„Naţional Arena” se inaugurează în seara aceasta cu un meci de gală – „Vrem victoria, egalul e bun doar de palmares”

0
297

România – Franţa

Stadion: „Naţional Arena”, ora 21.30 (TVR1).

România: Tătăruşanu – Săpunaru, Goian, Chiricheş, Raţ – Nicoliţă, Bourceanu, Cociş – Bucur, Marica, Tănase. Selecţioner: Victor Piţurcă.

Franţa: Lloris – Sagna, Rami, Abidal, Evra – M’Vila, Diarra, Nasri – Ribery, Benzema, Remy. Selecţioner: Laurent Blanc.

Arbitru: Howard Webb (Anglia).

Selecţionerul Piţurcă are multe absenţe, dar şi 55.000 de suporteri alături în seara aceasta

De două ori i-a ţinut în şah Piţurcă pe francezi în ultimii ani. A fost 0-0 la Euro 2008 şi 2-2 la Constanţa în preliminariile Mondialului din Africa de Sud, după ce am avut 2-0. Situaţia nu-i este însă deloc favorabilă selecţionerului înaintea celui de-al treilea duel cu „cocoşii”. O echipă întreagă de absenţi trebuie suplinită de inovaţiile lui Piţi, care trebuie să câştige în seara aceasta. În faţă are o naţională care nu pierde de 12 meciuri şi care pare să fi trecut peste momentul de „reinventare” la care a supus-o Blanc. Piţurcă spune însă că nici oaspeţii de azi nu au încheiat procesul de reconstrucţie: „Echipa de la Euro a Franţei era mult mai puternică decât cea de astăzi. Ca şi noi, francezii sunt în reconstrucţie şi se caută o formulă constantă, doar că ei au jucători mult mai valoroşi să reconstruiască”. După ce Argentina a refuzat să ne  mai onoreze cu prezenţa, inaugurarea „Naţional Arena”  se va produce în seara aceasta, însă terenul nu arată deloc bine, de calitatea „precară” a acestuia vorbind ieri şi selecţionerul. În schimb, cei 55.000 de spectatori vor asigura un suport deosebit, iar Piţurcă a insistat ca aceştia să aibă răbdare, indiferent de evoluţia lucrurilor pe teren: „Sper ca suporterii să ne încurajeze pe tot parcursul jocului, să nu existe murmure sau să huiduie jucătorii”.

Nu i-am mai bătut de 39 de ani

Doar un succes ar păstra România cu şanse reale de calificare la Euro, chiar şi de pe primul loc. Piţurcă a făcut de ceva timp aceste calcule şi ştie că un egal ar fi bun doar de palmares: „ Nu am avut prea mult timp la dispoziţie, dar sper că am pregătit bine acest joc cu Franţa, important pentru ambele echipe. Franţa este echipa mai valoroasă şi este favorită, dar vom intra cu gândul de a lua cele trei puncte. Acesta este principalul obiectiv al nostru în acest meci. Un egal ar fi bun pentru palmares, dar avem nevoie de victorie pentru a mai spera la calificare. Chiar şi aşa vom depinde şi de rezultatele Bosniei. Pentru mine ar fi foarte important să câştigăm. Am analizat bine jocul Franţei, nu este unul foarte bun, dar totuşi câştigă meciuri”. Piţurcă l-a chemat la lot şi pe Marius Nicolae după ce Marica anunţase şi el forfait, întregind o listă interminabilă de indisponibili, dar ieri atacantul lui Schalke 04 s-a antrenat normal. Francezii au anunţat şi ei schimbări faţă de echipa care a câştigat la Tirana, fundaşul Valenciei, Rami, revenind după suspendare, iar Malouda i-ar putea ceda locul atacantului lui OM, Loic Remy. În dubiu ar fi şi fundaşul dreapta, Blanc urmând să aleagă între Reveillere şi Sagna, dar cu certitudine pe teren vor fi vedetele Benzema, Ribery sau Nasri, care pot face diferenţa în orice condiţii de joc. România nu a mai bătut Franţa de aproape 40 de ani, mai precis din aprilie 1972, când golurile lui Dinu şi Iordănescu au decis succesul nostru la Bucureşti. Palmaresul este favorabil „cocoşilor”, care au învins de 7 ori, faţă de cele 3 victorii ale României, de 4 ori meciurile terminându-se la egalitate.

Clasamentul grupei D

1. Franţa          7          5          1          1          11-3     16p

2. Bosnia         7          4          1          2          10-7     13p

3. Belarus        8          3          3          2          6-4       12p

4. România    7          3          2          2          10-6     11p

5. Albania       7          2          2          3          5-8       8p

6. Luxemburg 8          0          1          7          1-15     1p

Celelalte meciuri din grupa D: Luxemburg – Albania (ora 21.15, în premieră la Digisport 2 de la ora 22), Bosnia – Belarus (ora 21.15, în direct la Digisport 1)