Se spune că omul sfinţeşte locul, iar localitatea doljeană Ostroveni, reprezintă o dovadă în acest sens. Cunoscut ca omul care nu prăpădeşte vorbele, primarul Gheorghe Oprescu, cu ambiţie şi tenacitate, a învăţat “limbajul european” şi a realizat proiect după proiect, de la reabilitarea drumurilor, la modernizarea şcolilor şi a căminului cultural. Proiectele europene au constituit o prioritate pentru autorităţi, şi, în ciuda piedicilor puse de Guvern şi a fondurilor, care în ultimii ani nu prea au venit, Ostroveni ul, care se împarte în patru sate – Lişteava, Grindeni, Orăşani şi Ostroveni, capătă, treptat, înfăţişarea unui centru urbanistic. Primarul Gheorghe Oprescu mai are încă multe planuri pentru dezvoltarea localităţii pe care o conduce de 16 ani, şi spune că nu se lasă până nu îşi vede visul cu ochii. „Comuna arată altfel decât arătat în urmă cu 16 ani, atunci când am fost ales primar. Sunt la al patrulea mandat, pentru că am vrut mereu să duc mai departe ceea ce am început, să nu las lucrurile nefinalizate. Şi acum avem câteva proiecte importante”, a declarat Gheorghe Oprescu.
Arendaşii, tot mai interesaţi de pământurile localităţii
Activitatea de bază a locuitorilor comunei Ostroveni este agricultura, susţinută de cele doua ramuri – creşterea animalelor şi cultura plantelor, activitate desfăşurată mai mult în gospodării. Cu o suprafaţă totală agricolă de 5.830 ha din care 4.714 ha teren arabil, 529 ha păşuni, 587 ha vii şi pepiniere viticole şi 990 ha fond forestier, în localitatea Ostroveni, activitatea de bază a locuitorilor este agricultura, desfăşurată, în ultimul timp, mai mult în gospodării. Lipsa forţei de muncă şi populaţia îmbătrânită fac ca peste 1.000 de hectare de teren să rămână nelucrate în fiecare an. Faţă de alţi ani, arendaşii par tot mai interesaţi de această parte de sud a judeţului, lucru care le mai dă o mică speranţă autorităţilor care îşi doresc ca pământul lor să rodească an de an. “Faţă de anii trecuţi, am văzut că partea aceasta de sud a judeţului este căutată de cei care vor să ia pământ în arendă, pentru că anul acesta au rămas nelucrate peste 1.000 de hectare de teren, iar la noi s-a arătat interesată o firmă italiană. Din păcate. Pământurile rămân nelucrate din lipsa forţei de muncă şi a populaţiei îmbătrânite, lucru care s-ar schimba dacă ar fi luate în arendă. Totodată, sperăm că într-un viitor apropiat să se facă şi planul cadastral în extravilan”, a afirmat primarul din Ostroveni.
Investiţii în educaţie
Educaţia şi cultura reprezintă o prioritate pentru autorităţile locale, motiv pentru care s-a şi investit pentru dezvoltarea lor. Două şcoli şi două grădiniţe au fost dotate cu panouri solare printr-un proiect finanţat prin Fondul de Mediu, iar Şcoala cu clasele I-VIII Ostroveni a fost reabilitată şi modernizată şi dotată cu mobilier nou, cu fonduri obţinute prin Banca Mondială. Totodată, una dintre grădiniţele din localitate este în plin proces de modernizare. De un lucru este nemulţumit primarul Gheorghe Oprescu, şcoala modernizată de curând nu este dotată cu grupuri sanitare în interior din cauza proiectului de alimentară cu apă şi canalizare care stagnează din lipsă de fonduri. “Şcoala cu clasele I-VIII Ostroveni a fost reabilitată şi modernizată şi dotată cu mobilier nou, în cursul anului trecut, cu fonduri de la Banca Mondială. Singura mea nemulţumire este că nu avem grupurile sanitare în interiorul instituţiei, sunt în curte pentru că nu avem canalizare, iar constructorul nu ar fi putut să le facă în interior. De asemenea, Grădiniţa nr. 2 din localitate se află în plin proces de reabilitare, printr-un program al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului”, a explicat Gheorghe Oprescu. Acesta speră că Şcoala cu clasele I-VIII Lişteava va fi reabilitată, un proiect în acest sens fiind deja depus la Inspectoratul şcolar Judeţean Dolj. “Deocamdată suntem în aşteptare, proiectul pentru reabilitarea Şcolii cu clasele I-VIII Lişteava este depus de ceva timp la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. Unitatea de învăţământ nu este într-o stare prea bună, este funcţională, dar dacă mai aşteptăm prea mult timp se va deteriora şi mai rău. Noi am făcut tot ce ne-a stat în putinţă, am dotat-o cu ferestre termopan, centrală termică şi, mai nou, cu panouri solare, dar mai mult de atât nu putem face, nu avem fonduri. Nu arată atât de rău clădirea cât arată curtea, dar lipsa fondurilor ne împiedică să intervenim”, a mai spus Oprescu. Biblioteca localităţii Ostroveni este dotată cu peste 15.000 de volume de carte şi de curând, în satul Lişteava a mai fost înfiinţată o bibliotecă sătească, unde o bibliotecară merge de două ori pe săptămână.
***
Autorităţile pun preţ pe sănătate
În urmă cu doi ani, în satul Ostroveni au fost amenajate două cabinete medicale, într-o clădire ce aparţine primăriei, pentru cei trei medicii de familie din localitate. Nici locuitorii satului Lişteava nu au fost uitaţi, acolo fiind înfiinţat un centru de consiliere a persoanelor de etnie romă – 400 la număr – dar şi două cabinete medicale şi încă unul stomatologic, unde, de două ori pe săptămână vin doi medici de familie şi o asistentă medicală.
***
202 hectare vor fi populate cu salcâm
“În curând vom începe popularea pădurii cu salcâm, cu fonduri de la Ministerul Mediului, pentru acest proiect fiind alocate 28 de miliarde lei vechi. 202 de hectare de teren urmează să fie împădurite. Pentru a implementa cu succes acest proiect a fost nevoie, ca mai întâi, să-i convingem pe oameni să-I convingem pe oameni să se înscrie într-o asociaţie de tip privat a proprietarilor de terenuri slab productive – Ostrosilva Ostroveni – altfel nu puteam accesa fondurile. Cele 202 de hectare care urmează să fie împădurite sunt în proprietatea oamenilor, noi vom sprijini investiţia şi timp de cinci ani terenurile rămân în custodia firmelor care se vor ocupa de plantare. Le vor întreţine timp de cinci ani, apoi proprietarii şi le ia înapoi, ei sunt scutiţi de taxe şi impozite, dar au obligaţia să se ocupe de întreţinerea pădurilor”, a declarat Gheorghe Oprescu, primarul localităţii Ostroveni.
Daca si la Ostroveni se face educatie si investitii in modernizare, si merg lucrurile atat de infloritor cum se scrie aici, inseamna ca nu stiti ce scrieti sau traiti pe alta planeta.
Comments are closed.