Profesor, cercetător şi critic de teatru, Octavian Saiu îşi lansează astăzi, în cadrul Festivalului Internaţional „Shakespeare” de la Craiova, ediţia în limba engleză a volumului „Hamlet şi nebunia lumii” (Editura Institutului Cultural Român). Evenimentul are loc la ora 14.00, în sala mare a Consiliului Judeţean Dolj.
Cu un doctorat în studii teatrale şi unul în literatură comparată, Octavian Saiu predă la universităţi din România, Noua Zeelandă, Japonia şi Portugalia şi a fost Visiting Fellow la University of London. A susţinut numeroase conferinţe în cadrul unor importante manifestări teatrale şi academice internaţionale. În 2013 a fost moderatorul conferinţelor „Beckett at the Festival” din cadrul Programului Oficial al Festivalului Internaţional de la Edinburgh. A primit Premiul Criticii pentru carte de teatru în 2010 şi Premiul UNITER pentru Critică de Teatru în 2013.
Este autorul volumelor „În căutarea spaţiului pierdut” (Editura „Nemira”, 2008) / „In Search of Lost Space” (UNATC Press, 2010), „Beckett. Pur şi simplu” (Editura „Paideia”, 2009), „Fedra, de la Euripide la Racine, de la Seneca la Sarah Kane” (Editura „Paralela 45”, 2010), „Ionescu/Ionesco: un veac de ambiguitate” („Paideia”, 2011), „Posteritatea absurdului” („Paideia”, 2012), „Teatrul e vis” („Paideia”, 2013), „Hamlet şi nebunia lumii” („Paideia”, 2014), „Lecţia, o meditaţie cu şapte teme” („Nemira”, 2015).
„Astăzi, când urgia din Lear se retrage ca un tsunami şi lasă în urmă prăpădul dezumanizării, singura piesă în care ne regăsim e Hamlet – cu toată nebunia dezlănţuită de acolo, pe care patru secole de posteritate au camuflat-o pentru a ne lăsa nouă voluptatea amară de a o trăi pe propria piele. Hamlet este contemporanul nostru, pentru că e nebun. Şi ca el suntem cu toţii. Personajul acesta nu mai e de mult prinţul renascentist care-şi contemplă natura interioară. Nici eroul răzvrătit care încearcă să salveze lumea. Este doar profilul spart al omului din acest început de mileniu. Hamlet suntem noi”. Octavian Saiu