Avem acces la serviciile medicale. Dar calitate?

0
382

Nu mai există localitate doljeană fără cabinet de medicină de familie. Potrivit unui raport al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, în judeţ funcţionează 416 cabinete medicale de medicină de familie, dintre care 208 în mediul urban şi tot atâtea în mediul rural. „A fost rezolvată şi problema de la Tălpaş, unde, la un moment dat, nu mai era medic de familie, iar la Catane funcţionează şi cabinetul pentru Negoi, întrucât nu s-a găsit altă soluţie. Partea bună este că, deşi s-au despărţit administrativ, se poate ajunge uşor, dat fiind faptul că cele două sunt alăturate”, a precizat, ieri, dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural.

Nouă centre de permanenţă, de la 1 septembrie

Pe de altă parte, şi numărul centrelor de permanenţă s-a mărit: dacă la 1 iunie a.c. existau cinci astfel de centre, care funcţionau integrat cu microstaţiile de ambulanţă în comunele Amărăştii de Jos, Sadova, Pleniţa, Goicea, Bulzeşti –Frăţila, la 1 august a.c. a intrat în funcţiune şi Centrul de permanenţă Bechet, iar la 1 septembrie 2011 numărul centrelor de permanenţă va ajunge la nouă, odată cu deschiderea celor de la Brabova şi Murgaşi. „La Bulzeşti-Frăţila centrul de permanenţă este dotat cu autosanitară tip ACD de consultaţii la domiciliu, iar cele nouă centre asigură, în mediul rural, urgenţele pentru 31 de localităţi, iar în alte 26 de localităţi acestea sunt acordate de medicii de familie localnici”, a mai precizat dr. Ştefan Popescu.

Ştefan Popescu

Timpul mediu de sosire la urgenţă este de 25 de minute

Asistenţa  medicală  stomatologică este asigurată de 370 de cabinete medicale de stomatologie, dintre care 52 în mediul rural. „Urgenţele stomatologice sunt acordate de trei servicii cu activitate non-stop la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Municipal Filantropia Craiova şi Spitalul Municipal Calafat”, spune purtătorul de cuvânt al DSP Dolj. Cât despre asistenţa  medicală  de  urgenţă  prespitaliceasă, reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj spune că atât serviciul SMURD-ISU Dolj, care funcţionează cu personal din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova (UPU), cât şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă cu Staţia Centrală Craiova şi cele 12 substaţii (Craioviţa Nouă, Bechet, Băileşti, Calafat, Amărăştii de Jos, Dăbuleni, Brabova, Filiaşi, Pleniţa, Segarcea, Melineşti, Sadova) sunt „distribuite echilibrat pe toată suprafaţa judeţului, în aşa fel încât timpul mediu de sosire la urgenţă este, în condiţii normale, de 25 minute”.

Doar… servicii medicale

În ceea ce priveşte asistenţa  medicală  spitalicească, aceasta este asigurată de 15 unităţi spitalicesti, dintre care şase sunt de interes interjudeţean, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), Centrul de Cardiologie, Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, trei spitale municipale, trei orăşeneşti şi două spitale departamentale, cu un număr total de 4.584 de paturi. „Aceste unităţi asigură asistenţa medicală spitalicească în 32 de specialităţi clinice şi asistenţa de urgenţă printr-o Unitate de Primiri Urgente, la SCJU, cinci compartimente de Primiri Urgente, la Spitalul „Filantropia” , Spitalul Militar Craiova, Spitalele Băileşti, Calafat şi Filiaşi, şi prin camere de gardă la celelalte spitale”, a explicat dr. Ştefan Popescu. Acesta a mai afirmat că „în prezent, se asigură accesul cetăţenilor la îngrijirile sanitare de bază” şi că „deocamdată, nu putem vorbi despre calitatea serviciilor medicale”.

***

În ceea ce priveşte asistenţa medicală de specialitate în ambulatoriu, în judeţ funcţionează 14 ambulatorii integrate ale spitalelor, cu 184 de cabinete şi alte 833 de cabinete de specialitate private, acestea acoperind peste 40 specialităţi medicale.