centrul terenului, Universitatea ratând incredibil până când Ivan a găsit lovitura câştigătoare, în prelungiri, la ultima fază a jocului. Ca şi componenţă, Craiova nu arată mai bine ca anul trecut. Dacă Vătăjelu ar putea fi suplinit prin integrarea rapidă a lui Dimitrov, în schimb Kelic n-a arătat nici măcar siguranţa dată de Kay, iar Barthe este accidentat şi a ratat pregătirea. În ofensivă, acolo unde echipa ţipa practic după un vârf eficient, nu avem noutăţi, cel puţin deocamdată, fiindcă lui Fajic nu i-a venit viza, iar Markovic, puştiul care a impresionat în stagiul din Malta, este accidentat şi oricum nu avea drept de joc. Echipa a arătat însă bine în amicale, aşa că sunt motive de optimism. Advesarul de astăzi şi-a păstrat intact lotul, deşi atacantul Adrian Bălan a fost aproape de a ajunge chiar în Bănie, însă s-a accidentat când negocierile erau pe final. Puţine echipe din Liga I posedă jucători cu experienţa celor de la Voluntari, probabil echipa cu cea mai ridicată medie de vârstă din Liga I. Bornescu, Cernat şi Maftei au 37 de ani, Costin Lazăr are 36 de ani, Marinescu şi Curelea au 33 de ani,  Nicolae Grigore are 34 de ani, Acsinte are 30 de ani.

Mulţescu ţine cont de faptul cu Voluntariul este o formaţie „versată”: „Primul meci este cel mai greu, fiindcă nu avem ritmul campionatului, amicalele au relevanţa lor, dar nu se compară cu meciurile oficiale. Totodată, ne dezavantajează starea terenului, dar şi faptul că avem jucători accidentaţi, Dumitraş şi Barthe, Markovic nu are drept de joc fiindcă nu are 16 ani, iar lui Fajic nu i-a sosit cartea verde. E un avantaj totuşi că jucăm acasă, unde am avut mereu rezultate bune, nu am pierdut niciun meci la Craiova. Întâlnim o echipă valoroasă, cu jucători cu mare experienţă, chiar la nivel internaţional. Nu va fi un meci uşor, dar ne dorim să începem cu dreptul anul. Important este să eliminăm greşelile, să nu mai ratăm cum am făcut-o până acum”.

Mulţescu: „Presiunea va fi mare până vom obţine calificarea în play-off”

Gigi Mulţescu recunoaşte că la primul meci oficial echipa sa se va baza în mare parte tot pe jucătorii de anul trecut, fiindcă Mingote este rezervă, Barthe este accidentat, Fajic nu a primit cartea verde, Drăghici nu intră în calcule, jucând doar 10 minute în meciurile amicale, iar Dimitrov este înlocuitorul lui Vătăjelu: „Ne-am întărit în această iarnă, dar nu se vede acest lucru în prima etapă, fiindcă sunt anumite probleme, sper ca ele să se rezolve cât mai curând, iar Fajic să primească viza, iar Barthe îşi va relua în curând pregătirea. Deocamdată ne bazăm tot pe grupul care a dus greul până acum, care are relaţii de joc”. Gigi Mulţescu se teme că ierarhia ar putea fi influenţată de starea terenurilor: „Aş fi vrut să se amâne campionatul până când terenurile arătau mai bine, fiindcă este pusă în pericol sănătatea jucătorilor, iar ierarhia ar putea să depindă de aceste lucruri, nu de fotbal. La noi presiunea este destul de mare, fiindcă vrem să ne asigurăm intrarea în play-off”. Antrenorul speră ca în meciurile Craiovei să nu mai fie probleme de arbitraj, după ce anul trecut echipa a avut de suferit din acest punct de vedere: „Le doresc arbitrilor să fie inspiraţi, să aibă un sezon mai bun, mai ales asistenţii, care trebuie să aibă atenţie distributivă.

Mulţescu a vorbit şi despre protestele din ultimele zile, dar spune că nu va ieşi în stradă, aşa cum a făcut omologul său de la Timişoara, Ionuţ Popa: „Noi facem politica sportului. Eu sunt pentru dialog, nu pentru ieşiri în stradă. Cred că asta înseamnă democraţia, să se rezolve pe calea dialogului. Aş vrea să ieşim în stradă dacă o să obţinem un trofeu la fotbal”.

Andrei Ivan speră ca Universitatea să obţină cât mai repede punctele care să-i asigure prezenţa în play-off: „Este primul meci şi ne dorim să începem cu o victorie. Ne trebuie minim 6 puncte pentru a ajunge în play-off şi sper să le obţinem cât mai repede. Mă motivează faptul că port banderola, mă ajută şi colegii mei, în special cei cu mai multă experienţă, îmi dau încredere. Nu am plecat acum la Bruges, dar cei din club m-au asigurat că voi pleca la vară în străinătate, fiindcă îmi doresc acest lucru”.

„Flocea” crede într-un rezultat pozitiv

Antrenorul ilfovenilor, Florin Marin, este conştient de valoarea adversarului de astăzi, dar are convingerea că echipa sa va obţine cel puţin un punct: „Întotdeauna primul meci este foarte important. Este clar că jocul împotriva Universităţii Craiova este extrem de dificil pentru noi pentru că vorbim despre o echipă cu evoluţii şi rezultate foarte bune în prima parte a campionatului. Noi avem însă convingerea că putem obţine un rezultat pozitiv”.

O singură înfrângere au suferit oltenii din postura de gazde în ultimele 17 meciuri disputate în Liga 1 Orange, 0-1 cu Astra, meci jucat la Severin, în rest au 14 succese şi două rezultate de egalitate. Trei victorii, două remize şi cinci înfrângeri este palmaresul ilfovenilor pe teren advers în campionatul curent. În acest campionat, craiovenii ocupă  prima poziţie în ierarhia privind şuturile expediate pe meci, cu o medie de 16 şuturi. La acest capitol, FC Voluntari a înregistrat o medie de 10,5 şuturi/meci. De asemenea, trupa antrenată de Gigi Mulţescu conduce în topul fair-play, cu doar 43 puncte de penalizare (40 cartonaşe galbene şi un roşu). Cele două echipe s-au întâlnit de cinci ori în Liga 1 Orange, de patru ori s-au impus craiovenii, iar un joc s-a încheiat cu victoria ilfovenilor.  Prima dispută a avut loc pe 28 august 2015, FC Voluntari – U Craiova 1-2. Băluţă a deschis scorul la finalul primului sfert din partea secundă, Voduţ a egalat din pasa lui Iorga, apoi Vătăjelu a stabilit rezultatul final, după o acţiune personală. Cea de a doua întâlnire a fost cea din 13 decembrie 2015, de pe Extensiv, şi s-a încheiat cu victoria ilfovenilor, scor 2-1, marcatori Bancu, respectiv Adrian Bălan şi Daniel Pancu. Gigi Mulţescu era atunci antrenorul Voluntariului. Cea mai mare diferenţă de scor s-a consemnat în meciul din etapa care a deschis play-out-ul stagiunii precedente, U Craiova – FC Voluntari 3-0. MVP-ul partidei a fost Andrei Ivan, autor a unei duble, prima din carieră, şi pasator la golul reuşit de Nuno Rocha. Cea mai recentă confruntare a fost cea din 21 septembrie 2016, FC Voluntari – U Craiova 0-1, marcator Andrei Ivan, în ultimul minut de prelungiri. Gigi Mulţescu (279 meciuri în Liga 1) vs Florin Marin (451 meciuri în Liga 1) în Liga 1: 6 jocuri – 4 victorii Mulţescu – o remiză – o victorie Florin Marin. 25 de jucători a utilizat Florin Marin în primele 21 de etape, în timp ce Craiova s-a bazat doar pe 22 de fotbalişti.