Comisiile reunite ale Parlamentului au votat revocarea şefului ASF

0
364

misu-negritoiuComisiile reunite de buget şi politică economică ale Parlamentului au votat ieri revocarea şefului ASF, Mişu Negriţoiu, acesta adresându-le parlamentarilor o scrisoare în care a ameninţat că va contesta în instanţă o eventuală decizie de revocare. Comisiile parlamentare au fost convocate, luni, pentru audierea şefului ASF, Mişu Negriţoiu, pe tema tarifelor la poliţele RCA.

Preşedintele ASF a refuzat însă să participe la şedinţă, trimiţându-le parlamentarilor o scrisoare în care a susţinut că limitele controlului exercitat de Parlament în ceea ce priveşte numirea şi revocarea conducerii ASF sunt ”expres şi fără echivoc limitate”. ”Pe cale de consecinţă, revocarea unui membru al conducerii ASF nu este legal posibilă atâta timp cât acesta continuă să îndeplinească criteriile care au stat la baza numirii sale, orice hotărâre în sens contrar fiind abuzivă, făcută în frauda legii şi, deci, lovită de nulitate, urmând să fie desfiinţată ca atare de instanţele şi autorităţile competente. Dorim să învederăm, pe această cale, că faţă de orice iniţiativă din categoria celor amintite, ASF va înţelege să-şi apere reputaţia şi independenţa şi va acţiona corespunzător în acest sens, în vederea asigurării respectării prevederilor legii. În ceea ce îl priveşte pe subsemnatul, vă asigur că nu doresc să mă cramponez de vreo funcţie şi nici nu urmăresc obiective personale, motiv pentru care resping cu fermitate orice insinuări care au fost făcute în acest sens de unii membri ai comisiilor de specialitate ale Parlamentului”, afirmă Negriţoiu în scrisoarea adresată preşedintelui Camerei Deputaţilor, Florin Iordache.

Propunerea de revocare a fost votată cu majoritate covârşitoare, fiind înregistrată o singura a abţinere, a deputatului minorităţilor Aurel Vainer. Deputatul PNL Constantin Dascălu nu şi-a exprimat votul. Comisiile de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor au aprobat revocarea lui Mişu Negriţoiu din fruntea ASF, după ce, săptămâna trecută, Comisia pentru politică economică a Camerei Deputaţilor a demarat procedura de revocare a acestuia. Raportul adoptat de membrii comisiei urmează să ajungă, cel mai probabil, săptămâna viitoare la vot în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

La finalul şedinţei de săptămâna trecută, Mihai Tudose anunţa că vor fi convocate comisia reunită, comisia de Politică Economică şi comisia de Buget-Finanţe, care vor întocmi un raport comun, ce va fi ulterior prezentat în plen, acolo unde se va cere din nou demisia preşedintelui ASF, precizând că această procedură nu ar trebui să dureze mai mult de două săptămâni. Membrii comisiei i-au cerut demisia lui Negriţoiu în contextul nemulţumirilor invocate cu privire la noile tarife la poliţele RCA. Totodată, un alt membru al comisiei i-a transmis lui Mişu Negriţoiu că ar trebui să-şi depună demisia de onoare.

În schimb, în faţa criticilor aduse, Mişu Negriţoiu a declarat că, în România, nu e o nicio criză a asigurărilor, ba chiar la nivel extern este considerată o “poveste de succes”. El a părăsit şedinţa comisiei, fără a preciza dacă îşi va da sau nu demisia. De altfel, transportatorii i-au cerut în repetate rânduri demisia lui Mişu Negriţoiu din funcţia de preşedinte al Autorităţii pentru Supraveghere Financiară, fiind nemulţumiţi de nivelul tarifului RCA. Ministerul de Finanţe a publicat tarifele maximale la RCA.