Preşedintele Camerei Deputaţilor: Serviciile de informaţii funcţionează după o legislaţie a anilor ‘90

0
434

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a declarat, ieri, că instituţiile responsabile cu securitatea naţională în România au nevoie o legislaţie adecvată noilor realităţi, ele desfăşurându-şi acum activitatea după o legislaţie din anii ’90.

florin-iordache“Pot spune că România este perfect racordată la politicile şi sistemele de control parlamentar internaţionale, aplicând modelele din ţările occidentale. Cu toate acestea, pentru a ţine pasul cu realităţile noului context de securitate, Parlamentul României trebuie să adapteze pachetul de legi relevante pentru procesul de realizare a stării de securitate. Instituţiile responsabile cu securitatea naţională au nevoie de o legislaţie adecvată şi adaptată noilor realităţi în care trăim. Din păcate, aceste instituţii îşi desfăşoară activitatea după o legislaţie a anilor ’90, ceea ce afectează în mod clar. Sper ca partidele care vor alcătui viitorul legislativ să se aşeze la aceeaşi masă şi să ajungă la un consens în ceea ce priveşte promovarea unui pachet legislativ în domeniul siguranţei naţionale, implicând în acest proces toate instituţiile cu atribuţii în domeniu, societatea civilă şi mediul academic”, a declarat Florin Iordache, preşedintele Camerei Deputaţilor, la deschiderea dezbaterii “Controlul democratic al serviciilor de informaţii: provocări şi modele de succes în UE şi România”, organizată ieri la Camera Deputaţilor, de către Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Friedrich-Elbert-Stiftung.

Preşedintele Camerei Deputaţilor susţine că este datoria viitorului Parlament să adapteze pachetul de legi pentru instituţiile din domeniul securităţii naţionale, precizând că ar fi necesar un mai bun control democratic asupra serviciilor de informaţii. “Am văzut toţi cum serviciile de informaţii sunt atrase în tot felul de controversate scandaluri, devenind câmpuri de bătaie a diverşilor adversari politici. (… )Din punctul meu de vedere, discuţia nu ar trebui purtată despre una sau o altă persoană care pot folosi serviciile de informaţii în scopuri politice proprii, ci despre cum putem exercita mai bine controlul democratic asupra lor prin intermediul instituţiilor abilitate în acest scop, astfel încât să ne asigurăm că aceste instituţii funcţionează legal. Că nu aduc atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor. În această ecuaţie Parlamentul este unul dintre actorii indispensabili care prin comisiile de specialitate trebuie să asigure un control eficient al serviciilor de informaţii”, a declarat Iordache.