Cum vrea PDL să îşi păstreze directorii de deconcentrate şi după ce nu va mai fi la putere

1
410

Singurul obiectiv al PDL este ca la alegerile locale şi apoi cele parlamentare din 2012 să îşi conserve puterea. Şi dacă nu vor reuşi să rămână la guvernare îşi iau măsuri de precauţie încercând să rămână cu oameni lor deja numiţi în funcţii la serviciile deconcentrate din teritoriu.

La Consiliului Naţional de Coordonare al PDL Emil Boc a anunţat că va înainta în regim de urgenţă un proiect de lege privind depolitizarea funcţiei publice anunţând această iniţiativă ca fiind o provocare principală rămasă pentru Guvern în perioada următoare.” Trebuie să definim clar palierul politic de cel nepolitic. Voi propune un proiect de lege în regim de urgenţă pentru a stabili clar unele lucruri: palierul politic trebuie rezumat la secretar de stat şi şefi de agenţii”, a declarat Emil Boc. Un astfel de proiect de hotărâre ar însemna că toţi directorii numiţi de PDL în funcţii publice să rămână pe poziţii indiferent de cine va veni la putere.

„Dacă partidul câştiga, cei cu bani au prioritate la numirea în funcţii”

Mai mult decât atât în următoarele luni, va propune să se facă şi o testare profesională a tuturor şefilor de servicii deconcentrate, urmând să rămână în funcţii numai cei care îşi dovedesc competenţa. Este jenantă o astfel de declaraţie, atâta timp cât se ştie deja că toţi directorii de deconcentrate au fost numiţi în funcţie de activitatea politică şi cotizaţia plătită la partid. Competenţa profesională a fost ultimul criteriu luat în seamă la numirea acestora la deconcentrate. Care a fost scopul consilierului prezidenţial Sebastian Lăzăroiu când a declarat că cei cu bani au prioritate la funcţiile publice nu îl putem ghici, însă este cert faptul că are dreptate: „În campaniile electorale unii vin cu expertiza, alţii cu banii. Dacă partidul câştiga, cei cu bani au prioritate la numirea în funcţii pentru că se presupune că trebuie să îşi recupereze «investiţia».”. Nimic mai adevărat. Iar numirile în funcţiile de directori ale PDL Dolj la serviciile deconcentrate stau mărturie. Cum va depolitiza Emil Boc şi şleahta portocalie serviciile deconcentrate din moment ce ei nu au fost în stare în doi ani de zile să rezolve problema de incompatibilitate a directorului de la Garda de Mediu Dolj, Ileana Şerban, consilier judeţean PDL? În PDL este un amestec între oportunismul celor cu bani şi recunoştinţa liderilor de partid faţă de aceştia. Rezultatul – o guvernare bazată pe incompetenţă şi clientelism, din care singurul care nu are de câştigat nimic este cetăţeanul contribuabil.

Proiectul ANFP nu avantaja pedeliştii

În luna septembrie a anului 2010 Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici anunţa că se lucrează la un proiect care prevede ca toate persoanele numite într-o funcţie publica să fie obligate să nu facă parte dintr-un partid politic. Conform ANFP, proiectul aducea modificări la Legea nr. 188/1999 privind Statutul Funcţionarilor Publici. „Propunerile de modificare au la baza problemele identificate de ANFP ca urmare a consultărilor publice organizate cu sindicatele şi structurilor asociative, a acţiunilor de control desfăşurate, precum şi a dezbaterilor din cadrul seminariilor regionale organizate cu reprezentanţi ai instituţiilor şi autorităţilor publice”, spuneau în reprezentanţii ANFP, principala modificare fiind aceea, aşa cum spuneam, prin care se impune condiţia ca nici un funcţionar public să nu fie membru de partid. Un element de noutate la această propunere era stabilirea datei de 19 iunie drept Ziua funcţionarului public, declarată zi nelucrătoare pentru aceştia. Alte modificări vizau simplificarea procedurilor de ocupare a funcţiilor publice, descentralizarea competentei de organizare a concursurilor, cu accent pe rolul de monitorizare al ANFP şi întărirea rolului formarii profesionale în administraţia publică. De ce Guvernul Boc nu a luat în calcul în 2010 acest proiect al ANFP? Poate pentru că nu îşi doreau să îşi piardă directorii de la deconcentrate cu doi ani de zile înainte de alegerile locale şi parlamentare? Vor rezolva situaţia în modul lor caracteristic printr-o ordonanţă de urgenţă cu condiţii şi criterii care să îi avantajeze pe ei şi nu pe cetăţeanul român.

1 COMENTARIU

  1. La fel ca Ileana Serban, Marcea Marcel de la Inspectoratul de Stat in Constructii dolj, este INCOMPATIBIL, fiind si consilier judetean PD la Dolj, colef cu Ileana.
    Pd-ul asta, cu neoameni si cu nesimtiti, isi bate joc de popor, pana cand nu-i va mai rabda Dumnezeu.

Comments are closed.