Concert pentru pian şi orchestră cu muzicieni din Belgia, penultima ţară din Stagiunea „Europa”

0
534

Penultima ţară invitată de Filarmonica „Oltenia” în Stagiunea „Europa” să prezinte publicului meloman specificul unei culturi muzicale de amplă rezonanţă este Belgia, reprezentată pe scena de concert de dirijorul Erich Lederhandler şi pianistul Olivier De Spiegeleir. Despre cei doi recunoscuţi muzicieni puteţi afla mai multe la întâlnirea de joi seara, ora 19.00, din Sala „Filip Lazăr” a Filarmonicii craiovene. Astăzi puteţi cunoaşte un tânăr student la Institutul Superior de Muzică din Namur, flautistul Gilles Breda, într-un recital susţinut la Muzeul de Artă, cu începere de la ora 19.00. La ambele evenimente intrarea este liberă. Stagiunea „Europa” a început în octombrie 2015, cu o săptămână muzicală dedicată Austriei, şi se va încheia pe 20 mai a.c. cu un concert al Franţei, în cadrul căruia se va cânta Simfonia a IX-a de Beethoven.

Eric LederhandlerErich Lederhandler este dirijor al Ansamblului vocal al RTBF şi Corului de la Conservatorul Regal din Bruxelles. A colaborat, în calitate de dirijor invitat, cu Orchestra de Cameră Regală din Valonia, Orchestra Simfonică a Conservatorului Regal şi Orchestra Naţională din Belgia. Olivier De Spiegeleir a studiat la Bruxelles, Louvain-la-Neuve şi Paris şi este azi unul dintre pianiştii belgieni francofoni recunoscuţi. S-a specializat în „recitaluri comentate”, ceea ce face să fie solicitat în toată lumea şi să se bucure de un real succes.

Olivier De Spiegeleir va cânta în concertul de vineri seara, ora 19.00, în compania Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Oltenia”, Concertul în Fa major pentru pian şi orchestră de George Gershwin, o lucrare de jazz simfonic. „Premiera a avut loc în interpretarea Orchestrei Simfonice din New York sub bagheta lui Damrosch pe 3 decembrie 1925, cu compozitorul în calitate de solist. Concertul a fost susţinut cu casa închisă, fiind bine receptat de publicul larg. Totuşi, recenziile au fost mixte deoarece criticii erau nehotărâţi dacă lucrarea este clasică sau de jazz. A existat o atitudine diferită din partea contemporanilor, Igor Stravinski spunând că este o lucrare genială, în vreme ce lui Serghei Prokofiev i-a displăcut total. Patinatoarea artistică sud-coreeană Kim Yu-Na a patinat pe această lucrare la Jocurile Olimpice de iarnă din 2010 de la Vancouver, câştigând medalia de aur”, se precizează într-un comunicat de presă al Filarmonicii „Oltenia”.

Olivier-de-SpiegeleirRepertoriul concertului de vineri seara include şi două lucrări în primă audiţie: Trei crochiuri pentru flaut şi orchestră de coarde de Michel Lysight (solo flaut: Victoria Stan) şi Adagio pentru trio de coarde şi orchestră de coarde de Guillaume Lekeu – prilej cu care îşi va da concursul trioul Alexandru Marian (vioară), Titu Curteanu (violă) şi Mircea Suchici (violoncel). Concertul se va încheia cu poemul simfonic Vânătorul blestemat de Cesar Frank, inspirat de balada „Der wilde Jager” a poetului romantic Gottfried August Burger.

«Din acest poem, Franck a ştiut să redea cu măiestrie atmosfera sumbră şi totodată fantastică, utilizând mai ales sonorităţile lugubre ale cornului şi folosindu-se de o orchestraţie subtilă. Substratul literar cuprinde momentul în care, într-o dimineaţă de duminică, în sunete de clopote şi de cântece religioase, un conte de Rin sună din cornul său şi hotărăşte să plece la vânătoare, în loc să participe la liturghie. În urma acestui sacrilegiu, el este blestemat de o voce teribilă care îl damnează pe vecie. Înnebunit de groază, contele fuge urmat de o haită de demoni urlând. În cavalcada sa, el este dus direct în gura căscata a iadului. Muzica lui Cesar Franck sugerează prin acumulări orchestrale tocmai conflictul dintre teluric şi spiritual», se mai precizează în comunicat.

Concertul de vineri seara va fi transmis live pe pagina web a Radio Oltenia Craiova şi în direct la TVR Craiova, comentariul de specialitate fiind asigurat din studioul TV de muzicologii Ioana Marghita şi Constantin Secară.Filarmonica