Leonard Orban, votat ministru al Afacerilor Europene

0
329
Leonard Orban

Leonard Orban a fost validat, ieri, de Parlament, ca ministru al Afacerilor Europene, fiind înregistrate 245 de voturi  „pentru” din tot atâţia aleşi prezenţi. Opoziţia nu a participat la vot, cu o singură excepţie: deputatul PC Tudor Ciuhodaru.

PNL-istul Ludovic Orban a declarat, înainte de votul privind înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene, că se află într-o dilemă aproape fără ieşire, fiind nevoit să aleagă între fratele său, Leonard Orban, care ar urma să conducă ministerul, şi valorile în care crede, care îl îndeamnă să nu voteze cu Guvernul Boc. Pentru a ieşi din această situaţie, liberalul a decis să nu voteze, considerând că se află într-un conflict de interese. Totuşi, nu a putut să nu-şi spună părerea în legătură cu situaţia în care se află fratele său: „De ce cred că n-ar fi trebuit să accepte (n.r. – numirea în fruntea ministerului): practic, trebuie să gireze cu imaginea bună pe care o are la Bruxelles şi în faţa românilor nişte nerealizări evidente, datorate unui sistem birocratic, corupt. Suntem într-un impas grav în care, prin încetarea decontărilor pe Axa II, s-a creat un precedent extrem de periculos, ce poate duce la încetarea plăţilor pe mai multe programe (…) Leonard nu primeşte pârghiile necesare. L-aş sfătui să nu accepte”.

„Din păcate, domnul Orban va fi un ministru nu doar fără portofoliu, dar şi fără atribuţii (…) fără nici un instrument legal, procedural, politic prin care să o roage politicos pe doamna ministru Udrea, sau pe doamna ministru Boagiu, sau să-l roage pe domnul ministru Igaş, sau pe noua ministră a Muncii, doamna Sulfina Barbu, să facă ceea ce nu au făcut până acuma”, este de părere şi liderul PSD, Victor Ponta, care l-a catalogat pe Leonard Orban drept „un ministru de sacrificiu”. În opinia liderului social-democrat, premierul Emil Boc ar trebui, mai întâi, să sancţioneze miniştrii cu slabe performanţe în absorbţia fondurilor europene şi abia apoi să propună înfiinţarea unui minister pe acest domeniu.