Angajament ferm în abordarea provocărilor referitoare la sărăcia în rândul copiilor

0
1081

Comisarul European pentru Politica Regională, Corina Creţu, s-a întâlnit  recentla Bucureşti, cu reprezentanţii World Vision România pentru a discuta despre contribuţia Fondurilor Europene Structurale şi de Investiţii la aplicarea recomandărilor din recentul raport ONU privind sărăcia extremă şi drepturile omului.

„Aş dori să îmi exprim angajamentul ferm de a continua sprijinul şi mai susţinut oferit prin Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii în abordarea provocărilor restante pe care România le are referitoare la sărăcia în rândul copiilor. De altfel, Acordul de parteneriat cu România şi Programele Operaţionale urmăresc în mod clar abordarea dimensiunii multilaterale a sărăciei şi a privaţiunilor în rândul copiilor, într-un mod comprehensiv, care decurge din cadre strategice solide”, a declarat în cadrul întâlnirii comisarul Corina Creţu. Înaltul oficial european a subliniat că sprijinul din partea fondurilor europene este condiţionat de existenţa unor strategii sectoriale în domenii precum abandonul şcolar timpuriu, reducerea sărăciei, incluziunea romilor sau sănătate.

„Este nevoie ca autorităţile naţionale să aibă în vedere pentru viitor şi alte acţiuni complementare”

De asemenea, Corina Creţu a dat asigurări că monitorizarea implementării reformelor şi a strategiilor sectoriale va continua să fie urmărită cu atenţie de către Comisia Europeană. „Este nevoie ca autorităţile naţionale să aibă în vedere pentru viitor şi alte acţiuni complementare şi să urmărească, totodată, noi investiţii în domeniul protecţiei copiilor, pentru a asigura eficacitatea şi durabilitatea rezultatelor”, a mai precizat comisarul european pentru politica regională. Context La 11 noiembrie 2015, a fost publicat Raportul ONU pentru România privind sărăcia extremă şi drepturile omului. Acest raport prezintă problemele nesoluţionate din această ţară legate de sărăcie, excluziune socială, cât şi diferenţele în ceea ce priveşte accesul la educaţie, servicii sociale şi de asistenţă medicală, în special cu privire la copii, romi sau persoanele cu dizabilităţi. Potrivit datelor statistice, 52% dintre copii se află într-o situaţie cu risc de sărăcie, iar 74% dintre copiii săraci trăiesc în zonele rurale, unde gradul de sărăcie creşte mai rapid decât media pe ţară.

Rata de abandon este de 1,5 ori mai mare în zonele rurale

Mortalitatea infantilă din România este cea mai ridicată din UE, de 2,4 ori mai mare decât media europeană şi de 4 ori mai mare în cazul copiilor din comunitatea roma. De altfel, jumătate dintre aceştia nu beneficiază de vaccinare gratuită. Rata de abandon şcolar timpuriu este şi ea foarte ridicată (17,3% în 2013), principalele categorii afectate fiind elevii din familii sărace sau din comunitatea roma, cei cu nevoi speciale, cei care au repetat un an şcolar sau au abandonat şcoala. Rata de abandon este de 1,5 ori mai mare în zonele rurale. Există şi diferenţe regionale, asociate cu gradul crescut de sărăcie în anumite zone. World Vision România a fost unul dintre ONG-urile care a lucrat direct cu raportorul special al ONU pentru România şi a contribuit la întocmirea raportului cu informaţii privind rezultatele programelor respective.