Mii de salariaţi au protestat pe esplanada Teatrului Naţional. Codul lui Boc – huiduit, din nou, la Craiova

2
949

Peste 2.000 de salariaţi afiliaţi la cele cinci confederaţii sindicale CNSLR Frăţia, CNS Cartel Alfa, CSDR, BNS şi Meridian au protestat, ieri, timp de o oră, pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova împotriva noului Cod al Muncii, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament. Este a doua săptămână când angajaţii au ieşit în stradă pentru a-şi striga nemulţumirile legate de noile prevederi legale, care le ameninţă siguranţa locului de muncă. Protestatarii au precizat că au de gând să continue acţiunile revendicative până când guvernanţii vor accepta dialogul cu sindicatele. Pentru a fi mai aproape de cei care conduc ţara, liderii de sindicat au anunţat, ieri, că vor muta protestul de miercurea viitoare, când se va citi moţiunea de cenzură, în faţa Palatului Parlamentului din Bucureşti.

Protestul de ieri a început după-amiază, când profesori, cadre medicale, funcţionari publici, militari, dar şi angajaţi de la Electroputere, Avioane, Ford şi Termoenergie Craiova au revenit cu pancartele şi fluierele să ceară guvernanţilor să schimbe mai multe prevederi ale Codului asumat. Din cauza frigului, de această dată durata de desfăşurare a mitingului a fost redusă la doar o oră.

Irina Cristiana Anghel

Învăţătoarea care a făcut greva foamei, prezentă la mitingul din Craiova

Alături de manifestanţi a fost şi învăţătoarea Irina Cristiana Anghel, din judeţul Olt, care a devenit cunoscută după ce timp de 68 de zile a stat în greva foamei, în semn de nemulţumire faţă de Legea Educaţiei. Dascălul şi-a început discursul prin a citi jurământul pe care l-au depus Traian Băsescu, în calitate de preşedinte al ţării, Emil Boc, pentru funcţia de premier, şi Roberta Anastase, pentru scaunul de preşedinte al Camerei Deputaţilor, acuzând încălcarea în întregime a acestui angajament. „Am venit cu tot sufletul. Nu sunt membru de sindicat şi nici nu fac parte din vreun partid politic. Sunt reprezentantul omului de rând care îşi duce cu greu traiul, după ce au fost tăiate şi salariile, dar şi pensiile. Mesajul meu: trebuie să fim uniţi indiferent de categoria din care facem parte şi să nu ne bucurăm de tăierile salariale aplicate celor care sunt remuneraţi mai bine. Unitate!”, i-a îndemnat Cristina Anghel pe colegii săi.

Plângere penală împotriva Robertei Anastase

Chiar dacă la începutul săptămânii s-a anunţat că Guvernul a acceptat 8 din cele 144 de amendamente propuse, cele mai contestate efecte negative ale Codului Muncii au rămas în vigoare. Astfel, conform noii legi, de la 45 la 120 de zile angajatorul poate contracta pentru acelaşi post oricâte persoane doreşte, cu titlu de perioadă de probă, şi poate oricând să renunţe la orice angajat în acest interval de timp fără să poată fi controlat. Totodată, perioada lucrată cu titlul de probă nu mai constituie vechime în muncă. Contractul de muncă va conţine şi obiective de performanţă individuală, dar şi criterii de evaluare a acestora. Sindicaliştii spun că prin această prevedere salariaţii vor putea fi mult mai uşor concediaţi pentru necorespundere profesională.

„Au apărut noutăţi faţă de săptămâna trecută. Guvernul, fără să ţină cont de miile de oameni care mărşăluiesc în toată ţara, şi-a asumat răspunderea  pentru noul Cod al Muncii. Camera Deputaţilor condusă de Roberta Anastase a interzis reprezentanţilor noştri să asiste la discuţii, invocând faptul că se pot întâmpla, din nou, accidente. Nu avea dreptul să ne restricţioneze participarea la acea şedinţă, pentru că era publică, motiv pentru care cele cinci confederaţii sindicale au depus plângere penală împotriva doamnei Anastase”, a declarat Victor Peţa, preşedintele BNS Dolj.

De asemenea, reprezentantul Sanitas Dolj, Ileana Ionescu, a ţinut să precizeze mulţimii că, deşi nu au negociat un nou Contract Colectiv de Muncă la nivel naţional, salariaţii trebuie retribuiţi conform vechiului contract, asigurându-i că mai este valabil încă 12 luni.

Mitingul de săptămâna viitoare se va muta la Bucureşti

În finalul mitingului de ieri, manifestanţii au pornit într-un marş, exprimându-şi încă o dată nemulţumirile. Una dintre temerile cele mai des invocate este aceea că patronatul poate oricând micşora activitatea salariatului şi inclusiv remuneraţia acestuia, pe motiv că şi-a redus temporar activitatea, fără să mai fie obligatoriu – ca în actualul Cod – consimţământul angajatului. Mai mult decât atât, el poate trimite salariatul în concediu fără plată împotriva voinţei lui. În acest fel, spun sindicatele, nu mai există nici măcar un minimum de siguranţă  a locului de muncă şi a venitului, salariaţii nemaiputând nici să acceseze credite de la bănci.

De asemenea, în cazul concedierilor, noul Cod prevede că vor fi disponibilizaţi primii cei care nu au realizat „obiectivele de performanţă individuală”. Ori protestatarii afirmă că în mod sigur criteriile de evaluare a acestor performanţe vor fi stabilite unilateral doar de patronat. De fapt, patronatul va concedia pe cine va dori, fără ca salariaţii să mai poate fi apăraţi. După concediere, chiar şi a doua zi, patronatul poate angaja alte persoane pe locurile de muncă ale celor concediaţi, fără a mai fi obligat sau sancţionat în nici un fel.

Dacă nu va trece moţiunea, sindicaliştii vor apela la Curtea Constituţională

Sindicaliştii îşi pun speranţa în Moţiunea de Cenzură ce va fi depusă de opoziţie. Pentru a arăta nemulţumirea oamenilor vizavi de prevederile Codului, sindicatele au anunţat că miercurea viitoare vor duce protestatarii la Bucureşti, chiar în faţa Parlamentului, unde se va citi şi se va vota moţiunea. În cazul în care aceasta nu va trece, liderii de sindicat sunt hotărâţi să apeleze la un plan de rezervă. „Dacă Moţiunea nu va trece, conducerea celor cinci confederaţii sindicale şi USL vor face un demers comun la Curtea Constituţională pentru a declara acest Cod neconstituţional. Totodată, vom avea timp să ne organizăm şi pentru o grevă generală. Se va face şi o analiză de impact pe care o vom adresa Comisiei Europene să vadă dacă România îşi respectă angajamentele din tratatele de aderare”, a mai precizat preşedintele BNS Dolj.

CARMEN RUSAN şi RADU ILICEANU

2 COMENTARII

  1. Bai papagalilor lasati vrajeala si mai scrieti si voi despre cum sint trimisi oameni acasa din DOLJCHIM si cum a falimentat Ungureanu si Baiesu cel mai rentabil combinat din tara.Smecheri de la Petrom care au luat spaga din fierul taiat si nu iau verificat niciodata pe acesti mafioti au inchis ochi la toate afacerile celor doi.De ce nu scrieti cum sint distruse intreprinderile acestui judet doar de dragul de a distruge concurenta ,de ce combinatul ungurilor [ TIRGU MURES ]merge in plin poluind orasul fara statie de epurare iar la moi unde sau facut o serie de imbunatatiri se vrea taierea .Cine are interesul sa minta despre adevarata realitate a combinatului. ????????????

  2. Puteti sa iesiti si un milion in strada tot de geaba :sinteti un popor de prosti si fricosi care ati ratat sansa de a scapa de ciuma la alegeri dar voi votati cu piciorele doar va trageti din maimute ma refer aici la cei care l-au revotat pe pletos.In afara tari nu se merge la circiuma sau se danseaza in satre tiganesti, trebuie sa ai o anumita prestatie.Asa ca acuma ati luato si puteti sa schelalaiti cit vreti.Daca va alegeati lideri sindicali din rindul oamenilor corecti poate alta era situatia acum ca peste tot ati votat numai jagardele trageti ponoasele. Apropo voi spuneti ca ati facut o revolutie aida de cine va crede cind tremura chilotii pe voi si va ie frica sa iesiti si la un amarat de miting dapai sa mai faceti si greva ???????? VA MERITATI SOARTA

Comments are closed.