Zeci de persoane după gratii pentru infracţiuni de crimă organizată

0
483

Faţă de primele şase luni ale lui 2010, anul acesta a crescut numărul infracţiunilor constatate de poliţiştii BCCO Craiova, s-a dublat numărul inculpaţilor trimişi în judecată de procurorii DIICOT şi al persoanelor reţinute şi arestate preventiv în aceste dosare. De la începutul lunii ianuarie şi până la 1 iulie a.c., în cele 44 de rechizitorii întocmite de procurori privind comiterea a 267 de infracţiuni de criminalitate organizată, au fost trimişi în judecată 204 inculpaţi, 125 dintre ei în stare de arest preventiv.

Activitatea poliţiştilor de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova pare spectaculoasă, mai ales că este asociată cu zeci de descinderi, sute de persoane ridicate şi aduse în faţa procurorilor. Este însă nevoie de multă muncă înainte de a ajunge la aceste acţiuni şi de o bună colaborare cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, cu structurile informative şi cu colegii de la Inspectoratele de Poliţie din judeţele Dolj, Gorj, Olt, Mehedinţi şi cu Jandarmeria.

La nivelul BCCO Craiova care are în subordine şi Serviciile din Olt, Gorj şi Mehedinţi, în perioada 1 ianuarie – 1 iulie a.c., în cauzele aflate în lucru au fost audiate peste 1.500 de persoane, au fost efectuate peste 220 de percheziţii domiciliare şi 2.120 de percheziţii informatice. Mai bine de 200 de persoane au fost arestate preventiv în urma acţiunilor desfăşurate, cam jumătate fiind din Dolj. De la începutul lunii ianuarie şi până la 1 iulie a.c., procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, care coordonează cercetările, au întocmit 44 de rechizitorii privind comiterea a 267 de infracţiuni de criminalitate organizată, fiind trimişi în judecată 204 inculpaţi, 125 dintre ei în stare de arest preventiv. Cifrele acestea nu vizează însă decât dosarele în care s-au finalizat cercetările, pentru că în cauzele aflate în lucru la nivelul BCCO Craiova mai sunt arestate preventiv alte 85 de persoane.

“Asistăm la o creştere a numărului infracţiunilor informatice, pentru că se obţin venituri foarte mari, în timp scurt, ţările vizate de aceşti infractori fiind Italia, Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi SUA. În plus, se poate spune că s-a mărit şi componenţa grupurilor infracţionale, cel puţin în cauzele înregistrate până în acest moment, comparativ cu datele de anul trecut, când au fost trimişi în judecată 84 de inculpaţi, din care 55 reţinuţi sau arestaţi preventiv, prin 37 de rechizitorii întocmite de procurori. Toate aceste cifre reprezintă însă rezultatul bunei colaborări cu procurorii DIICOT, cu colegii de la Inspectoratele de Poliţie, cu structurile informative şi chiar cu instanţele. În plus, s-a pus accent pe cooperarea judiciară cu organele de poliţie din state membre ale UE, dar şi din alte state”, ne-a declarat comandantul BCCO Craiova, comisar-şef Silviu Văcaru.

18 grupări infracţionale destructurate

Astfel, în primele şase luni ale acestui an au fost destructurate 18 grupări de criminalitate organizată, formate din 141 de persoane, însă vorbim doar de cele ale căror membri au fost trimişi în judecată.

Aici intră grupul de falsificatori de monedă de pe strada “Râului” din Craiova, opt persoane fiind trimise în judecată în acest dosar, trei dintre ele fiind şi condamnate în primă instanţă. Reamintim că marţi, 1 februarie a.c., poliţişti din cadrul BCCO Craiova, în colaborare cu poliţişti de la SCCO Mehedinţi, sprijiniţi de luptătorii SIR din cadrul IPJ Dolj, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, au descins la mai multe locuinţe ale romilor de pe strada “Râului” din Craiova, dar şi în alte locaţii, fiind ridicaţi Victor Sîrbu, de 36 de ani (care a fost prins în comuna Galicea Mare), Zaharia Radu zis “Tohari”, de 40 de ani, Tomică Mihai zis “Tomil”, de 23 de ani, Florin Radu, în timp ce din municipiul Drobeta Turnu Severin, judeţul Mehedinţi, a fost “săltat” un alt membru al grupului, Ovidiu Vasile Petcu, de 27 de ani, toţi cinci fiind arestaţi preventiv de pe 2 februarie a.c. Mihai Dan Pădaru, de 25 de ani şi Marian Mihai, de 32 de ani nu au fost găsiţi de poliţişti, pe numele lor fiind emise ulterior mandate de arestare în lipsă, în timp ce Ionuţ Logoviceanu a fost cercetat în stare de libertate.

Un alt grup considerat destructurat este cel condus de Ştefan Emilian, senseiul lui Nuţu Cămătaru, cinci persoane fiind trimise în judecată în acest dosar pentru constituire a unui grup infracţional organizat, lipsire de libertate în mod ilegal, şantaj, tâlhărie şi tentativă de omor. Reamintim că sâmbătă, 19 martie a.c., procurorii DIICOT au dispus reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor Ştefan Emilian, 53 de ani, zis Emil de la Viena, Constantin Mugurel, de 34 de ani şi Ştefan Sabrina, 23 de ani, fiica lui Emilian, după ce aceştia fuseseră prinşi în trafic în timpul unei acţiuni desfăşurate de poliţişti ai BCCO Craiova şi SCCO Mehedinţi. Din cercetările poliţiştilor şi procurorilor de crimă organizată se stabilise că Ştefan Emilian, împreună cu Constantin Mugurel dădeau bani cu camătă, apoi pretindeau sume exorbitante în contul datoriilor. Cei care nu se conformau erau prinşi şi duşi în câmp sau în alte locaţii şi erau bătuţi cu bestialitate, fiind loviţi cu ciocanele peste mâini şi picioare. Ba mai mult, anchetatorii au stabilit, în urma declaraţiilor victimelor, că aceştia găsiseră modalităţi diabolice de a-şi face victimele să plătească. Oamenii erau duşi în câmp, li se dădea o lopată în mână şi li se spunea să-şi sape groapa că urmează să moară. După ce groapa era gata, victimei i se oferea “o ultimă şansă”: să-şi sune rudele şi să facă rost de banii ceruţi de infractori. Bineînţeles că impactul psihologic era atât de mare încât nimeni n-a ezitat să facă rost de bani pentru a scăpa cu viaţă.

***

În urma percheziţiilor efectuate, au fost ridicate în vederea confiscării 30.400 euro, 12.700 dolari, aproximativ 2 kilograme de aur şi s-a instituit sechestru pe 5 imobile şi 7 autoturisme de lux. În plus, s-au recuperat şi scos din circuitul economic 8.200 de euro, 150 de dolari, 250 de lire sterline şi 4.100 lei, toţi falsificaţi. Au mai fost confiscate aproape un kilogram şi jumătate de cannabis şi jumătate de kilogram de rezină de cannabis, însă traficanţii de droguri s-au “orientat” către produsele etnobotanice neincriminate de legislaţia în vigoare.