„Educaţie pentru toţi, o şcoală pentru fiecare”, la „Sf. Mina”

0
614

Ieri a fost zi aniversară şi pentru Şcoala Gimnazială Specială „Sfântul Mina” din Craiova. La 64 de ani de la înfiinţarea instituției, cadrele didactice, elevii şi invitaţii au ţinut să onoreze Ziua școlii.

 În 1951 lua fiinţă, sub denumirea de Casa de Copii Infirmi „7 Noiembrie”, Căminul Şcoală nr.8, care, în perioada 1954-1977, a fost în subordinea Ministerului Sănătăţii, apoi, până în 1991, a aparţinut Ministerului Muncii, între 1991- 1993 a fost pendinte de Secretariatului de Stat pentru Handicapaţi, iar din 1996 poartă denumirea actuală, în subordinea Consiliului Judeţean Dolj, având concursul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

O şansă în plus pentru copii

Şcoala este destinată copiilor cu diverse dizabilităţi, care, printr-o îngrijire atentă, au depăşit toate neajunsurile şi se bucură de viaţă. Sunt voioşi, nu au complexe şi arată că pot face faţă cu succes provocărilor, inclusiv celor care ţin de participarea la diverse concursuri. «Avem copii minunaţi (156) şi cadre didactice  cu aplicare către această formă de învăţământ inclusiv. Pentru aceşti tineri au fost accesate fonduri europene, s-au primit donaţii şi se accesează în continuare programe. Nu puteam fără sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, al Primăriei Craiova, Prefecturii Dolj şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Nu ajungeam aici dacă, de-a lungul timpului, nu erau directori şi profesori destoinici, cărora le mulţumim. Aceşti copii au nevoie de o şansă, iar noi le-o  oferim. Deviza noastră este „Educaţie pentru toţi, o şcoală pentru fiecare” şi ne subordonăm ei», a declarat prof.  Eugenia Pascu, director al Şcolii „Sf. Mina”.

Onoare şi emoţii

Serbarea de ieri a fost deschisă şi închisă cu un program al corului Seminarului Teologic „Sf. Grigorie Teologul”, iar manifestările artistice au mai conţinut dansuri populare susţinute de formaţia şcolii, o scenetă jucată de elevi şi un recital la pian al micuţului Amir, un puşti cu handicap de vedere. „I-am văzut pe aceşti copii şi mă încearcă emoţia, ţinând cont că aici mi-am început cariera didactică. În această şcoală se întâmplă lucruri minunate”, a precizat prof.dr. Iuliana Gheorghe, profesor pentru învăţământul special, în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Subprefectul de Dolj Simona Moise a declarat: „Sunt onorată şi emoţionată în acelaşi timp. Munca profesorilor de aici este deosebită, iar rezultatele se văd. Trebuie să avem încredere în triada şcoală-familie-societate, deoarece numai aşa se pot depăşi greutăţile”. La manifestare au fost prezenţi consilieri locali, judeţeni, directori de instituţii de învăţământ, părinţi, copii.