Forţa de muncă nu se plasează oricum

0
822

itmCampania naţională de verificare a modului în care agenţii de ocupare a forţei de muncă respectă prevederile Legii nr. 156/2000, privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, a avut o săptămână plină de verificare şi control. În judeţul Dolj, perioada 7-11 noiembrie s-a circumscris cerinţelor legale, iar rezultatele nu s-au lăsat aşteptate, sancţiunile contravenţionale acordate fiind în cuantum de 5.000 de lei.

 Migraţia forţei de muncă a condus la înfiinţarea de numeroase companii care oferă servicii de mediere pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate, multe dintre acestea îndepărtându-se de la scopul principal al medierii. Monitorizarea activităţii desfăşurate de operatorii economici cu astfel de activităţi este cât se poate de actuală şi legală, după ce au sosit sesizări venite din partea persoanelor fizice sau ale reprezentanţilor unor instituţii ale statului, prin care sunt semnalate nerespectări ale promisiunilor de angajare în alte state. Nerespectarea prevederilor legale privind medierea cetăţenilor români din străinătate se poate constitui într-o modalitate de declanşare a cazurilor de trafic de persoane, în scop de muncă. Campania de verificare şi control a avut, drept grupuri ţintă agenţii de ocupare a forţei de muncă aflaţi în evidenţa inspectoratelor teritoriale de muncă, precum şi orice alte persoane fizice sau juridice care desfăşoară activitate de selecţie şi plasare a forţei de muncă în străinătate.

În judeţul Dolj, întreaga activitate a avut şi rezultate. „Au fost supuse controlului 22 de societăţi comerciale, iar pentru deficienţele constatate s-au dispus măsuri de remediere şi s-au aplicat trei sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 5.000 de lei. Cinci societăţi comerciale sunt radiate, la data controlului efectuat, iar altele şi-au schimbat denumirea sau şi-au modificat obiectul principal de activitate”, a precizat Cătălin Mohora, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj.

Cele cinci agenţii radiate sunt: YPG CONSTRUCT, PRIORITIV PROFESIONAL, EUROPLASAMENT, EUROPA SENZA CONFINI, ARCFORCE. Demn de remarcat este şi faptul că una dintre societăţile economice (NEXT RECRUIMENT) şi-a mutat sediul la Sibiu, iar alta şi-a schimbat denumirea (din PLASAMENT HOC în HBC PREMIUM SERVICE SRL). Mai multe forme sunt înregistrate ca având obiect de activitate „Activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă”, dar nu desfăşoară acţiuni de plasare: OPTIMA CONSULTING, ROMCONSULT INTEERNATIONAL, HRR MED CONSULTING, CPC BEST DIRECTION, WFL RECRUITMENT AGENCY, BENSJOB, JAQUES STEL IMPEX , WORK UNITED, HR PROFILING, NEW NRG RECRUITMENT, AGRIFORVE SOLUTION, SUD WEST SOLUTION. În perioada desfăşurării controlului, trei operatori desfăşurau activităţi de acest fel: AMG JOBS SRL, TERMOLUX, YSP JOB SOLUTIONS (fosta YSPA ROMÂNIA SRL).