Situaţia actualizată a focarelor de dermatoză nodulară a bovinelor, până la data de 13 iulie 2016, este tot mai îngrijorătoare pentru ţara noastră. Din cauza proximităţii, cel mai periculos este spaţiul bulgar, cu cele 201 de focare confirmate. Autorităţile române speră să promoveze, săptămâna viitoare, un act normativ prin care să se permită ca, întreg efectivul de animale să fie sacrificat, chiar dacă se depistează un singur caz în interiorul acestuia. Modalităţile ca boală să ajungă în România sunt diverse, cel mai probabil ar fi micul trafic de graniţă, spun medicii sanitar-veterinari.
De la începutul anului, situaţia evoluţiei dermatozei nodulare contagioase a bovinelor (Lumpy Skin Disease) şi a măsurilor întreprinse de statele afectate din Europa se prezintă astfel: Bulgaria – 201 focare şi aplică vaccinarea de urgenţă pe întreg teritoriul naţional; Grecia are 83 de focare şi vaccineaza doar de urgenţă; Serbia cu 119 de focare, vaccinează în prezent în zona de sud, dar deţine vaccin pentru vaccinarea profilactică a întregii ţări; Fosta Republica Iugoslavă a Macedoniei are 335 de focare şi vaccinează sporadic; Turcia cu 78 de focare, care vaccinează profilactic în toată ţara; Albania are doar un focar şi nu există date privind vaccinarea; Republica Kosovo tot cu un focar şi nu există date privind vaccinarea.
Produsele de la bovinele din Bulgaria interzise în România
Autorităţilea albaneze au informat cu privire la emiterea unui Ordin pentru asigurarea unor măsuri de protecţie împotriva DNCB faţă de Bulgaria, Grecia şi Serbia. Reamintim că, ANSVSA a dispus, din data de 24 iunie, interzicerea introducerii pe piaţa din România a produselor obţinute de la bovinele din Bulgaria: colostru, lapte nepasteurizat şi produse lactate nepasteurizate: caşcaval din lapte nepasteurizat, brânză proaspătă, parmezan, anumite tipuri de iaurt şi anumite tipuri de produse tradiţionale.
Tot pentru a întări măsurile de protecţie a teritoriului naţional, ANSVSA a promovat o Hotărâre de Guvern, care ar putea fi aprobată în viitoarea şedinţă a Executivului şi are în vedere şi crearea unui mecanism de despăgubiri, în cazul în care fermierii români ar fi afectaţi. „În Hotărârea de Guvern privind dermatoza nodulară la bovine, elementul de noutate este reprezentat de despăgubirile care vor fi acordate pe cap de animal”, a afirmat dr. Radu Roatiş Cheţan, preşedintele ANSVSA. Această prevedere este importantă pentru că, în cazul apariţiei unui focar, indiferent de numărul de animale afectate trebuie ucis întregul efectiv.
Reamintim că, în ceea ce priveşte Bulgaria, Comisia Europeană a adoptat o decizie prin care se instituie restricţii pentru această ţară privind mişcarea bovinelor şi a produselor provenite de la acestea (2016/645/CE) şi una în care aprobă planul de vaccinare de urgenţă împotriva acestei boli şi care a intrat în vigoare prin notificarea ei. Prin vaccinare, restricţiile se aplică teritoriului întregii Bulgarii, completând restricţiile Deciziei 2016/645/CE. Toate aceste măsuri sunt aplicate atât pentru a împiedica răspîndirea bolii în alte zone ale Bulgariei neafectate de boală, cât şi în alte state membre, în care boala nu a fost diagnosticată.
Macedonia, în top, cu 335 focare
Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei avea, la 1 iulie a.c., 335 de cazuri, răspândite în toată ţara. De asemenea, aici se vaccinează contra bolii, tot sporadic, cu vaccin primit de la Comisia Europeană. Având în vedere această evoluţie rapidă a bolii, serviciile veterinare din ţara noastră monitorizează în permanenţă controlul mişcării animalelor care se realizează împreună cu reprezentanţi ai politiei, atât la punctele de trecere la frontieră, cât şi în trafic şi au luat toate măsurile pentru notificarea timpurie a bolii. În acest sens, ANSVSA a luat măsuri de intensificare a acţiunilor de informare a fermierilor, crescătorilor de animale, transportatorilor de animale, a personalului din abatoare, despre semnele clinice ale bolii şi despre obligaţia raportării rapide a suspiciunilor. Situaţia a degenerat foarte rapid, pentru că această ţară avea, la 21 iunie a.c., doar 35 de focare, iar Bulgaria era la acea vreme, în top, cu 173 de cazuri confirmate.
Semne clinice
„Agentul etiologic al dermatozei nodulare contagioase a bovinelor este un virus din fam. Poxviridae, genul Capripoxvirus. Sunt virusuri foarte rezistente la acţiunea agenţilor fizici şi chimici. Boala se manifestă prin febră şi prin apariţia unor noduli pe corp, inclusiv bot, nări, cap, gât, spate, picioare, scrot, perineu, uger, coadă, pleoape şi la nivelul mucoaselor nazală şi bucală. Aceşi noduli pot exprima scurgeri de lichid şi pot avea un centru ulcerat. Animalele afectate pot prezenta şchiopături şi edeme severe ale pielii şi subcutanate şi pe abdomen şi picioare. Boala mai poate determina inflamaţii ale ugerului, leziuni ale sfârcurilor mamelei, precum şi avort, infecţii intrauterine, sterilitate temporară sau permanentă, atât la tauri, cât şi la vaci”, ne-a precizat dr. Andrei Butaru, director executiv al Direcţiei Sanitare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj.
Atenţie sporită la transportul de animale
ANSVSA continuă acţiunile de informare, instruire şi pregătire a serviciilor veterinare judeţene pentru intervenţia în cazul focarelor de boală, precum şi pe cele de informare a crescătorilor de bovine, a transportatorilor de animale, a personalului din abatoare, despre măsurile pe care trebuie să le respecte, despre semnele clinice ale bolii şi asupra obligaţiei de a raporta rapid suspiciunile de boală.
Riscul cel mai mare de transmitere a virusul în România este cel legal de transportul animalelor. Este foarte greu de controlat, în fapt, o asemenea practică de graniţă. Specialiştii doljeni sunt pregătiţi, chiar la DSVSA Dolj, conducerea a efectuat, zilele trecute, un recensământ intern al materialelor necesare intervenţiei în caz de declarare a focarelor şi la noi în teritoriu. Stocurile sunt conforme normativul cerut în astfel de situaţii. Şi, cum nimeni şi nimic nu poate opri răspândirea virusului, specialiştii sanitari-veterinari se ocupă acum să reacţioneze cât mai corespunzător cu putinţă la viitoarele provocările legate de o eventuală apariţie a focarelor de dermatoză nodulară a bovinelor la noi în ţară.