Sindicaliştii din sistemul sanitar pichetează Ministerul Sănătăţii

0
394

Chiar de Ziua Mondială a Sănătăţii, medicii şi asistenţii medicali protestează din nou, declarându-se nemulţumiţi de lipsa de reacţie a autorităţilor faţă de problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc. Astăzi, 200 de sindicalişti ai Federaţiei „Hipocrat” pichetează sediul Ministerului Sănătăţii, solicitând condiţii de muncă mai bune şi acordarea drepturilor salariale conform legii.

Ion Cotojman

Această acţiune susţine apelul lansat de iniţiatorii manifestărilor European Public Service Union (E.P.S.U.),  în vederea respingerii la nivel european a mecanismelor de transformare a actelor medicale în servicii comerciale şi completează agenda iniţiată de Federaţia „Hipocrat”, în a doua decadă a lunii martie.

Federaţia Sindicală „Hipocrat” din România împreună cu Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România şi Alianţa Medicilor – pentru modernizarea sistemului medical sunt în a treia săptămână de proteste. După greva japonează şi, apoi, pe 31 martie a.c, pichetarea Ministerului Muncii, astăzi, medicii şi asistenţii medicali pichetează Ministerul Sănătăţii.

„Vor fi 200 de membri de sindicat din toată ţara care vor picheta sediul Ministerului Sănătăţii. Sunt 200 pentru că atât ne-a aprobat Primăria Capitalei. Altfel ar fi venit mult mai mulţi. Revendicările noastre sunt departe de a fi rezolvate, deoarece nu s-au evidenţiat soluţii concrete. Nerespectarea termenelor asumate de autorităţi şi lipsa unui dialog social pe principii consultative şi constructive în ceea ce priveşte salarizarea din sistemul public se pare că nemulţumesc şi alte organizaţii sindicale, fapt ce va duce la intensificarea acţiunilor de protest în perioada imediat următoare”, a precizat Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Hipocrat.

„Sumele alocate Sănătăţii sunt insuficiente”

Sindicaliştii reclamă, printre altele, că în sistemul sanitar sunt încălcate drepturile omului, prin depăşirea normei de muncă (timpul de muncă şi timpul de odihnă al medicilor care prestează activitate în gardă). O altă revendicare este legată de eliminarea discriminărilor salariale din sistemul public de sănătate în raport cu pregătirea profesională şi cu specificul activităţii. De asemenea, membrii Federaţiei „Hipocrat” doresc aplicarea Legii salarizării unitare pentru sectoarele de activitate sănătate, învăţământ etc, deoarece în prezent se aplică doar pentru anumite structuri, de înalţi demnitari sau funcţionari publici.

Sindicaliştii mai cer reluarea negocierilor care au ca scop armonizarea salarizării pe orizontală între sectoare de activitate şi, pe verticală, armonizarea salarizării în interiorul sectoarelor de activitate. Nu în ultimul rând, se solicită elaborarea unui act normativ care să corecteze anual valoarea decontată a serviciilor medicale în funcţie de creşterea economică la nivel naţional şi în funcţie de creşterea salariului minim brut garantat în plată. „Sumele alocate Sănătăţii sunt insuficiente iar opinia publică este intoxicată cu mesaje care induc responsabilitatea salariaţilor pentru lipsa de performanţă a sistemului sanitar”,  a mai spus Ion Cotojman.

Scrisoare deschisă către prim-ministru

Săptămâna aceasta, Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa”, la care este afiliată şi Federaţia „Hipocrat”, a transmis o scrisoare deschisă către premierul României, Dacian Cioloş. Sindicaliştii cer finalizarea discuţiilor cu partenerii sociali referitoare la mecanismul creşterii salariului minim pe economie, salarizarea bugetarilor şi legislaţia privind negocierea contractelor colective de muncă, pentru a fi evitate, în acest mod, acţiuni de protest.

„Fie că lucrează în sectorul economic fie în cel bugetar, lucrătorii din România sunt expuşi pe zi ce trece sărăciei, degradării vieţii lor si a familiilor lor. Au fost guvernări care ne-au privat de dreptul la negociere şi la grevă, au venit guvernări care nu au schimbat nimic şi nu ne-au dat speranţe pentru viitor, suntem guvernaţi fără a se aplica principiile europene, suntem trimişi să muncim pentru 2 lei, în viitorii 4 ani trebuie să acceptam o creştere a salariului minim de 25 de lei pe an, ne apropiem de jumătatea numărului de lucrători din total contracte de muncă plătiţi cu salariul minim pe economie, dialogul social este desconsiderat, iar pensionarii sunt trataţi cu indiferenţă”, se arată în scrisoarea deschisă.