Ultimele ore ale lui Gaddafi?

0
304

După şase luni de luptă împotriva regimului autoritar al lui Muammar Gaddafi, rebelii libieni au intrat, duminică, în Tripoli, fiind primiţi cu entuzism de locuitorii oraşului. Numeroşi locuitori au primit un SMS din partea Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT) în care scria: „Dumnezeu este mare. Felicităm poporul libian  pentru căderea lui Muammar Gadddafi”. În cursul nopţii de duminică spre luni, la Tripoli a fost restabilită conexiunea la internet, pentru prima oară de la izbucnirea insurgenţei. Ieri dimineaţă, rebelii au preluat şi controlul celor două companii de telefonie mobilă de stat şi au trimis credit gratuit de 25 de euro tuturor abonaţilor. Tot ieri dimineaţă, liderii rebeli au anunţat că au capturat trei dintre fiii lui Gaddafi – Saif al-Islam, Saadi şi Mohammad – în timpul atacului asupra Tripoli. Până ieri după-amiază rebelii cuceriseră, deja, 95% din capitala Tripoli, iar premierul Al Baghdadi Ali al-Mahmoudi a fugit în Tunisia, a anunţat televiziunea Al Jazeera.

Aproape toate clădirile de la Bab Al-Azizya, reşedinţa lui Gaddafi, au fost distruse de bombardamentele NATO, dar se pare că Gaddafi ar dispune de mai multe buncăre în reşedinţă. Mai multe tancuri au ieşit, ieri dimineaţă, din complexul Bab al-Aziziya şi au deschis focul, a declarat un purtător de cuvânt al rebelilor libieni, Mohammed Abdel-Rahman, citat de The Guardian în ediţia electronică.

În paralel, UE pune la punct planuri pentru o Libie fără Muammar Gaddafi, a declarat un purtător de cuvânt al şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton. „Avem în curs planuri post-Gaddafi”, a spus el. „Dispunem de diverse scenarii la care am lucrat, în termeni de asistenţă post-Gaddafi”, a declarat sursa. Premierul britanic David Cameron s-a întors din vacanţă  pentru a prezida o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate pentru Libia, iar liderul francez Nicolas Sarkozy îl va contacta pe liderul rebelilor libieni şi va aranja o întrevedere „în câteva zile”, au anunţat oficiali din Paris.