Pedeapsă scăzută la apel pentru Cosmin Drăgan

0
319

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au admis, miercuri, apelul declarat de Cosmin Gigi Drăgan, craioveanul acuzat că, anul trecut, în Vinerea Mare, i-a provocat moartea lui Pavel Rentea, după ce l-a bătut pentru că traversa strada prea încet. Tânărul fusese condamnat de Tribunalul Dolj la 6 ani de închisoare pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, în noiembrie 2010, iar acum, judecătorii de la Curtea de Apel i-au scăzut pedeapsa la 5 ani de închisoare. La aceasta se mai adaugă alţi doi ani, la care craioveanul fusese condamnat cu suspendare în 2009, pentru complicitate la furt calificat, astfel că acesta ar avea de executat o pedeapsă totală de 7 ani. Sentinţa Curţii de Apel Craiova nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În sentinţa pronunţată miercuri, 7 august a.c., de Curtea de Apel Craiova, magistraţii instanţei au admis apelul inculpatului, respingând apelul părţii civile, în speţă Ionuţ Rentea, fiul bătrânului bătut de Drăgan pe trecerea de pietoni. Astfel, a fost desfiinţată în parte sentinţa pe latura penală pronunţată în noiembrie 2010 de Tribunalul Dolj în cauză. La momentul respectiv, Cosmin Gigi Drăgan primise şase ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte şi alţi trei ani pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, judecătorii dispunând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea, cea de şase ani. În plus, instanţa a revocat suspendarea condiţionată a executării pedepsei de doi ani închisoare aplicată inculpatului în 2009 de Judecătoria Târgu Jiu pentru complicitate la furt calificat, astfel că cei doi ani au fost adăugaţi la pedeapsa de şase, rezultând un total de opt ani de închisoare.

În sentinţa pronunţată miercuri, 7 septembrie a.c., Curtea de Apel Craiova i-a scăzut lui Drăgan pedeapsa aplicată pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte de la şase la cinci ani de închisoare, în timp ce pentru ultraj contra bunelor moravuri a primit un an, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de cinci ani închisoare. S-a menţinut prevederea vizând revocarea suspendării pedeapsei de doi ani închisoare aplicată prin sentinţa penală 717/2009 a Judecătoriei Târgu Jiu, inculpatul urmând să execute şapte ani de închisoare. În aceeaşi sentinţă s-a menţinut şi arestul preventiv faţă de Drăgan. Decizia Curţii de Apel Craiova poate fi atacată cu recurs, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Reamintim că incidentul în urma căruia şi-a pierdut viaţa Pavel Rentea, de 62 de ani, din Craiova, a avut loc pe 2 aprilie 2010, chiar în Vinerea Mare. Bărbatul plecase să se plimbe împreună cu nepoţica lui, în jurul prânzului, pe bulevardul “Decebal”. La un moment dat, Pavel Rentea s-a angajat în traversarea trecerii de pietoni de pe o alee şi, pentru că se mişca prea încet, Cosmin Gigi Drăgan, care circula la volanul unui BMW înmatriculat în Anglia, pe aceeaşi alee, s-a enervat. După o altercaţie între cei doi, Drăgan s-a dat jos din maşină şi l-a lovit cu pumnii pe Rentea, după care s-a întors în autoturism. Rentea a mers mai departe, către giratoriul de la Peco “Consul“, însă Drăgan a venit în fugă după el şi l-a mai pocnit de câteva ori. În urma loviturilor primite, Pavel Rentea a căzut la pământ. Drăgan s-a urcat în maşină şi a plecat, iar Rentea s-a ridicat de jos şi şi-a continuat drumul, însă după câţiva paşi a căzut din picioare sub privirile nepoatei sale şi ale trecătorilor. Câteva ore mai târziu, bărbatul de 62 de ani a decedat la Clinica de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgenţă Craiova, în urma unui infarct. Tot incidentul a fost surprins de o cameră de supraveghere montată în intersecţia străzii “Amaradia” cu bulevardul “Decebal”.

***

Pe 6 aprilie, Drăgan a fost arestat preventiv pentru comiterea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. O lună mai târziu, medicii legişti de la IML Craiova concluzionau în raportul de expertiză că “între trauma psihosomatică şi deces există legătură de cauzalitate condiţionată, condiţionarea datorându-se fondului patologic, preexistent“ şi că “fără agresiunile exercitate de făptuitor asupra victimei nu ar fi survenit decesul“. În aceste condiţii, procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj l-a trimis în judecată pe Drăgan, în stare de reţinere, pentru comiterea infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice şi loviri sau vătămări cauzatoare de moarte.