Copiii inteligenţi, premiaţi la Şcoala „Gheorghe Ţiţeica”

0
2343

În ziua de 21 ianuarie 2017, Şcoala Gimnazială „Gheorghe Ţiţeica” din Craiova a fost gazda celei de-a a II-a ediţii a Concursului Interjudeţean de matematică „PRO – PERFORMANŢA” – proba individuală şi Cupa „PRO-PERFORMANŢA” – destinată echipelor. Este un concurs cuprins în calendarul Ministerului Educaţiei Naţionale, organizat de Şcoala „Gheorghe Ţiţeica”, iniţiat în scopul stimulării elevilor pentru o pregătire calitativă superioară la matematică. Ieri, a avut loc festivitatea de premiere a copiilor situaţi pe primele locuri, dar, până la urmă, toţi au fost câştigători, deoarece li s-au pus în valoare gândirea şi pregătirea.

 premii (2)Concursul de sâmbătă, 21 ianuarie, aflat la cea de-a II-a ediţie, face parte integrantă din programul de pregătire dezvoltat de Şcoala Gimnazială „Gheorghe Ţiţeica” din Craiova. «Ne dorim ca unitatea noastră să devină un centru al stimulării creativităţii elevilor, care să le asigure condiţiile pentru cea mai bună, completă şi utilă dezvoltare spre performanţă, pentru a se simţi competenţi şi autonomi şi a trăi cu idealuri şi valori precum bunătatea, corectitudinea şi responsabilitatea. La această ediţie, au participat 150 de copii din ciclul gimnazial, la proba individuală, şi 120  la cea de echipe, din mai multe judeţe ale ţării. Ne bucurăm şi suntem onoraţi de prezenţa domnului conf. univ. dr. Cătălin Gherghe, de la Universitatea din Bucureşti, preşedinte al concursului. Competiţia a fost posibilă prin sprijinul domnului prof. Felician Preda, preşedintele Asociaţiei „PRO-PERFORMANŢA”, iniţiator, precum şi prin contribuţia sponsorilor, care au acordat premii în bani câştigătorilor», a precizat prof. Cerasela Cremene, director al Şcolii „Gheorghe Ţiţeica”.

O fată fericită

premii (1)Una dintre sălile instituţiei de învăţământ amintite a fost, ieri, gazda festivităţii de premiere a câştigătorilor – vorbim numai de premii, deoarece, aşa cum aminteam, toţi copiii sunt campioni. Copii, părinţi sau bunici ai acestora au ţinut să fie de faţă atunci când erau acordate premiile. Emoţiile au fost aproape de cota maximă. Ca un exemplu, am stat de vorbă cu una dintre câştigătoare. Se numeşte  Alexandra Cotolan, este elevă în clasa a V-a la „Gheorghe Ţiţeica” şi nu se află la primul concurs. Vizibil marcată, la început, a reuşit să treacă peste momentele dificile şi ne-a spus, cu o voce caldă: „Mă bucur foarte mult, dar să ştiţi că am mai fost la concursuri. Mie îmi place matematica şi vrea să particip şi la olimpiade”. Este gândul unui copil care poate schimba, alături de alţii ca el, România. Depinde de grija pe care o avem pentru toţi aceşti micuţi inteligenţi.

Altfel decât la competiţiile clasice

premiiIniţiator al competiţiei, prof. Felician Preda a menţionat: „La acest concurs s-au înscris foarte mulţi elevi capabili să-şi aprofundeze tainele matematicii şi ne dorim ca pentru unii dintre aceştia să fie primul pas către o carieră de matematician”. Conf. univ. dr. Cătălin Gherghe, preşedinte al concursului, a conchis: „A fost vorba despre o competiţie altfel decât Olimpiadele clasice. S-a pus accent pe probleme de logică, venite din viaţa reală, folosind inteligenţa şi cunoştinţele de matematică ale copiilor. Cred că astfel de concursuri ar trebui să atragă cât mai mulţi elevi. Vreau să vă spun că an văzut bucurie pe feţele participanţilor, deoarece ştiau că pot rezolva probleme care ţin de gândirea lor şi nu , aşa cum se întâmplă la concursurile clasice, de teme din programă, unde pot avea un blocaj. Li se stimulează spiritul creativ şi asta este foarte bine”.