După gratii pentru furturi de cablu

0
329

Poliţiştii din Calafat au prins 15 persoane care încercau să sustragă cablu telefonic, de pe raza comunei Magalavit, şapte dintre acestea fiind arestate preventiv pentru 29 de zile, în baza mandatelor emise duminică seara de Judecătoria Calafat. Ceilalţi opt suspecţi sunt cercetaţi în stare de libertate, cu toţii fiind acuzaţi de furt calificat. Cei 15, “înarmaţi” cu lopeţi, târnăcoape şi alte unelte, au săpat adevărate tranşee în câmp, şi au reuşit să taie şi să fure cablu în valoare de 14.000 lei.

Reţelele de telefonie şi cele de alimentare cu energie electrică dezafectate au ajuns, din câte se pare, cele mai vizate de hoţi, întrucât la nivelul judeţului aproape că nu există zi fără să fie înregistrată o faptă de acest gen cel puţin într-una din localităţi. Astfel, în noaptea de vineri/sâmbătă, în jurul orei 01.00, poliţiştii din Calafat au fost sesizaţi că, în comuna Maglavit, în câmp, mai multe persoane necunoscute încercau să sustragă cablu telefonic subteran. Conform reprezentanţilor IPJ Dolj, la faţa locului a fost trimisă o patrulă din cadrul Secţiei 9 Poliţie Rurală Cetate, care a găsit un autoturism Ford Escort înmatriculat în Bulgaria, care fusese abandonat, iar pe marginea şanţului care fusese săpat de suspecţi pentru a scoate cablul din pământ au mai fost găsite diverse unelte şi obiecte de îmbrăcăminte. Cam în acelaşi timp, o patrulă de siguranţă publică din cadrul Poliţiei municipiului Calafat a găsit, într-o parcare din satul Basarabi, două BMW-uri pe lângă care se învârteau mai multe persoane care nu-şi justificau prezenţa în zonă. În plus, asupra lor dar şi în maşini au fost găsite diverse unelte de săpat, astfel că toţi au fost duşi la sediul Poliţiei. În urma verificărilor, oamenii legii i-au identificat pe Viorel Lucan, de 27 de ani, Toma Băceanu, de 30 de ani, Ilie Băceanu, de 43 de ani, Marinel Constantin, de 25 de ani şi Dorel Constantin, de 48 de ani, toţi din Urzicuţa, Andu Băceanu, de 26 de ani, Aurel Calafeteanu, de 31 de ani şi Florinel Calafeteanu, de 30 de ani, toţi din Bârca. În plus, un alt echipaj de poliţişti a oprit în trafic, în apropierea locului unde săpaseră după cabluri, încă un autoturism, Ford Mondeo, în care se aflau Constantin Băcelan, de 30 de ani, Petrişor Sima, de 37 de ani, Florin Sima, de 18 ani şi Florin Dinu, de 23 de ani, toţi din Catane, iar în autoturismul cu care circulau au fost găsiţi opt colaci de cablu telefonic. Tot în apropierea comunei Maglavit, ieşind de pe câmp, poliţiştii i-au mai depistat şi pe Dragoş Dinu, de 38 de ani, din Catane, Nicolae Dinu, de 29 de ani şi pe Florin Calafeteanu, de 22 de ani, ambii din Bârca, care încercaseră să plece şi ei cu 30 de metri de cablu, însă când i-au văzut pe poliţişti au luat-o la fugă, fiind însă prinşi rapid.

“Toate persoanele depistate, dar şi autoturismele folosite în activitatea infracţională, au ajuns la sediul Poliţiei municipiului Calafat, din cercetări rezultând faptul că cei 15 suspecţi se deplasaseră în comuna Maglavit cu scopul de a sustrage cablu telefonic. În timp ce săpau un şanţ au fost surprinse de patrula de siguranţă publică şi au încercat să părăsească zona respectivă, fiecare cu ce a putut. Prejudiciul total cauzat de către suspecţi prin activitatea infracţională desfăşurată este de 14.000 lei”, a precizat comisar Florentina Popescu, din cadrul Biroului de Presă al IPJ Dolj. În cauză au fost întocmite acte premergătoare începerii urmării penale pe numele celor 15 persoane, şapte dintre acestea fiind reţinute pe o perioadă de 24 de ore. Este vorba despre Dragoş Dinu, Nicolae Dinu, Florin Calafeteanu, Constantin Băcelan, Petrişor Sima, Florin Sima şi Florin Dinu. Aceştia au fost prezentaţi Parchetului şi Judecătoriei Calafat, iar duminică seara instanţa le-a emis celor şapte mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat. Reprezentanţii IPJ Dolj au precizat că cercetările continuă cu celelalte opt persoane în stare de libertate în vederea documentării întregii activităţi infracţionale.