Târgul de pe Caracal, rupt în două

0
665

Administraţia Pieţelor a găsit rapid soluţia pentru comercianţii de legume şi haine vechi care au rămas pe dinafară după incendiu: lucrurile revin exact la cum au fost înainte ca primăria să amenajeze târgul de săptămână de pe strada „Caracal”.

Târgul de săptămână de pe strada „Caracal”, care a fost mistuit de flăcări în incendiul din seara de vinerea trecută, va fi mutat de acolo. Reprezentanţii administraţiei pieţelor au declarat că se aşteaptă rezultatul cercetărilor care se fac acum de către organele abilitate, după care comercianţii vor fi ghidaţi spre alte noile locaţii. „Luăm în calcul mutarea târgului săptămânal de pe strada Caracal. Aşteptăm rezultatul cercetărilor pe care le fac autorităţile competente cu privire la cauzele declanşării incendiului şi, în funcţie de acestea, se va dispune mutarea tuturor activităţilor care se făceau pe acel amplasament”, a declarat Adrian Dinu, purtătorul de cuvânt al SC Pieţe şi Târguri Craiova.

Este o soluţie temporară

Potrivit reprezentanţilor SC Pieţe, târgul de săptămână va fi împărţit în două locaţii. Comercianţii care vindeau en-gros legume şi fructe vor fi mutaţi în Piaţa Chiriac, iar cei care comercializau haine şi încălţăminte second-hand vor fi cazaţi pe platforma betonată a fostei autobaze RAT. Cu alte cuvinte, lucrurile vor reveni la stadiul la care au fost înainte de a se lua decizia de amenajare a unui nou târg, cel de pe actualul amplasament. ”Este o soluţie temporară la care ne-am gândit. Comercianţii de legume şi fructe au mai fost în Piaţa Chiriac şi este o locaţie bună pentru ei. La fel şi celălalt amplasament, de pe strada Dimitrie Gerota, târgul a mai funcţionat odată acolo”, a mai spus Adrian Dinu.

În 2017, se promit amenajări

La fosta autobază RAT sunt cazate acum firmele care lucrează la şantierele pentru  refacere a infrastructurii din cartierul „1 Mai”, dar reprezentanţii SC Pieţe spun că acestea vor pleca la începutul anului viitor, iar comercianţii de haine second-hand vor putea să ocupe imediat acel spaţiu. Pentru început, ei nu vor găsi acolo amenajări, însă autorităţile spun că amplasamentul va fi dotat cu tot ce trebuie, urmând să fie alocaţi special bani de la buget. „În bugetul de anul viitor, se va avea în vedere prevederea de fonduri pentru întocmirea documentaţiei – studiu de fezabilitate şi proiect tehnic – precum şi pentru execuţia lucrărilor de amenajare a locaţiei”, a mai spus Adrian Dinu.

Pleacă şi chioşcarii

Târgul va fi desfiinţat cu totul, autorităţile impunându-le şi comercianţilor care vindeau diferite mărfuri să-şi dezasambleze, la rândul lor, micile magazine. Potrivit reprezentanţilor SC Pieţe, mulţi dintre chioşcarii de acolo erau în curs de a-şi reface spaţiile comerciale deoarece erau neconforme cu regulamentul. „Toate chioşcurile care erau în târg vor trebui să fie demolate. Comercianţii sunt cei care vor face acest lucru pe cheltuiala lor”, a precizat Dinu. Ca şi ceilalţi comercianţi, şi aceştia vor fi ghidaţi spre noua locaţie de pe strada Dimitrie Gerota de îndată ce amplasamentul va putea fi ocupat. Cât priveşte taxele pe care aceştia le vor plăti, autorităţile apreciază că vor fi aproximativ egale.

Autorităţile au mai încercat o reziliere

SC Pieţe şi Târguri Craiova ia în calcul nu doar părăsirea totală a târgului, dar şi rezilierea contractului cu SC Texind SA, firma controlată de Andi Gaiu de la care a închiriat terenul de 35.000 de metri pătraţi şi pentru care a plătit o chirie de 15.000 de euro. Autorităţile locale au luat în calcul, încă din vară, să rezilieze respectivul contract şi să mute târgul într-o altă locaţie, însă nu a reuşit acest lucru. Deşi a invocat faptul că cel de la care s-a concesionat terenul nu şi-a îndeplinit obligaţiile care îi reveneau prin contract, anume să betoneze toate aleile târgului, contractul nu a putut fi întrerupt. Până în iunie 2015, firma Texind încasase, din chiriile de la târgul de pe strada „Caracal”, suma de 345.000 de euro.