Alimentele neconforme inundă pieţele, de sărbători

0
394

În această perioadă se intensifică verificările autorităţilor publice responsabile de siguranţa alimentară a populaţiei. Aşa se face că, în ultimele zile, suntem asaltaţi cu rapoarte de activitate, ce indică cazuri grave de nerespectare a legislaţiei în materie. Concret, tone de carne sunt retrase de la comercializare iar peste un milion de ouă au fost confiscate şi distruse. Sunt controlate depozite alimentare, mijloace de transport şi centre de ambalare. Conducerea DSVSA Dolj recomandă controlul cărnii de porc sacrificat în gospodărie iar consumarea să fie făcută, numai dacă se primeşte rezultatul negativ la analiza Trichinella Spiralis.

ouaÎn perioada 25.10.2016 – 06.11.2016 Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a desfăşurat o acţiune la nivel naţional pentru a verifica modul de respectare, de către operatorii din sectorul alimentar, a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la transportul, ambalarea, depozitarea şi comercializarea ouălor provenite din  comerţul intracomunitar.

Controale intense

          La nivelul fiecărei DSVSA judeţene au fost constituite echipe mixte formate din reprezentanţi ai Serviciului Control Oficial Siguranţa Alimentelor şi ai Serviciului Antifraudă, care, în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratelor de Poliţie judeţene au efectuat controale oficiale: în trafic, pentru verificarea mijloacelor de transport a ouălor  provenite din alte state membre ale UE şi destinate procesării şi/sau comercializării pe piaţa României; la locul de destinaţie a ouălor provenite din comerţul intracomunitar, pentru verificarea unităţilor de destinaţie situate pe teritoriul României.

          În perioada de referinţă au fost verificate 603 obiective: 73 mijloace de transport produse de origine animală şi 530 unităţi de destinaţie a ouălor provenite din statele membre ale UE: 23 centre de ambalare ouă, 66 depozite independente, 1 unitate de procesare ouă şi 440 unităţi de vânzare cu amănuntul. Deficienţele constatate de inspectorii DSVSA au fost sancţionate prin aplicarea unui număr de 20 de sancţiuni contravenţionale, care au însumat 28.400 lei şi a fost emisă o Ordonanţă privind suspendarea temporară a activităţii unei unităţi din judeţul Călăraşi.

Peste 1 milion de ouă, confiscate

          Totodată, în urma controalelor efectuate, au fost reţinute oficial şi dirijate către unităţi de neutralizare 910.090 bucăţi ouă destinate consumului uman, iar 534.077 bucăţi ouă, provenite de la o fermă de găini ouătoare, în care s-a depistat prezenţa Salmonella Enteritidis, au fost re-expediate în Statul Membru de origine. Dintre neconformităţile constatate şi sancţionate menţionăm: nerespectarea utilizării de mijloace auto autorizate sanitar veterinar pentru transportul ouălor; nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile de igienă şi de temperatură pe durata transportului ouălor provenite din comerţul intracomunitar; nerespectarea normelor sanitare veterinare privind condiţiile de igienă şi de temperatură în unităţile de destinaţie a ouălor provenite din alte state membre ale UE; marcarea necorespunzătoare a ouălor provenite din alte state membre ale UE şi destinate comercializării pe piaţa României; neînregistrarea tuturor livărilor de ouă provenite din alte state membre ale UE la nivelul unităţilor de destinaţie.

În Dolj nu s-a descoperit E.coli verotoxigenă

miciPlanul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat în data de 16 mai a.c. şi se va desfăşura până pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea şi analizarea de probe prelevate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud. Potrivit raportului Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, în perioada 16.05.2016-25.11.2016 au fost efectuate 1.309 probe, dintre care, într-un număr de 62 de probe buletinele de analiză au confirmat prezenţa Escherichiei Coli verotoxigenă. Doljul a fost verificat la acest capitol şi nu s-a depistat nimic până în prezent. Nu acelaşi lucru se poate spune despre Gorj, aici fiind depistata prezenţa Escherichia Coli verotoxigenă în hamburgeri vânduţi la un supermarket.

Testarea cărnii de porc, obligatorie

          Pentru evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella Spiralis, DSVSA Dolj recomandă să cumpărăm carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar-veterinar, ce prin programul de control implementat de inspectorii DSVSA Dolj garantează că acestea provin din abatoare aprobate, unde esti asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă. „În condiţiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergătoare Crăciunului, unii români continuă să cumpere porci vii crescuţi în gospodărie. Sacrificarea acestora şi consumarea cărnii în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute pot avea consecinţe grave. Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp. negativ” a precizat dr. Costică Retea, director executiv adjunct al DSVSA Dolj.