Concurs naţional de poezie cu secţiuni de creaţie şi traduceri şi premii de peste 11.000 lei

0
428

casa de culturaCasa de Cultură „Traian Demetrescu” anunţă o nouă ediţie a „Săptămânii TRADEM” – eveniment organizat în perioada 1-5 noiembrie a.c., cu sprijinul Consiliului Local şi Primăriei Municipiului Craiova. În cadrul acestuia s-a va desfăşura a 38-a ediţie a Concursului Naţional de Poezie „Traian Demetrescu”, cu o secţiune de creaţie şi una de traduceri. Înscrierile se pot face până în luna octombrie, iar valoarea totală a premiilor – care vor fi acordate în cadrul unei festivităţi în data de 5 noiembrie – depăşeşte suma de 11.000 lei.

Înscriere în sistem „motto”, pentru creatori care nu sunt membri ai USR

La Concursul Naţional de Poezie „Traian Demetrescu”, secţiunea creaţie, pot participa persoane care nu sunt membre ale Uniunii Scriitorilor din România ori ale altor asociaţii de scriitori şi care nu au publicat un volum individual de poezie.

Lucrările, constând în grupaje de 5 – 7 poezii, redactate (dactilografiate) în câte trei exemplare, vor fi trimise numai prin poştă, până la 10 octombrie a.c., pe adresa: Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, strada „Traian Demetrescu” nr. 31, Craiova, judeţul Dolj, cu menţiunea «Pentru Concursul de Poezie „TRADEM”». Poeziile trimise nu vor purta semnătură, ci un „motto” ales de autor. Plicul cu poezii va conţine un alt plic închis, care, în loc de adresă, va purta acelaşi „motto”, iar în interiorul lui se vor menţiona numele şi prenumele autorului, vârsta, adresa şi numărul de telefon al acestuia.

Potrivit organizatorilor, juriul concursului de poezie este format din scriitorii Ionel Ciupureanu, Nicolae Coande şi Petrişor Militaru. Vor fi acordate Premiul TRADEMîn valoare de 2.000 lei, Premiul  I  – 1.500 lei, Premiul  al II-lea – 1.000 lei, Premiul al III-lea – 800 lei şi un premiu special pentru un autor din Oltenia – 800 lei.poezie 2

Fragmente dintr-un volum de Traian Demetrescu, traduse în cinci limbi

Și ediţia de anul acesta va conţine o secţiune dedicată traducerii, anunţă organizatorii evenimentului. «Cei care doresc să se înscrie în competiţie vor avea de tradus în limbile germană, engleză, franceză, spaniolă sau italiană două fragmente de jurnal din volumul „Intim”, de Traian Demetrescu. Cele două fragmente de jurnal propuse pentru traducerea din limba română în limbile menţionate se găsesc în regulament», se menţionează într-un comunicat de presă.

Ca şi poeziile, traducerile trimise nu vor purta semnătură, ci un „motto” ales de autor. Plicul cu fragmentele de jurnal traduse va conţine un alt plic închis, care, în loc de adresă, va purta acelaşi „motto”, iar în interiorul lui se vor menţiona numele şi prenumele autorului traducerii, vârsta, adresa şi numărul de telefon, precum şi limba pentru care acesta a optat să realizeze traducerea. Traducerile vor fi trimise numai prin poştă, până la data de 10 octombrie a.c., pe adresa Casei Cultură „Traian Demetrescu”, strada „Traian Demetrescu” nr. 31, Craiova, Dolj, cu menţiunea „Pentru concurs traduceri”.

Juriul este format din Cosmin Dragoste (limba germană), Eleanor Mircea (limba engleză), Mihaela Baba (limba franceză), Oana Duţă (limba spaniolă), Elena Pîrvu (limba italiană). Fiecare dintre membrii juriului va desemna câte trei lucrări câştigătoare, autorii acestora fiind răsplătiţi cu Premiul  Iîn valoare de 500 lei, Premiul al II-lea – 300 lei şi Premiul al III-lea – 200 lei.

***

Pentru ambele secţiuni, de creaţie şi traduceri, festivitatea de premiere va avea loc la sediul instituţiei, în data de 5 noiembrie a.c., ora 12.00. Câştigătorii vor fi invitaţi la Craiova pentru premiere, Casa de Cultură „Traian Demetrescu” urmând a le asigura cazarea pentru ziua de 5 noiembrie, iar cheltuielile cu transportul vor fi suportat de premianţi. Relaţii suplimentare pot fi solicitate de cei interesaţi la numerele de telefon 0351.413.369, 0725.505.729 sau la adresa de e-mail tradem@tradem.ro.

Programul activităţilor din „Săptămâna TRADEM” va fi făcut public pe site-ul instituţiei, www.tradem.ro, şi pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/trademro, unde se regăseşte şi Regulamentul concursului.