Ambasadorul Marii Britanii, în vizită la Valea Stanciului

0
554

Excelenţa Sa Paul Brummell, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord în România, a vizitat, vineri, comuna Valea Stanciului, acolo unde s-a întâlnit cu primarul Ionel Ovidiu Gîngioveanu, dar şi cu beneficiarii programului „Fiecare copil în grădiniţă” implementat în localitate de Asociaţia OvidiuRo. Diplomatul britanic şi-a exprimat în dese rânduri sprijinul pentru această iniţiativă socială ce are ca scop creşterea participării la educaţie preşcolară a copiilor săraci. De altfel, în ultimul an, comuna Valea Stanciului a devenit un model de bună practică după ce, în urma implementării acestui program, prezenţa copiilor la cursuri a crescut în mod considerabil.

La sfârşitul săptămânii trecute, comuna Valea Stanciului a primit vizita ambasadorului Marii Britanii, Paul Brummel, care a dorit să afle mai multe, chiar la faţa locului, despre modul în care s-a derulat în localitate proiectul „Fiecare copil în grădiniţă” în anul şcolar 2014-2015. Prima oprire a fost la Grădiniţa Horezu-Poenari unde, în urma implementării programului, prezenţa copiilor a crescut de la 30 la sută la 80 la sută. Ambasadorul britanic a fost întâmpinat de primarul comunei Valea Stanciului, Ionel Ovidiu Gîngioveanu, şi directorul Şcolii Profesionale din localitate. Cu această ocazie, edilul a prezentat sălile în care îşi desfăşoară activitatea copiii de la grădiniţă şi a vorbit despre cele mai importante momente din cadrul proiectului.

Diplomatul britanic a vizitat grădiniţa din Horezu-Poenari

Primăria Valea Stanciului a aplicat pentru desfăşurarea programului, în luna mai 2014, pentru un număr de o sută de copii. Din cei 140 de copii înscrişi la grădiniţă în opt grupe, în cele cinci structuri ale Şcolii Profesionale Valea Stanciului, 81 sunt cuprinşi în programul „Fiecare copil în grădiniţă”. „Pot compara aceste proiect cu un copac pe care abia l-am sădit, care va creşte şi care va da roade. Roadele lui cele bune le vom vedea peste ani şi ne vom bucura de ele când aceşti copii vor avea o viaţă mai bună! Aş vrea să mulţumesc Asociaţiei Ovidiu Ro pentru tot ceea ce ne-a oferit in cadrul acestui proiect”, a declarat Ovidiu Gîngioveanu, primarul comunei Valea Stanciului, care a discutat cu ambasadorul Paul Brummell şi la sediul primăriei din localitate.

„Fiecare copil în grădiniţă”, un proiect de succes

Copiii înscrişi în programul Asociaţiei OvidiuRo beneficiază lunar de bonuri valorice cu condiţia să fie prezenţi la grădiniţă. Regula este ca absenţele motivate prin scutire medicală să nu depăşească jumătate din numărul de zile de grădiniţă din luna respectivă. În plus, părinţii trebuie să participe lunar la Ziua părinţilor şi de cinci ori pe an la Ziua părintelui de serviciu. La Valea Stanciului, 64 de copii beneficiază lunar de aceste tichete, însă pe lângă ajutorul financiar, poate cel mai important este că părinţii au înţeles cât de importantă este educaţia celor mici. Lucru ce face ca programul să fie unul de succes. „Prezenţa domnului ambasador la Valea Stanciului dovedeşte încă o dată implicarea şi interesul Marii Britanii în educaţia tinerei generaţii pentru o Europă unită şi un viitor comun. Aş vrea să-i mulţumesc domnului ambasador pentru întregul suport şi pentru atenţia acordată problemelor apărute în educaţie. De asemenea, vreau să mulţumesc primarului Ionel Ovidiu Gîngioveanu, Consiliului Local Valea Stanciului şi, nu în ultimul rând, Asociaţiei Ovidiu Ro pentru perseverenţa în depăşirea tuturor obstacolelor”, a precizat Georgică Bercea, inspector şcolar general al ISJ Dolj.

Rechizite şcolare pentru copiii săraci

În acest an, copiii au beneficiat de rechizite şcolare, jucării donate de Noriel, căciuliţe şi fulare tricotate de mămici în cadrul cursului Femeia antreprenor desfăşurat de Asociaţia Amazonia cu mamele copiilor înscrişi în program, o piesă de teatru, jucării şi rechizite de la actorii Teatrului Ţăndărică, produse igienico-sanitare şi fructe pe care le-au descoperit la „Ziua fructelor” în fiecare semestru. La întâlnirea de la Valea Stanciului cu ambasadorul Marii Britanii au participat şi reprezentanţii Consiliului Judeţean Dolj, care au vorbit despre importanţa educaţiei în mediul rural. „Fiecare dintre noi face ceva pentru ca fiecare copil să ajungă în grădiniţă şi domişorul copil să ajungă domnul copil şi să aibă o viaţă mai bună”, a afirmat Alexandra Aurel, reprezentanta Consiliului Judeţean la această întâlnire.

11.000 de copii beneficiază de proiectele Asociaţiei OvidiuRo

La Valea Stanciului, ambasadorul Paul Brummell a vizitat mai multe familii incluse în proiectul Asociaţiei OvidiuRo şi, de fiecare dată, părinţii au mărturisit că îşi doresc o viaţă mai bună pentru copiii lor. Printre aceştia şi Elisabeta Coandă,  mamă a doi copii cuprinşi în program. „Aş vrea ca ambii copii să beneficieze de educaţie şi să nu pătimească cum pătimim noi. Tichetele sociale sunt un ajutor. Le cumpăr mâncare când le primesc. Copiii mei au învăţat multe poezii în grădiniţă”, a afirmat Elisabeta Coandă a cărei familie a fost vizitată de ambasadorul Marii Britanii.

„Fiecare Copil în Grădiniţă” se adresează celor mai săraci copii. Programul a fost lansat de Asociaţia OvidiuRo şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice în iulie 2010. De atunci 11.000 de copii din peste 43 de comunităţi rurale şi urbane mici au beneficiat de educaţie timpurie şi nutriţie mai bună. «Calitatea actului didactic a crescut în cadrul acestui program prin cursurile desfăşurate cu cadrele didactice şi părinţii copiilor cuprinşi în proiect. De asemenea, rechizitele acordate de OvidiuRo au fost o bună bază materială pentru desfăşurarea activităţilor în grădiniţă. Relaţia şcoală-familie-comunitate s-a îmbunătăţit prin buna colaborare a şcolii cu serviciul de asistenţă socială din cadrul primăriei şi familiile copiilor. Părinţii conştientizează nevoia de educaţie şi deja 25 dintre ei sunt înscrişi în programul „A doua şansă” pentru a putea finaliza studiile şi a găsi un loc de muncă», a explicat Irina Neda, coordonatorul programului în Valea Stanciului.