Fostul director al Sucursalei Imprimeria „Oltenia”, condamnat definitiv

0
418

imprimeria olteniaJudecătorii Curţii de Apel Craiova au pronunţat, joi, sentinţa definitivă în dosarul în care Ştefan Cosmin Gheorghiţă, fost director al Sucursalei Imprimeria „Oltenia”, şi fosta contabilă şefă a unităţii, Ionica Flori Popa-Florea, au fost judecaţi pentru abuz în serviciu. Curtea de Apel le-a respins apelurile, astfel că, cei doi inculpaţi rămân cu pedepsele primite pe fond, respectiv câte 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani, şi trebuie să achite prejudiciul creat, în valoare de 109.952,47 lei. Procurorii DNA Craiova i-au acuzat pe cei doi că au închiriat unei firme, fără licitaţie şi la un preţ mult sub cel al pieţei, două suprafeţe de teren aflate în administrarea sucursalei, pe o perioadă de 66 de luni. Contractul se încheie pe 15 ianuarie 2017.

Reamintim că, pe 20 februarie 2015, se înregistra la Tribunalul Dolj dosarul în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova i-au trimis în judecată pe fostul director al Sucursalei Imprimeria „Oltenia” din cadrul Companiei Naţionale a Imprimeriilor “Coresi” SA şi pe contabila şefă a unităţii. În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: pe 15 iunie 2012, inculpaţii Gheorghiţă Ştefan Cosmin, în calitate de director al Sucursalei Imprimeria „Oltenia” din cadrul Companiei Naţionale a Imprimeriilor,,Coresi” SA (societate comercială cu capital integral de stat) şi Popa-Florea Ionica-Flori, având funcţia de şef Compartiment contabilitate, salarizare şi personal în cadrul aceleiaşi sucursale, cu nerespectarea abuzivă a prevederilor legale incidente, a atribuţiilor de serviciu, a normelor interne obligatorii de atribuire a contractelor de închiriere aplicabile în cauză şi a Hotărârii nr. 5/21.12.2009 a Consiliului de Administraţie al CNI Coresi SA (prin care s-au stabilit tarifele minime obligatorii de închiriere a activelor companiei) au încheiat un contract de închiriere cu o societate comercială, având ca obiect suprafeţele de teren de 865,27 mp şi 6,45 mp aflate în administrarea sucursalei, fără respectarea unei proceduri specifice licitaţiei publice, cauzând o pagubă materială în cuantum de 109.952,47 lei în patrimoniul CNI Coresi SA.curtea de apel

Închisoare cu suspendare pentru ambii inculpaţi

Potrivit anchetatorilor, prin încheierea acestui contract s-a obţinut implicit un folos material necuvenit pentru firma respectivă, fiind stabilite clauze unilateral avantajoase pentru acesta şi păgubitoare pentru CNI Coresi SA, precum: includerea suprafeţei suplimentare de teren de 6,45 mp care nu a făcut obiectul unei licitaţii publice competitive, deşi această procedură era obligatorie, plata unei chirii lunare la un preţ inferior cu 1 euro/mp faţă de tariful minim obligatoriu (0,5 euro/mp faţă de 1,5 euro/mp) stabilit pentru acest bun având categoria de teren liber cu interdicţia de construcţii definitive, aflat în patrimoniul Sucursalei Imprimeria „Oltenia”, termenul de închiriere de 66 luni, începând cu data de 15.06.2012 şi până pe data de 15.01.2017 inclusiv, faţă de termenul stabilit prin normele interne şi contractul cadru de închiriere, respectiv 1 an, cu posibilitatea de prelungire, penalităţi de 0,1% faţă de 0,3 % pentru fiecare zi de întârziere a plăţii obligaţiilor financiare asumate şi posibilitatea ca locatarul să eludeze obligaţia de a pune la dispoziţia locatorului (la încetarea contractului) imobilul închiriat cu toate îmbunătăţirile aduse, în schimbul plăţii unei daune evaluate la cuantumul derizoriu de doar 1.000 de euro.

Pe 11 februarie a.c., judecătorii Tribunalului Dolj i-au găsit vinovaţi pe ambii inculpaţi, care au fost condamnaţi la câte 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani. În plus, instanţa i-a obligat, în solidar, la plata către partea civilă Compania Naţională a Imprimeriilor CORESI SA a sumei de 109.952,47 lei. Hotărârea nefiind definitivă, inculpaţii au declarat apel, care s-a înregistrat pe 16 martie a.c., la Curtea de Apel Craiova. Joi, 10 noiembrie a.c., instanţa a soluţionat cauza, apelurile celor doi inculpaţi, dar şi cererea de sesizare a Curţii Constituţionale fiind respinse: „respinge apelurile formulate de apelanţii inculpaţi Popa Florea Ionica Flori şi Gheorghiţă Ştefan Cosmin împotriva sentinţei penale nr. 106/2016 a Tribunalului Dolj, ca nefondate. Respinge cererea de sesizarea Curţii Constituţionale ca inadmisibila. Cu apel in termen de 48 ore de la pronunţare . Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi 10.11.2016”, se arată în hotărârea Curţii de Apel.