Filarmonica „Oltenia” încheie o stagiune şi deschide alta! În vară, muzica şi dansul vor ocupa străzile Craiovei!

0
678

„A fost o stagiune complexă, plină de încercări şi de noutăţi pentru instituţia noastră”, declară Vlad Drăgulescu, managerul Filarmonicii „Oltenia”, cu doar puţin timp înainte ca stagiunea 2014-2015 să se încheie oficial, după nouă luni de evenimente muzicale. Concertul de final este un vocal-simfonic cu artişti din Mexic, care va avea loc mâine-seară, de la ora 19.00. Nu va trece însă mult şi artiştii vor reveni în mijlocul publicului craiovean. La propriu, căci stagiunea estivală a Filarmonicii „Oltenia” cuprinde o mulţime de recitaluri, microconcerte şi spectacole organizate chiar pe străzi ori în diverse locuri din cartiere!

Primul dintre ele: „Dansul ocupă strada”, proiect derulat împreună cu Asociaţia „Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021” în perioada 27 iunie – 6 septembrie, ce propune peste 20 de seri de vals, tango şi muzică latino. Apoi, între 1 şi 5 iulie, artiştii vor porni, din nou, în „Turneu în oraş”, urmând ca împreună cu un virtuoz al trompetei, Sergiu Cârstea, să susţină cinci concerte, în cartierele Rovine, Brazda lui Novac, 1 Mai, Valea Roşie şi Craioviţa Nouă. Va urma, din 9 iulie până în 13 august, o serie de concerte tot în aer liber, în cadrul celei de-a III-a ediţii a programului „Filarmonica Oltenia (RE)descoperă oraşul… în 33 de minute de muzică clasică”.

Iar proiectele artistice nu se opresc aici! Începând cu 29 august până pe 6 septembrie se va desfăşura Festivalul Internaţional „Craiova Muzicală”, care, la cea de-a 42-a ediţie, va oferi melomanilor nu mai puţin de 42 de concerte. Pe 25 septembrie, craiovenii sunt invitaţi la Sala Polivalentă la un grandios spectacol – „Maria Tănase Simfonic”, care îi va aduce pe aceeaşi scenă pe Loredana, cunoscută pentru reinterpretarea în manieră proprie a unor celebre cântece populare româneşti, şi Cvartetul Bălănescu – Alexander Bălănescu fiind considerat unul dintre cei mai vizionari violonişti contemporani şi un prolific compozitor, de origine română, stabilit la Londra încă din 1971. Alături de aceştia se vor afla Orchestra Simfonică şi Corala Academică ale Filarmonicii craiovene şi Corul de copii al Liceului de Arte „Marin Sorescu”.

Din 23 octombrie 2015 până pe data de 20 mai 2016, Craiova va fi gazda unui eveniment unic: Stagiunea „Europa”, organizată în parteneriat cu ambasadele UE în România, Ministerul Afacerilor Externe, ambasadele României în UE, Institutul Cultural Român şi Ministerul Culturii. Astfel, timp de şapte luni, la Filarmonica „Oltenia” şi în diverse alte spaţii va răsuna muzica tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene, în cadrul a nu mai puţin de 28 de concerte. Din fiecare ţară vor fi invitaţi un dirijor şi un solist nativi. Dirijorul va alege cel puţin o piesă clasică şi o piesă contemporană, scrisă după 1985, ambele din ţara respectivă. Astfel, Craiova va avea ocazia să cunoască muzica tuturor ţărilor membre UE. Ceea ce nu s-a întâmplat nicăieri în Europa până în momentul de faţă!

Artişti din Mexic, mâine-seară, în concert

Deschisă pe data de 3 octombrie 2014, cu un concert sub conducerea muzicală a dirijorului Theo Wolters (Olanda), având-o ca solistă pe pianista Alina Bercu, stagiunea 2014-2015 a Filarmonicii „Oltenia” îşi va face auzite ultimele acorduri mâine-seară, de la ora 19.00. Invitaţi sunt doi artişti din Mexic: Eduardo Gonzalez – la pupitrul dirijoral al Orchestrei Simfonice craiovene, şi soprana Patricia Santos, pe scenă urmând să urce şi Corala Academică (maestru de cor: Manuela Enache). «Au un repertoriu foarte dinamic, foarte viu, care, într-un fel, face trimitere la ceea ce o să organizeze Filarmonica „Oltenia” vara aceasta, când va dinamiza întreg oraşul», spune managerul instituţiei, Vlad Drăgulescu.

Referindu-se la stagiunea gata să se încheie, Drăgulescu declară că a fost una „complexă, plină de încercări şi de noutăţi pentru instituţia noastră. În acelaşi timp, o stagiune care a adus evenimente foarte importante şi pe placul melomanilor”.

Punct de reper în programul artistic rămâne Festivalul Internaţional „Craiova Muzicală”, ediţia a 41-a, organizată în perioada 21 noiembrie – 17 decembrie 2014, sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regele Mihai I. „A fost, cu siguranţă, cea mai complexă ediţie a acestui eveniment de la înfiinţare până în prezent. Această ediţie a însemnat şi cel mai complex festival de muzică clasică din România anului 2014. Craiovenii care au venit la concerte au fost foarte încântaţi datorită programului artistic deosebit de valoros pe care festivalul l-a avut”, a apreciat managerul Filarmonicii.

Ecouri ample a avut şi spectacolul Vivaldi Colours, din 11 octombrie 2014, de la Sala Polivalentă. «Sperăm ca, odată cu concertul „Maria Tănase Simfonic”, din această toamnă, şi cu „Mozart Rocks”, din 2013, să se creeze tradiţia concertelor de fuziune, concertelor mari, de Polivalentă, în care orchestra iese în faţa unui număr foarte mare de spectatori. Anul trecut am avut aproape 5.000!», a adăugat Vlad Drăgulescu.

Evenimentul de încheiere a stagiunii muzicale 2014-2015 ar fi trebuit să îl aibă ca invitat pe violonistul Liviu Prunaru, concertmaestru al reputatei Orchestre Regale Concertgebouw din Amsterdam, cu a sa vioară Stradivarius „Pachoud”, datată 1694. Însă, „din cauze obiective”, precizează conducerea Filarmonicii „Oltenia”, muzicianul nu a mai putut veni la Craiova, publicul putând să-l ascute abia în 15 ianuarie 2016, în cadrul Stagiunii „Europa”. Concertul de mâine-seară va aduce, în schimb, pe scena instituţiei doi artişti din Mexic.

I-a avut ca parteneri de scenă pe faimoşii interpreţi Placido Domingo şi Andrea Bocelli

Remarcabilul talent al flautistului mexican Eduardo Gonzalez l-a propulsat, fără îndoială, printre cei mai valoroşi muzicieni ai generaţiei sale. Fiind frecvent invitat să concerteze în majoritatea centrelor culturale din ţara natală, i-a avut ca parteneri de scenă, printre alţii, pe faimoşii interpreţi Placido Domingo şi Andrea Bocelli, alături de care a participat la realizarea unor spectacole de largă audienţă, transmise în direct de posturile de televiziune internaţionale. Eduardo Gonzalez a absolvit cursurile de masterat în cadrul Carnegie Mellon University / S. U. A. (specializarea interpretare instrumentală – flaut, la clasa prof. Jeanne Baxtresser şi Alberto Almarza). De asemenea, este licenţiat al Universităţii din Veracruz (Mexic).

Experienţa sa de orchestră include deţinerea unor poziţii importante: prim-flautist al Orchestrei Simfonice din Aguascalientes şi al Orchestrei Naţionale de Tineret din Veracruz; membru al Orchestrei Simfonice din Xalapa şi al Orchestrei Simfonice Naţionale din Mexic. Simultan, desfăşoară o importantă carieră didactică: profesor asistent – clasa de flaut a Universităţii de Stat din Veracruz, lector al Institutului de Muzică din Veracruz şi al Institutului Cultural din Yucatan, profesor de flaut la Institutul Artelor din Culiacan.

În ultimii ani, Eduardo Gonzalez s-a lansat în cariera dirijorală, alături de alţi tineri muzicieni talentaţi din Mexic. Debutul său european s-a produs la pupitrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Oltenia” (2010), prestaţia sa fiind unanim apreciată de public şi de critica de specialitate. Actualmente, îndeplineşte calitatea de artist instrumentist (flaut) în cadrul Orchestrei simfonice craiovene.

Locul I la primul reality show şi concurs de voce organizat în Mexic!

Patricia Santos şi-a început studiile muzicale în oraşul natal, Monterrey, Mexic, la vârsta de 15 ani. În 2004 a obţinut o bursă de la „Fundacion Carolina” din Spania, pentru studii postuniversitare la „Conservatorio del Teatro del Liceu”, în Barcelona, Spania, fiind studenta mezzosopranei Raquel Pierotti. Experienţa ei de peste 18 ani pe scenă a inclus muzică de operă, operetă, concert, zarzuella, musicaluri gen Broadway şi teatru.

În 2010 a fost numită „Vocea Bicentenarului”, prin obţinerea locului I la primul reality show şi concurs de voce organizat în Mexic: Opera Prima, Vocile Bicentenarului – eveniment sponsorizat de Ministerul Educaţiei şi Culturii al Guvernului Federal Mexican în asociere cu postul TV 22, ale căror obiective au fost deschiderea către publicul larg pentru muzica de operă şi impulsionarea carierei tinerilor cântăreţi de operă, în cadrul ceremoniilor Bicentenarului Independenţei Mexicului. Printre succesele obţinute de Patricia Santos s-au numărat participarea la festivaluri naţionale de muzică şi concerte cu importante Orchestre Simfonice din Mexic, o bursă de studii de 3 ani oferită de FONCA (Fondul Naţional Mexican pentru Artă şi Cultură), un concert la Auditorio Nacional – cea mai mare sală de spectacol din Mexic (august 2010), producţia unui CD şi DVD de către Universal Music ş.a.

Evenimentele stagiunii 2014/2015

„Vivaldi Colours” – un concept unic în România, ce îmbină muzica pop cu cea clasică – a strâns la Sala Polivalentă, pe 11 octombrie 2014, aproape 5.000 de spectatori. Delia şi Horia Brenciu au cântat cele mai cunoscute melodii, alături de Orchestra Simfonică şi Corala Academică ale Filarmonicii „Oltenia” şi de Corul de copii al Liceului de Arte „Marin Sorescu”. Pe lângă vedetele prezente, un element-cheie în spectacol a fost vioara Stradivarius mânuită cu măiestrie de Răzvan Stoica. Concertul s-a dorit a fi un manifest al Filarmonicii din Craiova pentru promovarea muzicii clasice, dar şi a modurilor în care aceasta  poate influenţa muzica modernă.

Turneul Orchestrei Simfonice în Coreea de Sud. Peste 30 de concerte la Seoul şi în alte mari oraşe, susţinute în săli cu peste o mie de locuri şi cu acustică impecabilă, în faţa a zeci de mii de spectatori, programe muzicale pe cât de atractive, pe atât de solicitante, trei sesiuni de înregistrări audio în studio, îndelungi repetiţii. Şi, în cele din urmă, bucuria de a fi reuşit să evolueze la un înalt nivel artistic. Cei 34 de membri ai orchestrei conduse de tânărul dirijor Constantin Grigore au fost însoţiţi şi de directorul artistic al Filarmonicii „Oltenia”, pianistul Mihai Ungureanu. Li s-au alăturat colaboratori din ţară (Ploieşti, Cluj-Napoca, Bacău), precum şi doi muzicieni din Anglia: Samuel Baxter (oboi) şi Sebastian Lee (violă).

Festivalul Internaţional „Craiova Muzicală”, ediţia a 41-a. Manifestare artistică de tradiţie, emblematică pentru reprezentarea identităţii culturale a oraşului Craiova, festivalul s-a desfăşurat în perioada 21 noiembrie – 17 decembrie 2014, sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regele Mihai I, şi a cuprins evenimente de tipologii şi stiluri diferite: concerte simfonice şi vocal-simfonice pagini de referinţă din repertoriul modern, muzică de operă, muzică de cameră, recitaluri instrumentale, concerte de muzică rock, folk şi jazz. Festivalul a dedicat un generos spaţiu de manifestare unor artişti renumiţi pe plan naţional şi internaţional, fiind onorat de dirijorii Antoine Rebstein (Elveţia), Christopher Petrie (Anglia), Mihail Agafiţa (Republica Moldova); soliştii Liviu Prunaru, Cristina Anghelescu, Giordano Passini (chitară), Sophia Reuter (violă); muzicieni de la Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam.

„Să-l (re)descoperim pe HAYDN”. Făuritor al şcolii muzicale vieneze, Joseph Haydn este unul dintre cei mai fecunzi şi mai influenţi compozitori de la sfârşitul secolului al XVIII-lea. În creaţia sa instrumentală, Haydn a dat o strălucită întruchipare cvartetului şi principiilor fundamentale ale formei de sonată, aflată în plin proces de constituire. Prodigioasa sa producţie simfonică, de un nivel artistic nemaiîntâlnit până la el, a contribuit la cristalizarea trăsăturilor fundamentale ale simfonismului clasic vienez. Dintre lucrările interpretate în cadrul seriei „Să-l redescoperim pe Haydn” amintim Simfonia nr. 85 în Si bemol major, „Regina”, Missa în Re minor, “Nelson”, pentru solişti, cor şi orchestră, Missa in tempore belli pentru solişti, cor şi orchestră.

„Filarmonica Alternativ”. Filarmonica „Oltenia” a fost aproape de cei mai mici fani ai ei prin atelierele de creaţie cu instrumente muzicale pentru copii dornici să-şi exprime într-un mod original potenţialul de creativitate artistică şi să petreacă în mod plăcut şi util timpul liber. Atelierele au găzduit copii care au avut ocazia să se joace, să lucreze cu artişti instrumentişti, să descopere şi să confecţioneze împreună instrumente muzicale neconvenţionale. Tot în cadrul programului „Filarmonica alternativ” au avut loc concursuri pentru familii melomane: „Filarmonica în cheia FA(milia)” şi „Detectivii muzicali”

„Filamonica Plus”. Pe lângă programul clasic de concerte, începând cu luna aprilie, a fost inaugurat un proiect special, „Filarmonica Plus”, menit să răspundă cerinţelor unui public divers şi exigent. Ziua de luni a fost rezervată vizionării de concerte memorabile ale Filarmonicii, în fiecare marţi tineri muzicieni au urcat pe podiumul de concerte, iar miercurea a fost dedicată stagiunii muzicii de cameră, găzduite de spaţiul plin de rafinament al Muzeului de Artă din Craiova. Joi, muzicienii invitaţi ai Filarmonicii – dirijori şi solişti – s-au prezentat în cadrul unor întâlniri cu melomanii craioveni, oferind posibilitatea de a fi cunoscuţi şi în altă ipostază decât cea scenică. Vineri seara, înainte de concertul simfonic săptămânal,  compozitori, muzicologi sau profesori universitari au adus în actualitate muzica secolului 20, prelegerile fiind însoţite de audiţii şi proiecţii video.

„Dansul ocupă strada” între 27 iunie şi 6 septembrie! În acest week-end se dansează în Piaţa Gării şi Lăpuş

De 21 de seri de dans pe străzile oraşului vor avea parte craiovenii începând chiar din acest week-end! Valsuri, tangouri şi ritmuri latino – salsa, kizomba, bachata – îi vor antrena pe tineri şi vârstnici deopotrivă, dansatori profesionişti sau… de ocazie. Cei mai puţin experimentaţi pot lua lecţii de la membrii celor două cluburi de dans în parteneriat cu care evenimentul este organizat: Salsa Imperius (instructor: Hicham Benis) şi Clubul de Dans Sportiv Katamis (instructor: Cătălin Safta).

«Craiovenilor le place să danseze! Evenimentul s-a dezvoltat într-un fenomen anul trecut, au fost oameni care ni s-au alăturat pe parcurs şi care au dansat până la final alături de noi, toată vara. Pentru aceştia şi pentru alţii care sunt convins că vor veni într-un număr şi mai mare în acest an, am hotărât să aducem din nou dansul în stradă şi de această dată să-l şi diversificăm. Pornind de la oferta de anul trecut, una latino, prezentăm acum şi dansuri de societate, vals şi tango, şi dans sportiv. Vor fi seri în care vom avea chiar trei străzi ocupate în acelaşi timp, în trei puncte diferite ale oraşului, pe una dansându-se latino, pe alta vals şi pe o alta – tango», a explicat Vlad Drăgulescu, managerul Filarmonicii „Oltenia”.

Primele seri de dans vor avea loc la acest sfârşit de săptămână. Sâmbătă, 27 iunie, între orele 19.30 şi 23.00, se va dansa latino pe strada „Locomotivei” (vizavi de Piaţa Gării) – pe tronsonul dintre intersecţia cu bulevardul „Dacia” şi intersecţia cu strada „Basarabi”. Duminică, 28 iunie, între aceleaşi ore, dansul va ocupa strada „Tehnicii” (zona Căminului studenţesc nr.10) – pe tronsonul dintre intersecţia cu Calea Bucureşti şi intersecţia cu strada „Ion Ţuculescu”.

„Proiectul vizează şi dezvoltarea socio-culturală pe microcentre a Craiovei, care a început în 2013 şi care sperăm că va continua. Pentru că aceste miocrocentre sunt convins că în câţiva ani, conform planurilor noastre, vor avea propriile identităţi şi propriile proiecte”, a adăugat Vlad Drăgulescu, totodată vicepreşedinte al Asociaţiei „Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021”.

„Turneu în oraş” cu un virtuoz al trompetei: Sergiu Cârstea

5 zile / 5 concerte / 5 cartiere – pe scurt, acesta este programul „Turneului în oraş” din perioada 1-5 iulie, întreprins de Orchestra de cameră a Filarmonicii „Oltenia”, condusă de dirijorul Francois Robert Girolami (Franţa), alături de un virtuoz al trompetei, Sergiu Cârstea, în prezent şef partidă trompetă la Opera Naţională Română din Timişoara şi profesor de trompetă în cadrul Facultăţii de Muzică a Universităţii de Vest Timişoara.

„Turneul în cartierele craiovene va încânta publicul cu un concert foarte serios, un program foarte valoros din punct de vedere artistic, dar în acelaşi timp adaptat locaţiilor în care mergem. Publicul va avea parte de nişte surprize foarte plăcute, pentru că artiştii vor merge de la seriozitatea muzicii clasice până la momente de amuzament, de divertisment”, a precizat Vlad Drăgulescu. Aflat la cea de-a III-a ediţie, proiectul vizează cartierele Rovine, Brazda lui Novac, 1 Mai, Valea Roşie şi Craioviţa Nouă, unde concertele sunt anunţate pentru ora 21.00

Născut în anul 1958, Sergiu Cârstea este un muzician basarabean stabilit în România. A absolvit cursurile Facultăţii de Interpretare Muzicală din cadrul Institutului de Stat al Artelor „Gavriil Musicescu” din Chişinău (promoţia 1981), specializându-se apoi, la Conservatorul Superior de Muzică din Paris, în domeniul interpretării instrumentale – trompetă, la clasa profesorilor Pierre Thibaud, Jean Douay şi Antoine Cure. Şi-a început cariera artistică la Chişinău, unde a fost şef partidă – trompetă în Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat; între anii 1992-1993 a deţinut şi funcţia de director artistic al instituţiei. Din anul 1997 a activat ca instrumentist – şef partidă trompetă în Orchestra Filarmonicii „Banatul” şi în Orchestra Operei Naţionale Române din Timişoara. Are şi o intensă activitate didactică, începută în 1977, la Chişinău, şi continuată la Facultatea de Muzică din Timişoara. În 2006 a publicat lucrarea „Metodă de studii tehnice moderne pentru trompetă”. Sergiu Cârstea este fondator al Cvintetului „Moldova Brass” din Chişinău, fondator şi preşedinte al Asociaţiei de Instrumentişti – Alămuri „Romanian Brass Society”.

  • Miercuri,  1 iulie: Cartierul Rovine (parcul situat pe strada „Nicolae Iorga”)
  • Joi, 2 iulie: Cartierul Brazda lui Novac (parcarea dintre blocurile G5 şi WIN)
  • Vineri, 3 iulie: Cartierul 1 Mai (parcare / loc de joacă Punct Trafo, în spatele Carrefour)
  • Sâmbătă, 4 iulie: Cartierul Valea Roşie (strada „Împăratul Traian”, lângă biserică)
  • Duminică, 5 iulie: Cartierul Craioviţa Nouă (strada „George Enescu”, lângă Poştă)

„Redescoperă oraşul” în iulie şi august, alături de artişti instrumentişti şi lirici

 „Filarmonica Oltenia (RE)descoperă oraşul… în 33 de minute de muzică clasică” este un alt program, aflat la cea de-a III-a ediţie, de care craiovenii se vor bucura vara aceasta. Mai precis între 9 iulie şi 13 august, perioadă în care vor putea lua parte la şase concerte „open stage”, susţinute de artişti instrumentişti şi artişti lirici – membri ai Orchestrei Simfonice şi ai Coralei Academice. „Ele vor propune muzică clasică, interpretată de cvartete de corzi, cvartete de suflători şi două octete de cor. În plus, avem o surpriză: o orchestră de 80 de suflători din Coreea va fi prezentă pe 23 iulie la Craiova, urmând să concerteze probabil în Piaţa „Fraţii Buzeşti”», a precizat managerul Vlad Drăgulescu. Concertele vor avea loc pe 9 iulie – în Lăpuş; pe 16 iulie – în părculeţul de la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan”; pe 23 iulie – în părculeţul de la Casa Băniei; pe 30 iulie – în Parcul Puşkin; pe 6 august – în Grădina Botanică; pe 13 august – în Parcul Tineretului. Toate vor începe la ora 20.00.

Vlad Drăgulescu, managerul Filarmonicii „Oltenia”:

«Ne dorim foarte mult să fim alături de craioveni şi în perioada estivală. Pe lângă acest sens de a descoperi şi a redescoperi oraşul şi a-i ajuta pe ei să ne redescopere, este un gest de mulţumire. Filarmonica „Oltenia” este o instituţie finanţată de Consiliul Local şi Primăria municipiului Craiova, practic de craioveni. Şi cum nu toţi pot să ne treacă pragul, am considerat că este frumos ca noi să susţinem aceste concerte în mijlocul lor şi să le spunem, astfel, „mulţumim”. Odată cu aceste evenimente s-au observat şi o sporire a numărului de spectatori şi o mai mare atenţie a oamenilor vizavi de evenimentele pe care noi le organizăm, inclusiv în stradă. Se simte creşterea şi din punct de vedere financiar, pentru că încasările s-au dublat în 2013 şi s-au triplat în 2014. Să vedem ce se va întâmpla în 2015, însă în momentul de faţă stăm mai bine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. În plus, urmează o stagiune foarte specială care sunt convins că va aduce foarte multe săli pline».