Cel mai mare procesator mondial de cereale construieşte silozuri de-a lungul Dunării

0
784

Grupul american Archer Daniels Midland (ADM) îşi extinde, prin subsidiara germană Alfred C. Toepfer, activităţile din ţara noastră, respectiv operaţiunile de aprovizionare, stocare, transport şi export din România, prin Portul Constanţa, scrie Fin.ro. „Proiectul include 12 silozuri de-a lungul Dunării, un depozit în Vestul României şi un terminal de export, în „joint venture”, în Portul Constanţa”, se arată într-un comunicat al ADM.

Astfel, Toepfer va construi noi terminale la Călăraşi, Giurgiu şi Moldova Nouă. De asemenea, subsidiara germană a cumpărat o flotă de barje pentru a conecta reţeaua de silozuri amplasate de-a lungul Dunării cu terminalul de export a cărui construcţie a fost finalizată, recent, la Constanţa. În plus, compania Toepfer intenţionează să construiască alte silozuri la Corabia, Galaţi şi Borduşani (judeţul Ialomiţa). Reţeaua devine, astfel, similară cu operaţiunile ADM de pe cursurile fluviilor Paraguay şi Mississippi, ea incluzând câteva silozuri deja construite, trei la Giurgiu şi câte unul la Brăila, Constanţa, Corabia, Olteniţa, Orşova şi Zimnicea.

Strategie pentru aprovizionarea Europei de Est

„Vedem oportunităţi excelente să ne extindem capacităţile de aprovizionare şi transport pe cursul Dunării, în România, care a devenit un exportator net de cereale şi oleaginoase în ultimii ani. Proiectul de pe Dunăre creează o reţea completă, permiţându-ne să ne aprovizionam direct de la fermieri, să transportăm şi să depozităm cerealele şi, în final, să le exportăm în întreaga lume. Proiectul este de importanţă strategică pentru extinderea reţelei de aprovizionare în Europa de Est. Depozitele şi terminalul de export sunt bine poziţionate pentru a creşte capacitatea de transport a recoltelor pe Dunăre, către Marea Neagră, în timp ce achiziţionarea propriilor barje ne oferă un mai bun control al lanţului comercial şi ne ajută să obţinem marje favorabile pe transport, într-o piaţă care poate fi volatilă”, a declarat Gary Towne, preşedintele Al­fred C. Toepfer.

Compania germană, cu sediul la Hamburg, a fost fondată în anul 1919 şi este specializată în comerţul cu cereale şi oleaginoase. Toepfer are 2.000 de angajaţi şi tranzacţionează anual peste 42 de milioane de tone de mărfuri. Alfred C. Toepfer Internaţional România a avut, în 2009, afaceri de 1,265 miliarde de lei. ADM a intrat în acţionariatul companiei germane în 1.983 şi deţine acum 80% din titluri. Archer Daniels Midland a avut, în anul fiscal încheiat la 30 iunie, în America, afaceri nete de 81 de miliarde de dolari.