Bilanţul zilelor de caniculă: O persoană căzută în stradă şi multe apeluri la 112

0
354

Zilele de caniculă i-au pus la grea încercare pe craioveni. Bolnavii cronic, mai ales cardiacii au înroşit telefonul după ce li s-a făcut rău chiar în casă. Pe parcursul acestei săptămâni, medicii de la Ambulanţă au intervenit în cazul a sute de persoane afectate de temperaturile extreme.

Căldura a fost greu de suportat în ultimele zile chiar şi de către cei care au respectat indicaţiile medicilor. Cu atât mai mult însă disconfortul termic s-a resimţit mai puternic în cazul celor care nu au ţinut cont de aceste recomandări. O persoană a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a căzut în plină stradă din cauza temperaturilor ridicate. După ce a primit asistenţă medicală, aceasta a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgenţă a Spitalului Judeţean din Craiova unde a rămas sub supravegherea doctorilor.

500 de apeluri la Serviciul de Ambulanţă Judeţean

Cel mai solicitat a fost totuşi Servicul de Ambulanţă Judeţean. Medicii de la Salvare au trebuit să facă faţă unui adevărat val de solicitări. Bolnavii cronic au fost cei care au sunat la 112 cu precădere, dar nu au lipsit nici apelurile venite din partea unor persoane cărora pur şi simplu li s-a făcut rău chiar dacă nu suferă de vreo afecţiune medicală. Aşa se face că pe parcursul a două zile s-au înregistrat nu mai puţin de 500 de apeluri la Ambulanţă.

Avertizarea cod galben de caniculă a fost menţinută şi ieri. Încă înainte de orele amiezii indicele de confort termic a depăşit pragul critic de 80 de unităţi. În aceste condiţii cei care au ieşit pe stradă nu au uitat să-şi ia cu ei pălăriile, ochelarii de soare sau o sticlă de apă. Chiar dacă nici în zilele următoare temperaturile nu vor scădea sub 30 de grade Celsius la umbră, este totuşi de aşteptat să nu mai fie tot atât de cald.

Controale ale Direcţiei de Sănătate Publică

Şi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj au demarat în această perioadă o serie de controale. Aceştia au verificat felul în care sunt amenajate punctele temporare de acordare a apei în cazul în care se instituie codul portocaliu de caniculă. Centrele sunt amenajate în multe zone ale oraşului: în clădirea Prefecturii, la Primărie în sediul Palace, în Piaţa Centrală la punctul sanitar şi la Asistenţă Socială, în cartierul Lăpuş.

Conform celor spuse de reprezentanţii DSP Dolj serviciile de urgenţă sunt pregătite corespunzător să facă faţă unui număr mare de solicitări provocate de caniculă, dacă va fi nevoie. Ambulanţele sunt dotate cu aer condiţionat, iar spitalele deţin medicamentele necesare pentru a acorda asistenţă medicală specifică în astfel de cazuri. „Inspectorii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică au verificat punctele de acordare a apei amenajate în oraş. Ele sunt pregătite, însă nu au funcţionat deocamdată pentru că, în mod normal, se activează pe cod portocaliu. Până la momentul acesta, o singură persoană a căzut în stradă din cauza căldurii. A fost transportată la Spitalul Judeţean fiind în afara oricărui pericol. Spitalele sunt pregătite. Au medicamentele specifice şi soluţii de hidratare”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.