Tabără de vară pentru 39 de copii şi tineri din satele doljene

0
73

wv tabara 1În fiecare vacanţă de vară, World Vision România – Biroul Zonal Dolj oferă şansa copiilor şi tinerilor din proiectele sale să ia parte la tabere educaţionale care să-i ajute să-şi lărgească orizontul şi să înveţe lucruri noi. Anul acesta, 39 de copii din nouă comunităţi rurale partenere World Vision din judeţul Dolj au mers pentru cinci zile în tabără la Bran şi la o săptămână distanţă, 31 de bursieri ai programului „Vreau în clasa a noua” i-au urmat.

Cei 39 de copii care au fost selectaţi pentru a merge în tabără s-au remarcat de-a lungul timpului prin rezultate şcolare bune şi entuziasmul cu care au participat, alături de World Vison, la diferite proiecte şi activităţi de voluntariat la ei în comunitate. În cele cinci zile petrecute în tabără ei au avut ocazia să viziteze mai multe puncte de interes din zonă precum: Mausoleul Mateiaş din Câmpulung Muscel, Biserica Neagră din Braşov şi Prima Şcoală Românească, unde se află Sala de clasă “Anton Pann”, Sala “Diaconul Coresi”, Muzeul “Junii braşoveni” sau Muzeul “Tudor Ciortea”.

Copiii au fost impresionaţi să afle cum învăţau altădată elevii, să vadă primul catalog şi să ia parte la o demonstraţie de tipărire, aşa cum se făcea pe vremuri. “Am vizitat locuri foarte frumoase despre care am aflat mai multe de la ghizii locali. Cel mai mult mi-a plăcut Prima Şcoală Românească care m-a dus cu gândul în trecut, la cum învăţau copiii şi cum se desfăşurau orele la şcoală”, a spus Alexandra, 13 ani.wv tabara

Două zile pe munte

Două zile au foste dedicate activităţilor pe munte. Alături de monitorii Clubului Sportiv Montan “Altitudine” din Râşnov, copiii au învăţat să folosească busola şi harta pentru identificarea traseelor montane şi împreună au pus în practică cele învăţate pe traseul până la Vârful Măgura. Pe drum, copiii au aflat mai multe despre geografia zonei, elemente de faună şi floră locală. A doua zi, copiii şi-au testat curajul la tiroliană, escaladă, exerciţii de echilibru şi căţărare. Seara si-au petrecut-o lângă focul de tabără, ascultând cântece la chitară.

“Experienţa pe munte a fost pentru noi toţi o provocare. Am învăţat foarte multe lucruri noi şi folositoare şi ne-am pus la încercare curajul şi increderea în forţele proprii la exerciţiile din Parcul montan. Activităţile la care am luat parte ne-au ajutat să devenim un grup unit şi să legăm prietenii”, a spus Mihai, 13 ani.

În cele cinci zile petrecute în tabără, cele 27  de fete din grup au participat şi la sesiuni de informare cu tema “Dezvoltarea fizică şi emoţională la adolescenţi”. Reprezentanţii World Vision le-au vorbit fetelor despre îngrijirea, sănătatea, dezvoltarea şi comportamentul la vârsta adolescenţei. Împreună au vizionat şi un film educativ despre schimbările fiziologice şi emoţionale din perioada pubertăţii.

31 de bursieri „Vreau în clasa a noua”, prezenţi în tabără

La o săptămână distanţă, 31 de bursieri „Vreau în clasa a noua” au petrecut patru zile în acelaşi loc, având un program asemănător cu al colegilor lor mai mici. În drumul spre staţiunea Bran şi ei s-au oprit şi au vizitat Mausoleul din Câmpulung Muscel, dar apoi au ales sa viziteze Cetatea Râşnov, unde au aflat mai multe despre istoria fortăreţei şi au fost captivaţi de prezentarea ghidului local căruia i-au adresat numeroase întrebări. Următoarea oprire a fost la Muzeul Vămii Medievale din Bran, unde au vazut mobilierul casei regale şi au aflat informaţii despre Regina Maria. Cele două zile dedicate activităţilor pe munte au fost pentru tinerii liceeni cele mai atractive. Dornici să experimenteze cât mai multe lucuri noi ei nu au ratat niciun exerciţiu din parcul montan şi chiar au cerut să repete experienţa de la escaladă şi tiroliană. Totodată, ei au apreciat informaţiile primite legate de orientare şi comportament în timpul drumeţiilor montane spunând că le vor fi de folos pe viitor.

„Pentru mine această tabără a fost o experienţă de neuitat, mai ales că a fost şi prima tabără la care am participat. Toate activităţile mi s-au părut interesante şi folositoare, dar cel mai mult mi-au plăcut exerciţiile din parcul montan care m-au învăţat să fiu mai curajoasă şi să am mai multă încredere în forţele mele”, a spus Georgiana, elevă în clasa a X-a.