De Ziua Mondială a Primului Ajutor – Craiovenii, invitaţi să-şi testeze gratuit tensiunea şi glicemia

0
301

În fiecare an, în cea de-a doua sâmbătă din luna septembrie, în toată lumea este marcată Ziua Mondială a Primului Ajutor. Cu această ocazie, astăzi, la Craiova, Filiala de Cruce Roşie Dolj oferă cetăţenilor posibilitatea de a-şi controla gratuit tensiunea arterială, începând cu ora 14.00, în Piaţa Prefecturii.

Totodată, cu sprijinul unei companii producătoare de aparate şi teste de glicemie destinate persoanelor cu diabet zaharat, precum şi al medicilor Flavia Dinu, Nicoleta Mitroi şi Mihaela Bicu, din cadrul unui cabinet aflat în contract cu CAS Dolj, craiovenii îşi pot testa gratuit şi glicemia. Nu lipsesc nici demonstraţiile de prim ajutor, realizate de membrii echipei Crucii Roşii Dolj, care vor distribui pliante explicative vizavi de noţiune de „prim ajutor”, dar şi cu privire la alte activităţi ale Crucii Roşii.

Crucea Roşie Română are o tradiţie neîntreruptă de peste 134 de ani în acordarea primului ajutor de bază şi în pregătirea surorilor voluntare de Cruce Roşie, prima lecţie „de bandaje” fiind organizată în anul 1877, în incinta Spitalului Colţea din Bucureşti. De atunci, mii de persoane au absolvit cursuri de prim ajutor sau de surori voluntare de Cruce Roşie. Este important de ştiut că viaţa unei persoane accidentate depinde, într-o mare măsură, de momentul acordării primului ajutor şi de priceperea celui care intervine la locul accidentului. Primul ajutor de bază este doar un ajutor temporar, acordat în caz de urgenţă pentru salvarea vieţii, prevenirea unor complicaţii ulterioare şi ameliorarea suferinţelor, până în momentul în care un serviciu medical adecvat poate interveni.