VIP-urile cu bani din CLM Craiova

0
884

clm 2Spre deosebire de alte mandate, actualul CLM Craiova are în componenţă mai multe persoane cu greutate atunci când vine vorba de bani şi proprietăţi. Datorită activităţilor profesionale şi business-urilor de până acum, au strâns averi frumuşele pe care şi le-au trecut în declaraţiile de început de mandat.

Cei pe care îi vom înşirui mai jos întrec, de departe, chiar şi pe primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, la capitolul avere. Unii dintre aceştia şi-au câştigat banii din activităţi intelectuale, iar alţii, din business-uri de succes pe care le-au început cu mulţi ani în urmă. Aşa cum prevede legea, la început de mandat toţi şi-au declarat, în mod transparent, atât bunurile pe care le deţin, cât şi veniturile pe care le câştigă.

Medicul Firmilian Calotă

Doctorul Firmilian Calotă este unul dintre cei doi consilieri pe care ALDE îi deţine în CLM Craiova. Medicul are două în proprietate două terenuri intravilane, în Breasta şi Livezi, şi două case – una în Craiova şi alta în Cluj. Conduce o maşină a Toyota şi are bijuterii, o colecţie de tablouri şi icoane vechi, toate în valoare de 9.000 de euro. Venitul anual încasat în 2015, de la Universitatea din Craiova, din activitatea didactică a fost de 54.000 de lei, iar cel din activitatea medicală, de la Spitalul nr. 1, de 30.000 de lei. Deţine un cabinet individual de chirurgie care i-a adus anul trecut un venit de 2.500 de lei. Și-a rotunjit veniturile cu o sumă de 3.500 de euro, pe care a obţinut-o scriind articole pentru o revistă medicală din Paris. Este, de departe, unul dintre cei mai avuţi dintre consilierii nou intraţi în CLM Craiova.

Profesorul universitar Dumitru Otovescu

Profesorul universitar Dumitru Otovescu este o altă figură publică din viaţa urbei care a intrat în acest Consiliu. Stă bine la capitolul terenuri. Împreună cu soţia, deţine teren intravilan în Govora, un teren extravilan în Olăneşti şi un teren agricol în Bucureşti. Locuieşte într-un apartament cu două camere în Craiova, pe care l-a cumpărat în 2009, şi conduce o maşină Audi 3, achiziţionată în 2014. Veniturile pe care le-a încasat în 2015 au fost, în principal, de la Universitatea din Craiova, acolo unde este profesor. Activitatea de la catedră i-a adus un salariu anual de 33.600 de lei. Ca membru în comisiile de doctorat şi programe de studii la universităţile din Bucureşti, Craiova şi „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu, a mai câştigat 20.627 de lei. A adăugat şi veniturile din pensie (fiind pensionar din iulie 2015) de 18.000 de lei. O parte din banii câştigaţi i-a plasat în fonduri de investiţii, deschise la bancă.clm 1

Avocatul Radu Marinescu

Avocatul craiovean, Radu Marinescu, care se bucură de un bun renume în breasla din Craiova şi care este şi avocatul primarului Lia Olguţa Vasilescu, este şi el consilier municipal, pe banca PSD. Și acesta începe mandatul cu o situaţie materială bună. Nu deţine nici un teren, dar, în schimb, are în proprietate trei apartamente în Craiova. Pe primul l-a cumpărat în 2008, pe al doilea în 2010 fiind titular soţia, iar pe cel de-al treilea l-a dobândit în 2014. Nu investeşte în artă şi nu a declarat că are bani depuşi în bancă, ci un credit în valoare de 49.000 de euro. Veniturile familiei Marinescu provin, în cea mai mare parte, din activitatea de avocatură a acestuia, care i-a adus, în 2015, o sumă de 103.800 de lei. Se mai adaugă 3.800 de lei, pe care i-a obţinut de la Baroul Dolj, unde este consilier.

Adriana Ungureanu, patronul cofetăriei Vivien

Adriana Ungureanu, patronul cofetăriei Vivien, este consilierul municipal cu greutate din tabăra PNL. Datorită business-ului său, începe mandatul cu o situaţie materială foarte bună. Are în proprietate patru terenuri intravilane, dintre care trei în Craiova şi unul în Băile Olăneşti. Și la clădiri stă bine. În Craiova deţine un apartament, o casă şi un spaţiu comercial, iar în Băile Olăneşti o casă de vacanţă. Posedă două maşini, Audi A5 şi Toyota Rav4, şi bijuterii în valoare de 5.500 de euro. Veniturile îi provin din afacerea cu produse de cofetărie. Este directorul firmei Vivien, de unde a încasat, în 2015, un venit de 10.536 de lei. Mai deţine şi o întreprindere individuală de comerţ care i-a adus anul trecut un venit de 20.224 de lei.

Viceprimarul Adrian Cosman

De cealaltă parte, la venituri modeste, îl găsim pe viceprimarul PSD, Adrian Cosman. Are un teren agricol la Gherceşti şi un autoturism Peugeot, dar nu deţine în proprietate nici o clădire, nici în Craiova şi nici în altă parte, şi nu are bani în bancă. Nu se laudă cu nici o comoară în cutia de bijuterii şi nu a investit în obiecte de artă. În 2015, singurul său venit a fost salariul de administrator la Centrul Multifuncţional, aflat în subordinea RAADPFL Craiova, fiind recompensat cu 25.579 de lei. Soţia, care este analist programator la Spitalul Filantropia, a contribuit cu salariul său la întreţinerea familiei. Noul viceprimar al Craiovei începe, aşadar, mandatul în condiţii financiare modeste.