Incendiul din Târg a aprins CLM Craiova

0
432

Cu votul consilierilor municipali, Primăria Craiova acordă ajutoare de urgenţă, de la bugetul local, celor 600 de comercianţi păgubiţi de incendiul din Târgul de săptămână de pe strada „Caracal”. Proiectul de hotărâre a aprins scântei în CLM Craiova, consilierii liberali cerând explicaţii legate de lipsa autorizaţiei de la ISU Dolj. Directorul SC Pieţe şi Târguri şi-a turnat cenuşă în cap, spunând că a suportat din buzunar o amendă, asumându-şi astfel o parte din vină.

Incendiul de la Târgul de pe strada „Caracal” a aprins şi spiritele în CLM Craiova. În plenul de ieri, liberalul Pavel Badea, contracandidatul actualului primar la alegerile din primăvară, a întrebat-o direct pe Olguţa Vasilescu dacă avea târgul autorizaţie eliberată de ISU Dolj. „Noi plătim acolo 15.000 de euro pe lună pentru chirie. Avem autorizaţie de funcţionare şi aviz ISU pentru acel târg? Este extrem de important, pentru că altfel creăm o stare de incertitudine şi nesiguranţă partenerilor cu care noi lucrăm”, a întrebat Badea.

În cazul în care nu există cele două avize, consilierul PNL a cerut să fie demis directorul de la SC Pieţe şi Târguri. „Doamna primar, se putea întâmpla să păţiţi ce a păţit prietenul dumneavoastră Piedone. Din cauza faptului că directorul nu a fost suficient de bine pregătit şi consecvent să obţină autorizaţiile, puteaţi fi chemată să daţi cu subsemnatul dacă murea cineva pe acolo”, a tras concluzia liberalul.

Lia Olguţa Vasilescu i-a replicat lui Badea că, de fapt, o doreşte la închisoare pentru a putea obţine mai uşor mandatul de primar. „Mă lăsaţi să dau din casă? Dumneavoastră aţi spus că aveţi şanse la primărie doar dacă mă arestează pe mine. Acum ajungând la această discuţie, înţeleg unde bateţi”, s-a apărat Olguţa Vasilescu.

Primarul Craiovei: „Avizele ISU trebuiau luate de Texind”

Potrivit primarului, obţinerea avizelor ISU îi revenea proprietarului terenului, respectiv firmei Texind. „Obţinerea autorizaţiilor de construcţie şi avizul ISU trebuiau să fie luate de către Texind, de proprietar. Din fericire, nu a murit nimeni acolo şi am ajuns la un acord cu cei care au fost implicaţi direct ca să fie mutaţi într-o altă parte – unde era vechiul târg”, a precizat Olguţa Vasilescu.

Primarul le-a spus consilierilor că situaţia este acum în curs de rezolvare, în sensul că Primăria Craiova urmează să obţină autorizaţie ISU pentru platforma de la autobaza RAT pe care vor sta comercianţii de acum încolo, iar anul viitor se va construi un târg nou. „Până la jumătatea anului viitor, vom termina proiectul şi procedura de licitaţie astfel încât să mutăm târgul. Acum va funcţiona într-o situaţie mai specială, în sensul că oamenii de acolo au înţeles că nu vor avea chioşcuri, ci vor funcţiona direct pe pământ ca să-şi vândă hainele vechi”, a mai spus primarul.

Cei patru directori de la Pieţe au plătit amenda

Directorul SC Pieţe şi Târguri, Claudiu Neagoe, a citit o dare de seamă în faţa consilierilor municipali. Ca şi primarul, acesta a început prin a spune că obligaţiile pentru obţinerea autorizaţiei de securitate revenea SC Texind, având în vedere că tot acesta obţinuse şi avizul de securitate la incendiu.

Cu toate acestea, în urma incendiului, ISU Dolj a demarat un control la SC Pieţe, în urma căruia societatea a fost sancţionată cu amendă contravenţională de 50.000 de lei pentru faptul că a permis funcţionarea târgului chiar dacă proprietarul nu obţinuse autorizaţia de securitate la incendiu. „A fost achitată suma de 10.000 de lei în 48 de ore, iar conducerea a stabilit să suporte în nume personal, adică administratorul, directorul tehnic, directorul economic, directorul de dezvoltare, deoarece au fost factorii care au permis acest lucru”, a menţionat Neagoe.

Directorul SC Pieţe a încercat să-şi motiveze, totuşi, alegerea de a funcţiona fără autorizaţie de securitate. Neagoe a spus că el nu a ştiut că hidranţii din târg nu asigură presiunea necesară şi, prin urmare, nu a reuşit să facă o evaluare a pericolului. „SC Texind avea obligaţia să asigure contra incendiilor construcţiilor din incinta târgului. SC Pieţe va acţiona în instanţă SC Texind pentru recuperarea beneficiilor nerealizate, cât şi pentru eventualele pagube”, a precizat Claudiu Neagoe.

Cât priveşte contractul său administrator, acesta a spus că nu poate fi, deocamdată, reziliat deoarece el şi-a îndeplinit toate criteriile de performanţă care i-au fost impuse de CLM Craiova.

600 de ajutoare sociale de la bugetul local

Contractul dintre SC Pieţe şi Târguri şi SC Texind ar urma, conform promisiunilor directorului SC Pieţe, să fie reziliat astăzi.

Toţi cei 600 de comercianţi care şi-au văzut marfa mistuită de flăcări vor primi ajutoare de urgenţă de la bugetul local, consilierii municipali votând, în cele din urmă, în unanimitate pentru acest proiect. De menţionat totuşi faptul că în cuprinsul hotărârii nu este specificat cuantumul ajutorului pe care îl acordă Primăria Craiova.

În sala de şedinţă au fost prezenţi şi câţiva reprezentanţi ai romilor din târg. Unul dintre aceştia a luat cuvântul şi le-a cerut consilierilor să nu mai folosească, în scop politic, incendiul din seara zilei de 11 decembrie.