Craiova ar putea rămâne fără iluminat pe timp de noapte

0
1393

Străzile din Craiova nu vor mai fi iluminate pe timp de noapte, începând din luna martie. Din dorința de a penaliza acțiunile municipalității, care prelungește contractul de întreținere a sistemului de iluminat din șase în șase luni, consilierii opoziției nu au mai votat, în plenul de ieri, pentru o nouă încredințare directă a acestei activități. Proiectul a fost respins, iar legea spune că inițiativa mai poate fi repusă pe ordinea de zi abia peste șase luni.

Deși nu dețin majoritatea în Consiliul, cei patru consilieri ai opoziției, alături de independentul Ionel Pană, au respins prin vot proiectul de hotărâre.  Deși cei16 consilieri ai PSD și UNPR au votat „pentru”, inițiativa tot nu a trecut, proiectul fiind respins în cele din urmă deoarece nu a fost întrunit cvorumul legal. Pentru a fi votat, ar mai fi fost nevoie doar de un singur vot, care ar fi putut dat de unul dintre consilierii UNPR, Teodor Sas sau Dorel Marinescu, dar aceștia au ieșit din sală atunci când s-a discutat acest proiect. Imediat după ședință, unii dintre colegii de partid vorbeau despre gestul acestora ca fiind unul din interes politic.

Se invocă „starea de necesitate”

Înainte de vot, consilierii opoziției au criticat municipalitatea acuzând-o mai întâi de incompetență. „Este un caz tipic de incompetență și dezinteres. Au trecut doi ani și noi suntem în continuare în stare de necesitate. Cei responsabili nu au fost capabili să întocmească un caiet de sarcini pentru a scoate la licitație acest contract fără ca să mai fie contestat? Dacă ești un funcționar capabil poți să faci un caiet de sarcini bun și consider că scuza cu contestațiile are în spate doar incompetența”, a declarat consilierul PNL Dan Cherciu. Acesta a fost susținut și de consilierul independent Ionel Pană, care a spus că Primăria Craiova și-a făcut un obicei din acordarea de proiecte prin procedura de încredințare directă.

De ce preferă Primăria Craiova negocierea directă?

Aleșii locali au mers cu lucrurile mai departe, acuzând municipalitatea de anumite interese legate de întreținerea sistemului de iluminat. „Atrag atenția că se joacă cu focul, iar acest procedeu conduce la suspiciuni de interes. Nu este posibil ca într-un oraș precum Craiova să nu existe niște funcționari care – din motive pe care-mi scapă – să nu fie în stare să facă o documentație serioasă”, a mai spus Cherciu. Același lucru a fost susținut și de consilierul Marian Vasile, care s-a întrebat și el de ce Primăria Craiova preferă această modalitate de atribuire a contractului. „Nu am înțeles de ce serviciul de specialitate din primărie nu s-a ocupat să organizeze o licitație așa cum trebuie. Vom merge cu încredințarea directă până în 2020, evitând astfel licitația publică?”.

Contractul a fost scos la licitație de anul trecut

A venit imediat și explicația Primăriei Craiova. În lipsa primarului Lia Olguța Vasilescu, viceprimarul Mihai Genoiu a precizat că întreținerea sistemului de iluminat din Craiova a fost scoasă la licitație din luna august a anului trecut, dar încă nu poate fi soluționată deoarece rezultatul este contestat în instanță. „Cei care contestă nu contestă caietul de sarcini, ci se contestă între ei. S-a ajuns în instanță și astăzi (n.r. – ieri) a fost primul termen, iar următorul va fi pe 5 februarie fiindcă dosarul nu a ajuns încă la instanță. Rog serviciul de specialitate să facă ca dosarul să ajungă mai repede la instanță ca să fie judecat”, a explicat Genoiu, care a le-a spus consilierilor că nici CEZ-ul și nici una dintre regiile din subordinea autorității nu au competența de a prelua aceste activități de menținere și întreținere a iluminatului stradal. Viceprimarul a precizat că, atât timp cât există un proces în instanță, primăria poate recurge doar la procedura de negociere directă. Consilierii opoziției au insistat cu întrebarea de ce, totuși, timp de doi ani, din 2012 de când a expirat contractul cu firma Luxten, Primăria Craiova a mers numai pe prelungiri.