Portarul titular al Universităţii Craiova a suferit o accidentare şi nu va apăra în partidele cu FC Voluntari şi Concordia Chiajna
Strategia conducătorilor Universităţii Craiova de a renunţa la portarul titular şi căpitanul echipei, Cristian Bălgrădean, în iarna trecută, a fost una care poate costa echipa nu doar pierderea locului 7, care ar permite participarea în Europa League, ci chiar rămânerea în Liga I. Rezerva lui Bălgrădean, Cătălin Straton, a alternat intervenţiile bune cu nişte gafe neverosimile, iar rezervele acestuia sunt doi juniori: Laurenţiu Popescu şi Andrei Vlad, care oricât de talentaţi ar fi, e greu de presupus că ar face faţă de pe acum presiunii meciurilor din play-out. Straton îşi poate asuma până acum patru goluri: cel de acasă cu Botoşaniul, două dintre cele trei primite la Iaşi şi cel care a decis meciul de la Ploieşti. Partidă în care goal-keeper-ul de 26 de ani s-a şi accidentat, devenind incert pentru meciurile cu echipele ilfovene, FC Voluntari şi Concordia Chiajna, programate luni, 25 aprilie, respectiv duminică, 1 mai. Straton îşi doreşte să joace în aceste partide, însă este greu de crezut că poate fi recuperat.
Evaluat acum la 200.000 de euro, Straton are un salariu de 5.000 de euro pe lună la Universitatea Craiova. El a evoluat în cariera sa la Rapid şi la FC Vaslui, strângând până acum doar 37 de meciuri în care a primit 36 de goluri, în 13 dintre aceste jocuri păstrând poarta intactă.
Cel mai probabil, Laurenţiu Popescu va fi titular
Cel mai probabil, în locul lui Straton va apăra Laurenţiu Popescu, un portar de doar 19 ani, născut în Filiaşi, care s-a format la Şcoala de Fotbal Gică Popescu. Acesta a evoluat până acum pentru echipa secundă a Universităţii, în Liga a III-a, inclusiv în meciul de marţi, cu CS Ineu, în care a primit un gol. „Visul meu este să apăr poarta Universităţii, să câştig măcar un trofeu, apoi să plec afară. La portari este mai greu să debuteze în Liga 1, dar de-asta sunt aici, să mă pregătesc pentru ca echipa să se poată baza pe mine. Va veni şi această zi” spunea Popescu în ziua în care a împlinit 19 ani.
Andrei Vlad a împlinit recent 17 ani
Cealaltă soluţie pentru poarta Craiovei este Andrei Vlad, un internaţional de juniori care a împlinit recent 17 ani. Originar din Târgovişte, Vlad are 1,90 metri şi a fost desemnat cel mai bun portar la turneul final al juniorilor republicani B, în urmă cu un an. Are 3 selecţii la reprezentativa U16 a ţării şi 5 la U17, unde este titular incontestabil. Cu Naţionala 17 are în palmares trofeul „Syrenka Cup“, cucerit în Polonia. În această primăvară a îmbrăcat, în premieră, tricoul Naţionalei U18 a ţării. A debutat pentru prima echipă a Știinţei în stagiul din vara trecută, contra campioanei Albaniei, Skenderbeu. Atât Popescu, dar şi Vlad se află în faţa debutului în Liga I la o vârstă destul de fragedă. „Universitatea Craiova înseamnă foarte mult, este un club foarte mare, unde mă simt foarte bine. Straton este un portar foarte bun, iar Popică este colegul meu de la echipa a doua. Primul joc la care am fost rezervă la echipa mare a fost cel cu CFR Cluj şi nu o să-l uit niciodată. Am avut emoţii, acum aştept debutul, o să vină şi rândul meu într-o zi. Idolul meu este Manuel Neuer, e cel mai bun portar din lume” a spus Vlad pentru frf.ro. Tot pentru site-ul oficial al Federaţiei Române, Tiberiu Lung îl ncaracterizează pe Vlad: „Vlad îndeplineşte perfect tiparul internaţional, poate fi un portar de mare clasă. El şi Popescu se bat deja pentru un loc în echipa mare. În viitor, Craiova nu va mai avea nevoie să cumpere portari. Din contră, pentru că tot e un business, Craiova va produce portari, atât pentru ea, cât şi pentru export”.
Pe urmele lui Neamţu şi Lung junior
Cei mai precoce portari ai Craiovei din ultimele decenii au fost Cristi Neamţu şi Silviu Lung junior. Regretatul „Schmeichel din Bănie” a debutat în poarta Ştiinţei când nu împlinise încă 19 ani, la un meci cu CSM Reşiţa. Un alt debut la o vârstă fragedă a fost cel al lui Silviu Lung junior, care a jucat prima dată pentru Universitatea la 16 ani într-un meci din liga secundă cu Astra Ploieşti, scor 5-2, când l-a înlocit pe Bornescu.
Cei mai tineri portari care au apărat în acest sezon de Liga I sunt cei de la Viitorul: Arpad Tordai, care are 19 ani şi a debutat recent şi Alexandru Buzbuchi, de 22 de ani, aflat deja la al treilea sezon în Liga I.
Donnarumma este senzaţia Europei
Puţini portari sub 21 de ani s-au impus ca titulari la echipele din Europa, majoritatea echipelor mizând pe goal-keeperi mai experimentaţi şi dacă nu neapărat datorită calităţilor acestora, mai ales prin prisma încrederii pe care o inspiră coechipierilor şi modului cum îşi dirijează defensiva. Unul dintre portarii tineri care s-a impus la cel mai înalt nivel al fotbalului este goal-keeper-ul lui AC Milan, Gianluigi Donnarumma, care la doar 16 ani este titular între buturile „diavolilor”. Un alt exemplu de portar precoce este titularul lui Toulouse, francezul Alban Lafont, care are doar 17 ani şi i-a luat deja locul în poartă uruguayanului Goicoechea, fostul goal-keeper al Oţelului Galaţi.
Foto: portari
Sursa foto: frf.ro