Un primar şi o comunitate, în tihnă de peste 20 de ani

0
704

ostroveni46 de ani de activitate, dintre care 32 de ani în funcţii de decizie şi 20 ca primar al comunei Ostroveni. Este cartea de vizită, mult comprimată, a lui Gheorghe Oprescu, edilul de cursă lungă al oamenilor din Ostroveni. Personalitate formată pe vremea când profesia de inginer agronom era o încununare a studiilor universitare riguroase şi a muncii într-una dintre cele mai productive societăţi agricole din judeţ, actual primar încheie cel de-al cincilea mandat consecutiv la conducerea comunei. Realizările notabile şi dăruirea acestuia pentru locuitori, că doar nu degeaba a primit încrederea lor zeci de ani la rând, nu au contat pentru partidul la care a pus umărul, încă din primii ani post-revoluţionari. Este pregătit să lupte pentru un nou mandat, dar sub un semn electoral diferit decât erau obişnuiţi localnicii. Deşi, la drept vorbind, votul de duminică este dat celui cu experienţă probată şi nu dilentanţilor ce îşi caută culoarul, pe vremuri şi aşa strâmtorate.

Pentru toţi locuitorii din comuna Ostroveni, Gheorghe Oprescu nu este doar purtătorul celei mai înalte demnităţi din comunitate, dar mai ales, este unul de-ai locului. O personalitate care a cunoscut formarea profesională, încă din primii ani de adolescenţă. Iar toţi cei de bună-credinţă ştiu foarte bine că, în anul 1972, când Gheorghe Oprescu absolvise Facultatea de Agronomie Craiova, chiar se învăţa carte. Ulterior, viaţa profesională a însemnat, treaptă cu treaptă, ocuparea funcţiilor de inginer agronom, şef fermă, inginer şef şi preşedinte C.A.P. Ostroveni şi şef Centru Agricol Ostroveni. În anul 1978, în urma unei verificări economico-financiare asupra activităţii C.A.P. Ostroveni a fost numit preşedinte al acestei organizaţii.

Dorit de oameni, încă din 1996

ostroveni (3)Primul pas spre lumea politico-administrativă, pe care Gheorghe Oprescu îl face, este în anul 1996, fiind susţinut puternic de majoritatea localnicilor. „La o adunare a locuitorilor comunei Ostroveni, în 1996, mi s-a propus să candidez pentru funcţia de primar, deşi eu eram preşedintele Agrohort, o asociaţie agricole cu peste 2.000 de ha în lucru. Am decis să las pe altcineva în locul meu şi să vin la Primărie”, îşi aminteşte Gheorghe Oprescu, primarul comunei Ostroveni. De la acel moment a început un lung traseu de muncă administrativă, ce a permis comunei să facă parte din comunele cele mai bine dezvoltate din sudul Doljului.

          Realizările sunt foarte multe şi de ele beneficiază în primul rând localnicii. Ultima este Grădiniţa cu program normal din Grindeni-Lişteava. O unitate de învăţământ foarte necesară, mai ales că, spre deosebire de alte comune, în Ostroveni, natalitatea este mai ridicată, iar tinerele familii au toate motivele să-şi întemeieze un cămin alături de generaţiile înaintaşilor. La aceasta se mai adaugă Căminul Cultural, unde, ieri, mirosul de proaspăt era mai puternic ca oricând. Centrală termică proprie, parchetat, cu o scenă ademenitoare pentru festivităţile ce se vor organiza aici, Căminul Cultural Ostroveni este părticica creată ce întregeşte tabloul unui bun gospodar, Gheorghe Oprescu.

Faptele vorbesc

        ostroveni (2)  Sediul actual al Primăriei şi Consiliului Local este tot opera lui Gheorghe Oprescu. O clădire cu gust, foarte încăpătoare şi poziţionată vis-a-vis de teatrul de vară şi stadionul din localitate. Drumuri reabilitate prin accesarea de fonduri ale Băncii Mondiale. Modernizarea celor două şcoli şi a patru grădiniţe. Cabinete de medicină de familie adaptate normelor în vigoare în fostul sediu al Primăriei. O bibliotecă în locaţie nouă, cu peste 12.000 de volume de carte. Asfalt nou turnat pe circa 5 km de drum. Iluminat public stradal modernizat şi alimentarea cu apă în sistem centralizat pe 12 km. Toate acestea sunt câteva dintre realităţile, pe care locuitorii din Ostroveni le simt zilnic.

          „Din fonduri guvernamentale s-a platat cu salcâm o suprafaţă de 220 ha de teren slab productiv, zonă care este administrată în domeniul privat. Pentru populaţia de etnie rromă am accesat sume prin Fondul Român de Dezvoltare Socială. Astfel, am reuşit să amenajăm drumurile, s-a extins reţeaua de iluminat, s-au dat locuri pentru ridicarea de case, încât din 48 de bordeie, câte erau la nivelul anului 1996, acum mai sunt decât două. Tot pentru această comunitate am forat două puţuri de apă la mare adâncime”, ne-a precizat primarul comunei Ostroveni, Gheorghe Oprescu.

Când îşi bagă Necuratul coada

ostroveni (1)Dar, ca-n orice poveste frumoasă, liniştea şi bunăstarea localnicilor sunt supuse distrugerii. Acum, actualul primar se vede nevoit să candideze la un nou mandat, dar din partea altui partid politic, decât cel pe care l-a slujit un sfert de veac. Pentru localnici, oricum interesaţi de calităţile de bun gospodar, votul de duminică nu ar trebui să provoce surprize în continuitea comunităţii.

 „Candidez pentru un nou mandat la funcţia de primar. Dar, de data aceasta, sub sigla PNL. Poate vă întrebaţi, de ce, după 20 de ani am părăsit PSD? Nu s-a întâmplat nimic grav. Dar, în urma unor discuţii cu conducerea PSD Dolj, nu am fost de acord cu candidatura propusă de de acest for la primăria Ostroveni şi nici cu unele nominalizări la funcţiile de consilieri. Am venit cu o altă candidatură din partea PSD; iar eu şi alţi cinci consilieri, cu vechime de 5 mandate consecutive, să părăsim funcţiile. Nu au acceptat. S-a trecut la dizolvarea biroului organizaţiei PSD Ostroveni şi am fost schimbat din funcţia de preşedinte al organizaţie. Eu împreună cu alte şapte persoane am înfiinţat organizaţia PSD Ostroveni, în 1996. În aceste condiţii, pentru alegerile de duminică am susţinut o altă persoană, de la un alt partid. Dar persoana în cauză a avut reţineri şi a refuzat candidatura. Cei de la PNL Dolj mi-au făcut oferta de a candida din partea acestei formaţiuni politice şi am acceptat”, ne-a destăinuit Gheorghe Oprescu.

Oamenii sunt invitaţi, duminică, la vot

          Primarul din Ostroveni mai precizează că, această trecere spre alt partid şi candidatura pentru un nou mandat au avut ca motivaţie, ca şi în anii anteriori, tot binele comunităţii. „Mi-am dat seama că este un moment dificil pentru comună şi era firesc să nu-i părăsesc pe oameni. Şi, dacă este să se întâmple ceva, oamenii să înţeleagă că eu m-am luptat până la ultima picătură pentru ei. Alături de mine vor candida şi cei din noua echipă de consilieri, oameni ataşaţi comunei Ostroveni, cu profesii nobile: ingineri agronomi, tehnicieni. După 20 de ani de muncă administrativă şi politică poate că meritam alt tratament din partea PSD Dolj. Oricum, eu sper ca oamenii să vină la vot şi să înţeleagă să fie alături de noi, ca să putem continua proiectele începute, fără stagnări şi să nu meargă pe mâna unui începător. PSD Dolj motivează că a încercat să întinerească aici, la Ostroveni, dar am fost discriminat pe criterii de vârstă”, a punctat primarul Gheorghe Oprescu.