Elevii români care au studiat în străinătate, atestate de echivalare a studiilor în România

0
376

eleviPe 1 octombrie 2015 a intrat în vigoare o prevedere legislativă, prin care se pot echivala studiile efectuate în străinătate de către elevii români, la întoarcerea acestora în ţară, în vederea continuării cursurilor. În judeţul Dolj, s-au eliberat, în anul şcolar recent încheiat, 200 de atestate de recunoaştere a studiilor.

 Începând cu data de 01.10.2015 a intrat în vigoare Ordinul nr.5268 al Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, pentru aprobarea Metodologiei privind echivalarea de către inspectoratele şcolare a perioadelor de studii efectuate în străinătate şi la organizaţiile furnizoare de educaţie, care organizează  şi desfăşoară pe teritoriul României activităţi de învăţământ corespunzătoare unui sistem educaţional din altă ţară, înscrise în Registrul special al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) şi pentru aprobarea modelului atestatului de echivalare a studiilor efectuate în străinătate şi în România. „Am mers pe prevederile legale, pe care le vom respecta în continuare, astfel că putem vorbi de date concrete în judeţul nostru. Conform actului legislativ, Comisia de evaluare şi echivalare a studiilor efectuate în străinătate, din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, a eliberat, în anul şcolar 2015/2016, 200 de atestate, 102 fiind pentru fete, restul fiind pentru băieţi. Vorbim, actualmente, despre raportul final pentru perioada anterioară de învăţământ şi aşteptăm comunicările , de la unităţile şcolare, şi pentru anul viitor. În mediul urban, s-a solicitat înscrierea în 28 de instituţii, iar, în rural, 60 de şcoli au făcut cereri de aplicare ”, a precizat prof.  Mona Burcheşin, inspector şcolar şi membru al Comisiei judeţene de echivalare a studiilor efectuate în străinătate, din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Italia, pe primul loc

Lista acreditărilor este foarte vastă , 15 ţări din toată lumea făcând parte din ea. Cele mai multe solicitări (65 de fete, 69 de băieţi) au venit din partea părinţilor copiilor care au învăţat în Italia, locul al II-lea fiind ocupat de Regatul Spaniei (19 adolescente şi 11 tineri). Ultima poziţie pe podium a fost acontată de Franţa ( cinci puştoaice şi patru puştani). Din Marele Ducat al Luxemburgului, două tinere şi un băiat au cerut echivalarea, iar din SUA doar un tânăr a solicitat intrarea în legalitate. Din partea Greciei, au sosit cinci seturi documentare (trei din partea băieţilor), iar din Portugalia au venit trei dosare (unul de la un adolescent). Prezenţele exotice vin din Republica Democrată Congă (o fată şi doi băieţi), Israel (un băieţandru) şi Coreea de Sud (o tânără). Din Regatul Belgiei vin trei cerinţe (doi băieţi), la care se adaugă Germania (două fete) şi Canada (un tânăr).