Patru ani de puşcărie pentru ofiţerul şpăgar de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova

0
472

Ofiţerul de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă (PMS) Craiova Andy Valentin Alexe, prins în octombrie 2013 cu o şpagă de 750 de euro şi trimis în judecată de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pentru luare de mită, trafic de influenţă şi constituirea unui grup infracţional organizat, a fost găsit vinovat. Magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat miercuri, 16 decembrie a.c., sentinţa prin care Alexe a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, între timp fiind menţinută măsura controlului judiciar faţă de inculpat.

La mai bine de doi ani de la prinderea în flagrant, după un an şi jumătate de proces şi două amânări, judecătorii Tribunalului Dolj au pronunţat, miercuri, 16 decembrie a.c., sentinţa în cazul ofiţerului şpăgar Andy Valentin Alexe de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova. Inculpatul a fost găsit vinovat de trafic de influenţă, luare de mită şi constituire de grup infracţional organizat, fiind condamnat la o pedeapsă totală de 4 ani închisoare cu executare. În plus, s-au confiscat de la el 12.000 şi are de achitat 2.200 lei cheltuieli judiciare:

„Inculpatul Alexe Andy Valentin va executa pedeapsa cea mai grea, aceea de 4 ani închisoare. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului perioada reţinerii, arestării preventive şi a arestului la domiciliu de la 23.10.2013 la 04.07.2014 şi menţine în continuare măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpat. Dispune confiscarea specială a sumei de 12.000 lei de la inculpatul Alexe Andy Valentin, reprezentând suma de bani ce a făcut obiectul luării de mită. Obligă inculpatul la plata sumei la plata sumei de 2200 lei cheltuieli judiciare statului. Cu apel. Pronunţată în şedinţa publică din 16.12.2015”, se arată în hotărârea Tribunalului.

Prins în flagrant pe 23 octombrie 2013

Reamintim că inspectorul principal de penitenciar Andy Valentin Alexe, de 33 de ani, având funcţia de ofiţer coordonator agenţi escortă în cadrul P.M.S. Craiova, a ajuns după gratii pe 24 octombrie 2013, în urma unei acţiuni a ofiţerilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova şi cu sprijinul SRI Dolj. Încă din luna februarie 2013, ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în PMS Craiova se introduc în mod frecvent telefoane mobile pentru deţinuţi, cu sprijinul unor cadre ce îşi desfăşoară activitatea în acest penitenciar, dosarul fiind instrumentat iniţial sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj.

În urma cercetărilor efectuate în cauză, anchetatorii au reuşit să afle că Alexe era “ofiţerul care coordona întreaga activitate, atât a deţinuţilor aflaţi în penitenciar prin intermediul telefoanelor pe care aceştia le primiseră în modul arătat mai sus, cât şi a persoanelor din afara penitenciarului care îl sprijineau în desfăşurarea activităţilor infracţionale, în acest sens apelând la sprijinul a două persoane de încredere ce se ocupau cu colectarea aparatelor telefonice şi a sumelor de bani pretinse”, după cum au comunicat la momentul reţinerii reprezentanţii Direcţiei Generale Anticorupţie. Pentru că ancheta a scos la iveală indicii vizând existenţa unui grup infracţional, sprijinit şi coordonat de ofiţerul în cauză, dosarul a fost declinat la DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, cercetările fiind continuate împreună cu ofiţerii anticorupţie craioveni.

Astfel, pe 16 octombrie 2013, la sediul Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj s-a prezentat o femeie care a depus un denunţ, sesizând faptul că inspectorul principal Alexe i-a cerut suma de 600 de euro ca să intervină la comisia din cadrul PMS Craiova pentru schimbarea regimului de detenţie al fratelui său şi încă 150 de euro pentru introducerea unui telefon mobil în celula acestuia. Anchetatorii au pus la punct toate detaliile, iar miercuri, 23 octombrie, sub coordonarea procurorului de caz, s-a organizat prinderea în flagrant a ofiţerului. El s-a întâlnit într-un local din Craiova cu femeia, aşa cum stabiliseră anterior, aceasta i-a înmânat 750 de euro şi telefonul mobil, însă imediat şi-a făcut apariţia echipa operativă.

Alexe a fost dus la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, a fost reţinut 24 de ore, iar în ziua următoare a fost arestat preventiv pentru luare de mită, trafic de influenţă, introducerea de obiecte interzise la deţinere în penitenciar, constituirea şi sprijinirea unui grup infracţional organizat. Pe 14 aprilie 2014 s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Andy Valentin Alexe a fost trimis în judecată, iar pe 16 aprilie i-a fost înlocuită arestarea preventivă cu măsura arestului la domiciliu. Ulterior, în luna iulie 2014, a scăpat şi de arestul la domiciliu, rămânând sub control judiciar.