Centrul social „Sfântul Vasile”, pregătit să ofere sprijin persoanelor fără adăpost

0
590

Din cauza temperaturilor foarte scăzute, la Centrul Social de Urgenţă pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile” din Craiova, administrat de Asociaţia „Vasiliada”, solicitările pentru cazarea persoanelor aflate în situaţie de risc a crescut. În ultimele zile, aici au ajuns 35 de persoane fără adăpost, cu vârste cuprinse între 30 şi 60 de ani.

persoane (2)Centrul de Urgenţă pentru persoane fără adăpost „Sântul Vasile” funcţionează în Craiova de 8 ani, datorită parteneriatului dintre Asociaţia „Vasiliada”, aflată sub patronajul Mitropoliei Olteniei, Consiliul Local al Municipiului Craiova şi Arhiepiscopia Craiovei. Capacitatea Centrului este de 52 de locuri, iar în prezent în cadrul aşezământului sunt cazate 75 de persoane.

„Chiar dacă numărul standard de locuri disponibile este limitat, considerăm că este de datoria noastră să facem toate eforturile pentru a-i sprijini pe semenii noştri care nu au adăpost. Astfel, am decis suplimentarea numărului de locuri, încercând să ajutăm cât mai multe persoane aflate în situaţie de risc din cauza temperaturilor foarte scăzute. Colegii mei sunt pregătiţi să ofere acestor persoane, pe lângă cazare, şi trei mese calde pe zi, produse pentru igienă, haine curate, iar după caz, consiliere socială şi psihologică”, a declarat pr. Adrian Stănulică, preşedintele Asociaţiei „Vasiliada”.

Consiliere socială şi psihologică

persoane (1)Centrul Social de Urgenţă pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile” oferă următoarele servicii: cazare pe perioadă determinată, acordare masă (3 mese/zi), preparare hrană caldă, menaj (spălătorie, uscătorie), curăţenie, pază, întreţinere; diagnoză socială, elaborare plan de intervenţie / de asistenţă şi îngrijire, îndrumare către alte servicii, consiliere socială, informare, suport emoţional, management de caz, monitorizare cazuri sociale, supervizare activităţi de asistenţă socială; asistenţă şi suport specializat în vederea reabilitării/reintegrării sociale (orientare profesională / vocaţională, consiliere psihologică / psihosocială, supraveghere, suport emoţional / religios, ergoterapie/terapie ocupaţională); educare şi formare: supraveghere pedagogică, educare pentru abilităţi de viaţă independentă, educare pentru inserţie / reinserţie în familie şi comunitate, educare pentru integrare/reintegrare socială, facilitare acces la educare generală, facilitare acces la formare profesională; socializare, activităţi culturale şi de petrecere a timpului liber: activităţi de socializare destinate formării, consolidării conduitei pro-sociale a copiilor şi familiei, activităţi de petrecere a timpului liber şi alte activităţi, precum consiliere spirituală, mediere socială.

Cazarea este acordată pe o perioadă de la 6 la 12 luni, timp în care echipa pluridisciplinară urmăreşte scoaterea din situaţia de criză a beneficiarilor şi reintegrarea socio-profesională a acestora prin includerea în alte forme de servicii sociale. Astfel, în cadrul aşezământului, beneficiarii primesc, pe lângă serviciile de bază, şi suport pentru găsirea şi păstrarea unui loc de muncă, reuşind astfel să depăşească situaţia de criză iniţială şi să dezvolte un plan pentru viitorul lor. În cursul anului trecut, de serviciile Centrului au beneficiat peste 100 de persoane, dintre care 28 au fost ajutate sa îşi găsească un loc de muncă.