Neuropsihiatria are un ambulatoriu nou

0
545

De ieri, Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova beneficiază de un ambulatoriu de neurologie modern, care a fost amenajat de la zero într-una din clădirile unității sanitare. Prezent la inaugurare, primarul Lia Olguța Vasilescu a afirmat că modernizarea spitalului de la Rotonda se va finaliza în această toamnă, odată cu celelalte două unități spitalicești aflate în subordinea municipalității. De asemenea, primarul Craiovei a anunțat că urmează să discute cu ministrul Transporturilor, Iulian Matache, pentru preluarea în administrare și a Spitalului CFR, unitate care întâmpină mari probleme financiare.

Ambulatoriul de neurologie are în componență două cabinete, unul pentru consultații și celălalt pentru investigații imagistice, fiind dotat cu eco-doppler și electrocardiograf, pe parcurs urmând să fie achiziționate și alte dispozitive medicale pentru aprofundarea examenelor medicale la pacienții cu afecțiuni neurologice. Tot ieri, au fost date în folosință și zece saloane, cu câte patru paturi, în care vor fi îngrijiți pacienții cu afecțiuni grave. „Amenajarea ambulatoriului nu a fost foarte ușoară, în sensul că s-au parcurs de-a lungul timpului mai multe etape de reorganizare a spațiilor din această clădire. Problema noastră permanentă este lipsa de spații care să ne permită asigurarea circuiturilor funcționale, prevăzute de legea sanitară. S-au desființat spații care nu aveau destinație medicală strictă, s-au reorganizat holuri, s-au înființat saloane pentru că noi am urmărit scăderea numărului de paturi în saloane, în secțiile de neurologie și de recuperare, de la cinci-șase paturi câte au fost acum doi ani, la patru paturi. Iar în secția de terapie acută, chiar la trei paturi care să ne permită amplasarea aparaturii de monitorizare a pacienților”, a declarat Luiza Mirela Popa, managerul Spitalului de Neuropsihiatrie Craiova.

Pacienții cu scleroză multiplă vor primi toate îngrijirile la Craiova

În ambulatoriu vor putea fi consultați pacienții care nu sunt internați în spital, dar și bolnavii care au fost externați din secțiile de neurologie ale altor spitale. În acest fel, ei nu mai trebuie să caute un cabinet de neurologie pentru a-și continua tratamentul. Un alt avantaj, pe care l-au sublinia ieri medicii, este acela că se va putea consolida și o echipă terapeutică formată din medicii care asigură asistența spitalicească și medicii din ambulatoriu. Drept urmare, se va întocmi mai ușor dosarul medical – o prevedere a Ministerului Sănătății care va intra curând în vigoare pentru ca pacienții să fie urmăriți în mod complex din punct de vedere al sănătății. „Amenajarea ambulatoriului și faptul că, de doi ani, avem și spitalizare de zi, ne va permite să ne adresăm Ministerului Sănătății și să solicităm, pentru 2016, includerea spitalului în programul național pentru scleroza multiplă. Pacienții din Dolj, care sunt destul de mulți, nu vor mai trebui să se ducă la București pentru a fi incluși în program și nu se vor mai deplasa lunar ca să-și facă tratament în cadrul programului”, a mai precizat managerul Spitalului de Neuropsihiatrie.

Primarul Craiovei îi roagă pe bolnavi să păstreze curățenia

Olguța Vasilescu a dorit să se asigure dacă există medicamente și dacă pacienții sunt mulțumiți de calitatea hranei. Edilul a făcut apoi un apel la bolnavi și la familiile acestora să respecte regulile spitalului. „Aș vrea să îi rog pe aparținătorii pacienților să nu mai vină cu mâncare în spitale. Asta nu face decât să fie mizerie tot timpul, în timp ce aici se mănâncă foarte bine. Alimentația este pentru orice categorie socială, adică nu ne gândim că doar persoanele cu venituri mai mici pot să se bucure de o alimentație corectă, ci absolut oricine vine să se trateze în acest spital va avea absolut tot ce îi este necesar”. Primarul a mai afirmat că s-au făcut investiții foarte mari în spitale și este păcat să fie distruse de unii dintre pacienții certați cu civilizația. „Chiar vorbeam cu doamna manager și îmi spunea că speră ca, până la sfârșitul zilei, să reziste capacele de toaletă. De regulă, dispar, ca să nu mai vorbim de săpun, hârtie igienică… Dacă vrem să ne tratăm în condiții civilizate, trebuie să arătăm și noi o brumă de civilizație atunci când mergem în spitale”, a mai spus primarul Craiovei.

Toate spitalele municipale vor fi reabilitate până în toamnă

Autoritățile au promis să termine de reabilitat toate spitalele care sunt în subordinea municipalității, până la sfârșitul anului. Dintre cele trei unități spitalicești în care s-a investit pe acest mandat, Neuropsihiatria este cel mai aproape de finalizare, primarul Olguța Vasilescu precizând că numai în ambulatoriu a fost investită suma de 2,25 miliarde de lei vechi de la bugetul local. „La Filantropia mai avem încă probleme. Noi construim un spital nou municipal și sunt câteva secții unde nu am intervenit deloc fiindcă am zis că nu are rost să investim în ele știind că anul viitor trebuie să ne mutăm. Dar, desigur, și acolo mai sunt câteva lucruri de făcut, măcar de schimbat mobilierul la anumite secții. La Boli Infecțioase ne apropiem cu pași repezi de finalizare, probabil că săptămâna viitoare vom face și acolo o inaugurare”, a trecut primarul în revistă stadiul lucrărilor. În ceea ce privește Spitalul de Neuropsihiatrie, aici mai urmează să se reabiliteze și secția de psihiatrie infantilă, de pe strada „Renașterii”.

Negocieri pentru preluarea Spitalului CFR

Dacă se va ajunge la un consens între Primăria Craiova și Ministerul Transporturilor, municipalitatea va avea în administrare și Spitalul CFR. Primarul a precizat că a primit o solicitare din partea medicilor de acolo și că este dispusă să preia tutela acestei unități spitalicești. „Eu sunt foarte deschisă să preluăm și Spitalul CFR. Voi avea o discuție cu ministrul Transporturilor, în sensul că noi nu putem să asigurăm sub nici o formă plata medicilor, este un buget anul de vreo 60 miliarde de lei vechi ceea ce ar însemna o presiune uriașă pe umerii municipalității. Dar, din câte am înțeles, ar putea să-și asigure salarizarea din ceea ce plătește Casa de Asigurări de Sănătate”. Potrivit primarului, spitalul respectiv se află într-o situație dramatică, în sensul că nu mai dispune de medicamente, mâncare pentru bolnavi, iar mobilierul este neschimbat de 40 de ani. „Sunt lucruri pe care noi le-am putea să le facem. Așa cum am pornit cu investițiile în Sănătate, cred că nu ar fi nici un fel de problemă să asigurăm aceste servicii minime pentru Spitalul CFR, dacă vom găsi înțelegere la ministerul Transporturilor ca să-l și predea la municipalitate”, a menționat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

RADU ILICEANU şi LAURA MOȚÎRLICHE