ARPIM, în dezacord cu declaraţiile autorităţilor referitoare la clawback

0
347

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) îşi manifestă îngrijorarea faţă de recentele declaraţii publice ale autorităţilor referitoare la taxa clawback. Aceştia acuză faptul că reprezentanţi ai autorităţilor au afirmat public că la acest moment se află în lucru un format al taxei cu prevederi total diferite de cele supuse dezbaterii publice în urmă cu o săptămână.

După cum arată ARPIM, taxa clawback se aplică în prezent şi în alte ţări ale UE, însă niciuna nu impozitează cifra de afaceri (vânzările totale), ci numai valoarea compensată de stat. Mai mult, statul nu percepe astfel de taxe înainte să-şi plătească datoriile către producători, subliniază reprezentanţii ARPIM. În Belgia, de pildă, există o contribuţie de 6,73% aplicată pe valoarea vânzărilor rambursate şi o taxă de 1% pe vânzările produselor nerambursate în anul 2010. În Croaţia există o contribuţie de 3% din vânzările produselor rambursate, iar în Spania, de 2% din valoarea vânzărilor rambursate. Valori similare ale taxei sunt percepute atât în Polonia (3% din valoarea vânzărilor rambursate), cât şi în Italia (3,65% din valoarea vânzărilor rambursate – împărţit pe tot lanţul de distribuţie: de la producători la farmacii). Cea mai mare valoare a taxei clawback din Europa se percepe în Ungaria – 20%, însă în această ţară medicamentele sunt plătite de stat la maximum o lună, faţă de un an, la cât au ajuns termenele de plată în România.

ARPIM consideră că principala consecinţă negativă pe termen lung pe care o va avea această măsură este descurajarea investiţiilor străine.