Liceul „Traian Vuia” din Craiova – 50 de ani de existenţă şi un viitor european

0
1931

vuia (1)A fost una dintre unităţile de învăţământ preuniversitar de elită, în primul rând pentru ceea ce ţine de învăţământul tehnic şi profesional, care să bătea, la modul clar pe performanţă în învăţământ, cu actualele Colegii Naţionale „Fraţii Buzeşti”, „Carol I” şi „Elena Cuza”.  Se numea, până în anii 1990, Liceul Industrial nr. 1 Craiova, iar acum are titulatura Liceul „Traian Vuia” şi împlineşte, în aceste zile, 50 de ani de existenţă. Săptămâna viitoare, conducerea instituţiei are pregătită o adevărată manifestare de omagiere, la care vor lua parte atât foste cadre didactice, elevi, cât şi cei din noua generaţie. Au început, deja, demersurile pentru atingerea performanţelor din trecut.

 Până în 1990, şi câţiva ani ulteriori, fostul Liceu Industrial nr. 1 Craiova, actualul Liceu „Traian Vuia”, a fost unul dintre vârfurile învăţământului preuniversitar craiovean, cu precădere în ceea ce ţine de „inteligenţa tehnică”. La un moment dat, a intrat sub patronajul Fabricii de Avioane Craiova, acolo fiind efectuate stagiile de practică. Erau vremuri când elevii şi cadrele didactice nu aveau niciun fel de complex în competiţia interşcolară.

vuia (4)Credem că este nevoie şi o descindere în istorie. Astfel, prin Legea nr. 2, Ordinul 145/1966, lua fiinţă Liceul Industrial pentru Construcţii de Maşini, cunoscut, apoi, drept „Liceul lui Ciucurel” (Pavel Ciucurel, fost director al liceului, cel care, ani de zile, s-a mândrit cu faptul că a dat mâna cu Nicolae Ceauşescu, moment imortalizat într-o fotografie care a stat mult timp afişată pe un panou în holul de la intrare şi care se mai află în arhive – n.r.). A fost primul liceu industrial din Oltenia, jurisdicţia aparţinând Uzinelor „Electroputere”, fiind admişi, pentru început 72 de elevi, jumătate absolvind. Pe 31 august 1971, instituţia s-a mutat în actualul sediu, fiind făcute mai multe amenajări şi ridicări de clădiri. După cutremurul din 4 martie 1977, sala de sport a fost grav avariată, a fost refăcută şi cu sprijinul elevilor, iar în acelaşi an s-a trecut sub patronajul Fabricii de Avioane Craiova, fiind înfiinţată şi secţia de „Aeronautică”. În 1979, s-a primit titulatura „Liceul Industrial nr. 1 Craiova”. Urmează cea mai bună perioadă a instituţiei, în 1985 devenind primul în judeţ, în ceea ce priveşte învăţământul tehnologic şi se clasează pe al II-lea loc în oraş, într-un clasament al liceelor, imediat după actualul „Carol I”.

„Ne gândim şi la viitor şi suntem interesaţi de diversificarea ofertei şcolare”

vuia (2)Au trecut ani de zile şi s-a intrat într-un relativ colaps. La un moment dat, se vorbea ca despre un liceu fără foarte mulţi sorţi de izbândă. Puţină  lumea îşi mai aducea aminte despre fostul „Liceu Industrial nr. 1”. Un trecut glorios, dar cu prezent şi viitor incerte. Era nevoie de o schimbare şi s-a şi făcut. A început derularea de programe europene, pe diverse axe, din 2000, iar în 2014 s-a primit titlul de „Şcoală Europeană”, care deschidea cu totul alte perspective.

«Toţi foştii sau actualii mei colegi s-au remarcat printr-un înalt profesionalism. Unii au fost recompensaţi cu titlul de „Profesor evidenţiat”, alţii cu distincţia „Gheorghe Lazăr” (pentru cei aflaţi în activitate) sau „Diploma de excelenţă” (destinată cadrelor didactice pensionare). Nu putem să nu amintim faptul că sunt profesori care au primit cea mai mare distincţie pentru un cadru didactic – Ordinul „Meritul pentru învăţământ în grad de ofiţer”. Ne gândim şi la viitor şi suntem interesaţi de diversificarea ofertei şcolare, făcând demersuri în vederea stabilirii unor parteneriate cu agenţi economici privaţi, pentru a oferi o bună pregătire, at teoretică, cât şi practică, urmărind facilitarea inserţiei pe piaţa muncii şi o bună integrare socială a absolvenţilor noştri. Cred că este foarte bine venit acest moment aniversar, iar, pe 16 decembrie, vor avea loc acţiuni care să marcheze evenimentul», a precizat prof. Ileana Moculescu, director al Liceului „Traian Vuia”. Ar mai fi ceva: „Eu nu lucrez pentru gloria mea personală, ci lucrez pentru gloria geniului uman” – Traian Vuia.