Craiova scapă de maşinile parcate pe trotuare

0
419

parcare 1Tavi Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova, spune că noul proiect de hotărâre de guvern privind ridicarea maşinilor parcate neregulamentar nu va pune în dificultate municipalitatea deoarece procedura este asemănătoare cu ceea ce se făcea şi până acum. Ba, mai mult, va ajuta Poliţia Locală să degaje şi trotuarele de maşini, agenţii locali fiind legaţi de mâini până acum.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat, vineri seară, proiectul de hotărâre de guvern care va reglementa modul în care pot fi ridicate vehiculele staţionate neregulamentar. În proiect se spune că doar administratorul drumului poate pune în aplicare măsura ridicării vehiculelor, propunându-se stabilirea unui set de reguli care să descurajeze apariţia practicilor abuzive şi deturnarea scopului măsurii într-unul comercial, se arată în nota de fundamentare a MAI.

„Administratorul drumului este unitatea administrativ-teritorială. La noi, tot Primăria Craiova, prin Poliţia Locală, dispunea şi până acum ridicarea maşinilor parcate neregulamentar, deci nu va fi o schimbare semnificativă”, a explicat Tavi Mateescu, directorul Poliţiei Locale.tavi mateescu

Tavi Mateescu: „La Craiova, procedura se aplica deja”

Ca şi până la apariţia acestui proiect de hotărâre de guvern, Poliţia Locală Craiova emitea dispoziţia de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar, după care veneau angajaţii RAT Craiova care acţionau pentru ridicarea propriu-zisă.

„Proiectul spune că administratorul drumului trebuie să facă şi ridicarea, înţelegându-se de aici că nu mai este voie să se colaboreze cu firme private pentru această operaţie, aşa cum se întâmplă în alte oraşe ale ţării. La Craiova, nu se pune această problema pentru că se lucrează cu angajaţii RAT”, a mai explicat Tavi Mateescu.

Costurile pentru ridicarea şi depozitarea maşinii în parcarea RAT Craiova vor rămâne aceleaşi, de 150 de lei, potrivit HCM Craiova.

Maşinile nu se mai ridică cu tot cu pasageri

O altă schimbare cu care se vine este că maşina nu mai poate fi urcată pe platformă dacă, între timp, proprietarul ajunge la vehicul. „Nici acest aspect nu ne afectează, fiindcă noi nu am ridicat niciodată abuziv maşinile. Dacă proprietarul a apărut la maşină, i-am aplicat sancţiunea prevăzută de legislaţia în vigoare şi RAT-ul nu a mai ridicat maşina. Nu s-a întâmplat ca în alte părţi, ca şoferul să fugă după platformă”, a mai spus Mateescu.

Noile reguli spun că maşina nu mai poate fi ridicată dacă sunt persoane în interior. Conducerea Poliţiei Locale Craiova spune că şi aici procedează la fel dintotdeauna, nefiind ridicată niciodată vreo maşină cu tot cu pasageri.parcare 2

Parcarea pe trotuare, o mare problemă şi în Craiova

Există totuşi şi o noutate, şi anume că maşinile care vor fi găsite parcate pe trotuare vor putea să fie ridicate la fel ca şi celelalte. Tavi Mateescu spune că, în Craiova, sunt foarte multe zone, îndeosebi cele centrale, în care şoferii îşi lasă intenţionat maşinile pentru a evita riscul ridicării, iar proiectul de hotărâre de guvern este salutat prin prisma acestui aspect.

„Proiectul de hotărâre de guvern este clar şi potrivit din acest punct de vedere, fiindcă mulţi îşi lasă maşinile pe trotuare, iar noi ne uităm pur şi simplu la ele şi nu le putem ridica fiindcă legea nu ne da voie decât să le luăm pe cele parcate pe trecerile de pietoni”, a mai spus Mateescu.

Legislaţia a fost blocată

Ridicarea vehiculelor parcate neregulamentar nu s-a mai putut face în urma unei decizii, din 25 mai 2015, luate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La data respectivă, judecătorii au stabilit că reglementarea felului în care se dispune ridicarea vehiculelor nu poate fi făcută în baza unor hotărâri de consiliu local, ci de către Guvern sau Parlament.

Primăriile au rămas fără nici o pârghie de a-i sancţiona pe şoferii care parchează pe trotuar, pe trecerile de pietoni, pe linia de tramvai sau blochează traficul. La o distanţă de un an, la sfârşitul lunii mai 2016, Curtea de Apel Bucureşti a dispus ca Ministerul Afacerilor Interne să emită un act normativ prin care să stabilească felul în care se poate face ridicarea vehiculelor. Vineri, ministerul a publicat proiectul de hotărâre de guvern în acest sens.

parcare