RAAN –situaţie dezastruoasă ! Apa grea a devenit „uşoară”

0
361

Amplasată în apropierea marelui complex hidroenergetic de la Porţile de Fier, Uzina de apă grea ROMAG PROD este sucursală a Regiei Autonome Pentru Activităţi Nucleare (RAAN) şi avea cândva o capacitate de 360 tone/an, producând apă grea de cea mai bună calitate. Astăzi, uzina de apă grea ROMAG PROD Drobeta Turnu Severin se află într-un dezastru total. Cu datorii de 200 milioane de euro, guvernul a decis să închidă unitatea şi a anunţat că va cumpăra apa grea din Canada. Apa grea depozitată la ROMAG PROD depăşeşte 1,2 miliarde euro. Specialiştii se întreabă şi pe bună dreptate…daca apa grea…mai este grea.

raanCu ani în urmă, pe lângă Centrala de la Cernavodă, uzina exporta apă grea în Coreea de Sud, China, Statele Unite ale Americii şi Germania. Sucursala ROMAG mai producea şi apă superuşoară, azot lichefiat, aer instrumental, apă demineralizată, apă potabilă, apă distilată şi apă industrială. Uzina, unicat în Europa, era totodată cel mai mare producător de apă grea din lume, România fiind singura ţară din Europa care a dezvoltat o filieră nucleară de tip CANDU. La finele lunii mai a.c, guvernul a decis să închidă unitatea şi a anunţat că va cumpăra apa grea, necesară eventualei deschideri a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, din Canada, unul dintre puţinele state care o mai produce. Situaţia s-a complicat după ce, în 28 ianuarie 2016, RAAN a intrat în faliment, toate contractele urmând a fi denunţate.

Situaţia este cunoscută din 2014, dar degeaba….

            Situaţia nu a apărut peste noapte, fiind cunoscută încă din 2014, când fostul premier Victor Ponta a vizitat platforma RAAN, vizită în urma căreia în martie 2015 guvernul a aprobat memorandumul “Măsuri în vederea opririi controlate a producţiei de apă grea (D2O) la RAAN“. Dar lucrurile par să fi rămas la acest stadiu, al unei reglementări de guvern care nu-şi produce efectele. Din cauza nepăsării sau incompetenţei, apa grea se află şi la ora actuală în condiţii de depozitare improprii şi îşi pierde din calităţi şi din valoare. Motivele sunt multiple: recipientele în care este depozitată nu sunt de cea mai bună calitate, RAAN nu mai are bani pentru încălzirea depozitelor, iar oamenii nu muncesc pe nasturi şi promisiuni.

ANRS s-a scris la masa credală cu 60 milioane de lei

              Informaţia nu este cunoscută nici măcar de proprietarul de drept, Agenţia Naţională a Rezervelor Statului, care, la intrarea RAAN în insolvenţă, în 2013, părea că se dă de ceasul morţii, de grija apei grele. ANRS, condusă şi atunci, şi acum, de Cornel Baranga, fost prefect de Ilfov şi fost vicepreşedinte al Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţilor, nu era interesată de produsul în sine, ci, mai degrabă să-şi acoperi pierderile din propria gestiune, prin înscrierea lor drept creanţe, în contul RAAN. În 2013, RAAN a împrumutat cărbune/păcură de la ANRS în valoare de circa 60 milioane lei, dând în compensare apă grea. După ce RAAN a intrat în insolvenţă, ANRS s-a scris la masa credală cu 60 milioane lei, la care a adăugat şi cheltuieli de transport de peste 100 milioane lei. Încă de la intrarea RAAN în insolvenţă – septembrie 2013, s-a conturat scenariul intrării acesteia în faliment, iar reprezentanţii Guvernului au conştientizat că există un vid legislativ, nefiind reglementată modalitatea de gestionare a apei grele depozitate la Sucursala ROMAG PROD.

În ministere sunt aceeaşi de ani de zile…

             Situaţia nu s-a îmbunătăţit nici anul acesta, discuţiile conducerii RAAN cu ministerele implicate (Ministerul Energiei – forul titular al RAAN şi Ministerul de Interne – forul titular al ANRSPS) par că nu înţeleg situaţia, d-apoi să se caute o soluţie. Actualul administrator judiciar (SCP EURO INSOL a lui Remus Borza) pare să fi intrat şi el în jocul declaraţiilor, în sensul că la Bucureşti spune că nu poate face nimic fără acceptul creditorilor, dar nici nu-i convoacă la Severin pentru a stabili o strategie. Angajaţii se întreabă de ce guvernul nu face nimic, Răspunsul e simplu pentru că funcţiile cheie din ministere sunt ocupate de aceleaşi persoane, care au contribuit, de-a lungul timpului şi au pus umărul la ruinarea RAAN.