Zeci de premii şi menţiuni la olimpiade şi concursuri / Şcoala Gimnazială „Traian”: consecvenţă, seriozitate, performanţă !

0
1810

Şcoala Gimnazială “Traian” este una din şcolile cu tradiţie din Craiova. Această unitate şcolară a reuşit de-a lungul anilor, prin corpul profesoral de excepţie şi printr-un management performant să se menţină într-un „TOP III” al celor mai bune şcoli din Craiova. Elevii, profesorii şi părinţii împreună au dat reţeta succesul, astfel că, anul trecut, în sesiunea de admitere la licee 2015, elevii Şcolii „Traian” au fost repartizaţi în procent de 100% în prima etapă, majoritatea reuşind să ocupe locuri la cele mai bune licee din oraş. Performanţa este la ea acasă, elevii acestei şcoli au fost şi în acest an pe podium, ei vor reprezenta judeţul la Olimpiadele Naţionale de Limba Română, Matematică, Fizică şi Informatică. Zeci de premii şi menţiuni au obţinut elevii de la „Traian”, alături de dascălii lor devotaţi la concursuri judeţene, interjudeţene şi olimpiade. Pentru că în fiecare an, pe 21 aprilie, Şcoala Gimnazială „Traian”  serbează ziua şcolii, inspirată de ziua întemeierii Romei, şi noi îi urăm succes şi o educaţie de calitate. Conducerea şcolii, prin experienţa şi devotamentul a două doamne : prof. Maria Daşu, director şi prof.Beatrice Sorescu Bălaşa, director adjunct a reuşit să aşeze şcoala în rândul instituţiilor de învăţământ cu care Craiova se mândreşte astăzi.

Şcoala Gimnazială „Traian” a fost atestată pentru prima oară în anul 1880, când funcţiona în Casa Parohială a Bisericii Sf. Nicolae-Belivaca. În 1908 s-au ridicat actualele construcţii, în care învăţau Şcoala Primară de Băieţi Nr. 6 “Traian” şi Şcoala Primară de Fete Nr. 3. Din 1927 s-a aprobat şi învăţământul “supraprimar”, cu clasele V-VII. În 1967 s-a trecut la învăţământul de 8 ani, iar în 1969 cele două şcoli au fost unificate, sub titulatura de Şcoala Generală de 8 ani Nr. 2. În 1990 s-a revenit la denumirea iniţială – “Traian”. Clădirile au fost renovate şi modernizate, iar acum pot face faţă cu succes oricărei şcoli europene. În 1995, cu acordul şi susţinerea scriitorului Marin Sorescu, s-a înfiinţat Cenaclul literar “Marin Sorescu”, în cadrul căruia şi-au demonstrat talentul elevii şcolii. „Şcoala Traian este o şcoală de vârf, o şcoală de tradiţie. Ea este foarte veche. Şi de la început s-a remarcat prin rezultatele excepţionale şi prin profesionalismul dascălilor şi iată că şi acum, în 2016 ne putem mândri cu activitatea dascălilor şi a elevilor pentru că an de an, performăm, ne aflăm în topul şcolilor din judeţul nostru. De regulă, elevii noştri reuşesc în proporţie de 80-90 la sută să meargă la liceele cele mai bune din oraş. Funcţionăm în două ture, avem cinci clase pregătitoare. Până la clasa a IV-a, câte patru clase pe nivel şi de asemenea, clasele V-VIII funcţionează după-amiază, tot câte patru clase pe nivel. În total avem 1020 de elevi, aici sunt incluşi şi preşcolarii de la grădiniţa noastră, din incinta curţii. Este de fapt o pepinieră a unităţii noastre de învăţământ, pentru că în proporţie foarte mare, aceşti preşcolari urmează clasele primare şi gimnaziale ale  acestei şcoli”, a subliniat prof. Beatrice Sorescu Bălaşa, directorul adjunct al Şcolii „Traian”.

Dotare la standarde europene

De-a lungul timpului, beneficiind de aportul unor dascăli deosebiţi, şcoala a format nenumăraţi elevi care i-au făcut cinste, printre cei mai de seama numărându-se pictorul Corneliu Baba şi fizicianul Traian Gheorghiu. „Colectivul de dascăli este unul profesionist, sunt profesionişti în adevăratul sens al cuvântului. Tot personalul de aici îşi face treaba, pentru că noi, împreună formăm un nucleu şi încercăm ca această şcoală să arate aşa cum ar trebui să fie o şcoală în zilele noastre, să fie dotată cu tot ceea ce este necesar pentru ca procesul instructiv-educativ să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. Şi vreau pe această cale să mulţumesc Consiliului Local şi Primăriei Craiova care au fost alături de noi în realizarea obiectivelor propuse, în ceea ce priveşte dotarea cu mobilier, schimbarea tocăriei exterioare, amenajarea sălilor de clasă, inclusiv construirea unei mansarde într-un alt corp de clădire. Fiind foarte solicitaţi, elevii erau înghesuiţi. Sunt foarte mulţi elevi la grupa pregătitoare şi este necesar să avem spaţiu suficient. De la toamnă vom da drumul şi la clasele cu programul After School. Avem şi o sală de sport, foarte modernă, unde elevii noştri îşi desfăşoară cursurile, iar după aceste cursuri, elevii pot să participe la diverse sporturi şi activităţi, sala fiind închiriată, după orele de curs”, a explicat directorul adjunct al Şcolii „Traian”.

Calificaţi la naţională !

Performanţa la această şcoală este o stare de spirit. Elevii sunt modelaţi încă de început de învăţători, în spiritul competiţiei, participând încă din clasa a II-a la foarte multe concursuri. „An de an, noi ne-am remarcat prin rezultatele extraordinare pe care le-au avut elevii noştri, atât la olimpiadele şcolare, cât şi la concursuri judeţene şi interjudeţene. Elevii încep din clasa a II-a, se obişnuiesc cu aceste concursuri şi apoi, când ajung în clasa a V-a nu li se mai pare dificil, din contră, concursul pentru ei de vine o plăcere, o bucurie. Este o competitivitate atât în rândul elevilor, cât şi în rândul dascălilor noştri. Se fac ore suplimentare, se pune accentul pe disciplinele la care ei dau examen, la Evaluarea Naţională şi desigur, la materiile de olimpiade.  Anul acesta elevii noştri au participat la o serie de concurcursuri obţinând rezultate remarcabile. De exemplu, ne-am calificat la faza naţională la Olimpiada de Limba şi Literatura Română, unde eleva Firuleasa Sarah, clasa a VI-a a obţinut locul I, fiind coordonată de prof. Nadia Şutelcă. Un meritat loc III l-a obţinut şi eleva Chirvăsuţă Manuela, tot din clasa a VI-a. Patru eleve, două de la clasa a VII-a şi două de la clasa a VIII-a au obţinut menţiuni. Este vorba despre Urziceanu Andreea, Tică Irena, Bulugean Giulia şi Popescu Aniela. Ultimele două eleve menţinonate fiind pregătire de prof. Daniela Toma. Toţi profesorii de la catedra de Română sunt foarte bine pregătiţi, au în palmares foare multe rezultate şi sunt nume cunoscute şi recunoscute la nivelul oraşului”, a mai spus prof. Beatrice Sorescu Bălaşa.

La Limba Română…mereu pe podium

La ora actuala, Scoala Gimnazială “Traian” Craiova se numără printre cele mai bune şcoli din Craiova, fapt demonstrat de rezultatele deosebite obţinute de elevi atât în cadrul concursurilor scolare, cât şi la admiterea în licee. În anul scolar 2014-2015, rata de promovabilitate a fost de 100 %. Anul acesta, la Şcoala „Traian” au fost aduse două premii şi o menţiune, la Olimpiada de Lingvistă. Eleva Tică Irena, clasa a VII-a, a obţinut premiul III, Firuleasa Sarah, clasa a VI-a, premiul III şi Vladu Denis, clasa a VIII-a, menţiune. La concursul My Universe, echipa formată din Pucărelu Andreea şi Tică Irena, a obţinut premiul I. Elevii Şcolii „Traian” au marcat şi la Olimpiada Lectura ca abilitate de viaţă, unde eleva Urziceanu Andreea, clasa a VIII-a a obţinut premiul III şi Georgescu Irina, clasa a V-a, menţiune. La Concursul Naţional Interdisciplinar „Cultură şi Spiritualitate Românească” s-a obţinut la clasa a VII-a, un premiu II iar patru elevi au obţinut menţiuni. Nanu Ruxandra şi Tudor Cotoi au participat la Concursul organizat cu ocazia zilei de 1 Decembrie, la Casa de Cultură Traian Demetrescu şi s-au în întors cu două premii, II şi respectiv I.

O şcoală anglofonă şi francofonă

Prof. Beatrice Bălaşa ne-a mărturisit că elevii de la „Traian”  sunt deschişi către multiculturalitate şi multilingvism. Ei au participat la foarte multe concursuri de limba engleză, unde s-au întors cu premii şi menţiuni. Sub îndrumarea inimoaselor profesoare Raluca Nechita; Daniela Velicescu; Eleonora Baciu şi Andreea Dinu, un număr remarcabil de elevi, peste 130 au obţinut Atestatul Cambridge. Anul acesta Şcoala Gimnazială Traian a devenit şi o şcoală francofonă. Prin efortul şi dăruirea tinerei profesoare Cătălina Rezeanu, elevii au păşit către tainele limbii lui Balzac. Au participat şi au venit învingători de la concursul “La fete de la lecture”, cinci elevi au venit cu premiul II. Este vorba de Ioniţă Carolina şi Nanu Ana Maria de la clasa a VI-a şi trei eleve de la clasa a VIII-a, Butaru Alexandra, Banu Teodora şi Popescu Aniela. Premiul special obţinut de eleva Bulugean Giulia a fost ca o recunoaştere a Şcolii “Traian” ca făcând parte din unităţile de învăţământ cu mare deschidere către limba franceză. La Olimpiada de Limba Franceză, faza judeţeană s-au obţinut de către elevele Milu Alexandra, Popescu Aniela şi Ruscu Oana, menţiuni. “Avem un calificat şi la faza naţională la Olimpiada de Informatică. Este vorba despre eleva Nanu Ruxandra. Dar elevii noştri iubesc informatica pentru că au participat şi la alte concursuri, unde au venit cu premiul I,II şi III”, a mai spus directorul adjunct al Şcolii Traian.

Rezultate remarcabile la Matematică

Şi anul acesta la Matematică şi Fizică s-a punctat spectaculos. “Avem adevărate nume, profesori remarcabili, nume cunoscute în oraşul nostru. Constantin Basarab, Valerica Pometescu, Marlena Basarab sau Mariana Marculescu sunt profesori care fac istorie în ale matematicii”. La Olimpiada de Matematică, faza judeţeană, avem un premiul I, la clasa a V-a, Milcu Amelia şi calificată la faza naţională. La clasa a VI-a, elevul Ciurezu Răzvan a obţinut locul III. Menţiuni s-au obţinut pe toate clasele. Foarte multe concursuri, la Matematică, unele mai dificile ca altele. La 22Maths, un concurs interdiciplinar, eleva Banu Teodora, clasa a VIII-a, a obţinut cupa, iar Mircea Bînă, locul III. Banu Teodora a mai obţinut locul I şi la concursul Pro-Performanţă. “La ultimul concurs de matematică, cotat ca fiind unul din cele mai grele, Ion Ciolac, elevii noştri au obţinut premii aproape la toate clasele”, a completat prof.Beatrice Sorescu Bălaşa. La Clasa a IV-a, elevii Costache Mihai şi Predoi Mihai, au obţinut premiul I, iar Nicolae Bianca, menţiune. La clasa a V-a, un premiu III – Mîlcu Amelia şi o menţiune – Croitoru Doriana. La clasa a VI-a, două premii III, elevii Burghel Radu şi Cotoi Cristiana, iar Ciurescu Răzvan a obţinut menţiune. La Clasa a VII-a, Popa Rareş, premiul III, iar la clasa a VIII-a, Bînă Mircea – premiul II şi Bulugean Giulia – premiul III, ambii elevii sunt coordonaţi de prof. Valerica Pometescu.

Doi calificaţi la Fizică…

Doi elevi, din clasa a VI-a, respectiv clasa a VII-a, vor reprezenta peste puţin timp, judeţul la faza naţională a Olimpiadei de Fizică. Tonică Adrian, a obţinut premiul I, la faza judeţeană, clasa a VII-a, iar Diaconu Antonia, premiul III. De asemenea, pe podium a fost şi eleva Bulugean Giulia, clasa a VIII-a, care  a obţinut tot premiul III. Menţiuni au obţinut Ciurescu Răzvan, clasa a VI-a şi Preda Popescu, clşasa a VII-a. Cei cinci elevi sunt pregătiţi temeinic de către prof.  Zinca Pirtea, un devotat cadru didactic. “Vreau să o felicit personal pe doamna profesoară Pirtea pentru strădania domniei sale. A reuşit să califice la naţională doi elevi şi este în şcoală de dimineaţă până seara. Şi învăţământul primar a avut rezultate excepţionale.  Elevii sub coodonarea învăţătorilor Ivan Stela, Stănciulescu Ileana, Aida Stoian, Ciupitu Magdalena, Deaconu Mirela, Nălbitoriu Cristina, Bunăiaşi Anca  au obţinut premii la concursuri foarte grele cum ar fi Lumina Math, Sfera, Ion Ciolac, Micul Arhimede”, a conchis prof. Beatrice Bălaşa.

Elevii de la Şcoala Traian sunt şi foarte talentaţi şi au preocupări diverse. De exemplu, elevii clasei a II-a A, au obţinut locul I la un concurs internaţional de dans modern, iar eleva Bulugean Giulia, a obţinut premiul III, la Olimpiada de Astronomie, pregătindu-se suplimentar la AstroClub.