După Colectiv, dar şi în urma scandalurile care au scos la iveală modul defectuos în care sunt trataţi, în unele spitale, pacienţii cu arsuri, s-a luat decizia de a schimba modul de implementare a acţiunilor prioritare pentru tratamentul pacienţilor cu arsuri.
Arsurile de grad 2 pe o suprafaţă mai mare de 10 la sută – arsuri la faţă, scalp, mâini, picioare, organe genitale, perineu, articulaţii mari – arsurile de grad 3 indiferent de suprafaţă, arsurile electrice, arsurile chimice, arsurile cu suspiciune de leziuni ale căilor inhalatorii, cele asociate cu traumatisme concomitente, precum şi cele suferite de pacienţi cu risc (bătrâni, diabetici, cardiaci) precum şi complicaţiile acestora reprezintă o cauză importantă de morbiditate şi mortalitate în structurile spitaliceşti care tratează arsurile, pacienţii cu acest tip suferinţă încadrându-se în categoria pacienţilor critici.
Sunt necesare fonduri suplimentare pentru tratamentul arşilor
Pentru asigurarea unor rezultate optime ale tratamentului arsurilor pentru cazurile critice cu leziuni suferite prin arsură, este necesară alocarea unor fonduri din bugetul Ministerului Sănătăţii în cadrul acţiunilor prioritare.
În condiţiile în care abordarea terapeutică a unui pacient internat în structura de specifică de tratament al arsurilor este complexă, se impune ca acţiunile de coordonare metodologică şi ştiinţifică de specialitate să fie realizate de un colectiv de lucru numit prin ordin al ministrului Sănătăţii.
De asemenea sunt reglementate atribuţiile şi obligaţiile ce revin în derularea AP-ARSURI diferitelor structuri şi persoane la nivelul Ministerului Sănătăţii, direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a Municipiului Bucureşti precum şi la nivelul unităţilor sanitare care derulează activităţi ale AP- ARSURI. Totodată au fost stabilite criteriile de eligibilitate pentru spitale şi lista acestora, activităţile ce pot fi desfăşurate precum şi diagnosticele pacienţilor care beneficiază de aceste acţiuni în cadrul AP-ARSURI.