La ultimul control efectuat de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj, 543 de unităţi au fost verificate. Rezultatele sunt pe măsură: 22 de amenzi, 19 avertismente, 43.230 de lei cuantumul total al amenzilor aplicate, 253 kg de carne de vită şi alte 55 kg carne de oaie confiscate din carmangerii. Conducerea DSVSA Dolj precizează că amenzile au fost aplicate în domeniul siguranţei alimentare.
În cursul lunii martie 2016, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor au desfăşurat activităţi de control în unităţile din industria agroalimentară. Controlul a vizat, concret, acele unităţi ce desfăşoară activităţi pe domenii de activitate diverse, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume şi fructe. Controlul unităţilor a vizat, în principal, aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii. În luna martie a acestui an au fost efectuate 9.062 de controale, în urma cărora au fost aplicate 140 de avertismente şi 132 de amenzi contravenţionale în valoare de 181.100 de lei.
Verificările se intensifică în această perioadă
La nivelul judeţului Dolj, inspectorii sanitari veterinari au controlat 543 de unităţi de profil. În urma verificărilor au fost aplicate 19 avertismente, 22 de amenzi, confiscări din carmangerii a peste 300 kg de carne. De menţionat că totalul amenzilor date a fost de 43.230 lei. „Amenzile sunt aplicate în domeniul siguranţei alimentare. Controale au privit unităţi din domeniul agroalimentar, ferme, stupine, mori, centre de lapte, magazine generale şi carmangerii”, ne-a declarat dr. Costică Retea, director adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj.
În aceste zile, politica DSVSA Dolj de verificare şi monitorizare a comerţului cu produse de origine animală se va intensifica. Sunt vizate târgurile, pieţele, abatoarele, unităţile de vânzare cu amănuntul. „Avem programate controale în perioada 14 – 30 aprilie a.c., în toate târgurile şi pieţele din Craiova, dar şi din judeţ. Sunt controale comune cu personalul DSVSA şi medicii sanitari-veterinari zonali, alături de efectivele Poliţiei şi Jandarmeriei”, a mai menţionat dr. Costică Retea.
Neconformităţi de tot felul
Abaterile constatate şi sancţionate, atât la nivel central, cât şi în Dolj, au fost diverse. De la neconformităţi privind respectarea regulilor de igienă – depozitare, pereţi, tavan, paviment, spaţii, contract şi proces verbal DDD, SNCU, ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, lumină fără protecţie, substanţe dezinfectante, sursă apă caldă, mucegai, corpuri iluminat, infiltraţii, vestiar, recipiente deşeuri, păstrare substanţe degresante, boiler –, până la neconformităţi privind documentarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP: monitorizare, lipsa HACCP, documentaţie. Nu au lipsit neconformităţile legate de produse, precum etichetare, buletine analiză; de documentare – documente, documente calitate, trasabilitate –, dar şi cele privind personalul: fişe aptitudini, control sănătate, curs igienă, examene medicale şi altele cum ar fi: înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, comercializare, compatibilităţi.
O singură cerere pentru un punct de sacrificare
„În perioada sacrificării mieilor avem echipe de medici la punctul desemnat de sacrificare. Tot pentru acest interval, al sărbătorilor pascale, avem personal desemnat să facă serviciul de permanenţă pe unitate şi în pieţe, câte un medic sanitar-veterinar desemnat, inclusiv la sediul DSVSA. În Craiova avem medici de la controlul alimentelor din pieţe şi medici de la Siguranţa Alimentelor din DSVSA. De precizat că, până la această oră, avem o singură cerere pentru un punct de sacrificare în Craiova”, a precizat dr. Costică Retea.
Conducerea DSVSA Dolj doreşte să aducă la cunoştinţă consumatorilor că, sacrificarea mieilor se va realiza în unităţi de abatorizare autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea de ovine şi care sunt publicate pe site-ul ANSVSA, sau în puncte de tăiere locale, care vor fi autorizate să funcţioneze pe o perioadă determinată, sub supraveghere sanitară veterinară. Carnea şi organele de miel sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate.
Verificaţi marcarea cu ştampilă rotundă
Carnea de miel sau ied care provine din unităţi autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare va fi marcată cu o marcă de sănătate de formă ovală cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, având inscripţionate următoarele: „ROMÂNIA” cu majuscule sau codul ISO al ţării „RO”, numărul de autorizare acordat de ANSVSA, abrevierea „CE” cu majuscule. Carnea de miel sau ied rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile sau locurile amenajate temporar va fi marcată cu marcă de sănătate de formă rotundă, cu un diametru de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul judeţului, urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeţeană. Punctele de tăiere locale sunt avizate să funcţioneze numai în perioadele 21.03-27.03.2016 şi 14.04-03.05.2016.
În ce condiţii se vinde direct consumatorului
Carnea provenită din sacrificările efectuate în locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor, va fi comercializată direct consumatorului final, imediat după sacrificare, examinare şi marcare şi nu poate fi livrată către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar.
Este interzisă organizarea de locuri speciale pentru sacrificarea mieilor sau iezilor în zonele în care au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor.