Ambulanţe noi în judeţul Dolj, din toamnă

0
429

Medicii de la Salvare aşteaptă cu nerăbdare ca parcul auto al Serviciului de Ambulanţă Judeţean să fie reînnoit, având în vedere că multe din autosanitare sunt uzate şi ar trebui înlocuite. Promisiuni în acest sens există de mai mult timp, dar nu s-au materializat până acum din cauza veşnicei probleme a banilor. De curând însă speranţele celor care lucrează pe ambulanţe au fost reaprinse, Ministerul Sănătăţii anunţând că în toamna acestui an, mai exact în luna octombrie, mai multe autovehicule sanitare vor fi distribuite în toate judeţele ţării.

Deocamdată, nu s-a stabilit numărul exact al autosanitarelor care ar urma să ajungă în judeţul Dolj. Cu toate acestea, conducerea Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) speră ca măcar patru maşini noi să fie direcţionate către Craiova. Acestea ar trebui să salveze apoi vieţi în tot judeţul, alăturându-se astfel celor 55 de ambulanţe ce alcătuiesc parcul auto al SAJ Dolj. Marea problemă a Serviciului de Ambulanţă nu ţine însă neapărat de numărul autosanitarelor care stau la dispoziţia cadrelor medicale, ci mai degrabă de gradul de uzură al maşinilor. Nu mai puţin de 14 ambulanţe ar trebui înlocuite imediat, având în vedere că multe dintre ele au deja o vechime de 11 ani şi au parcurs sute de mii de kilometri.

„În momentul acesta avem în garaje 55 de ambulanţe. Dintre acestea cam 14 au o vechime de cuprinsă între 8 şi 11 ani. În cazul nostru nu ar fi nevoie de mai multe ambulanţe, ci de o înlocuire a celor vechi. Restul de ambulanţe sunt din anii 2008, 2009 şi chiar 2010 şi nu sunt probleme cu ele. Nu s-a stabilit exact câte maşini vor fi distribuite pentru fiecare judeţ în parte. Vom vedea până la sfârşitul lunii octombrie exact care sunt datele problemei”, a declarat dr. Cristian Gângioveanu, managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Dolj.

Maşinile vechi aduc cheltuieli suplimentare

Pe de altă parte, ambulanţele cu un grad ridicat de uzură înseamnă şi cheltuieli suplimentare, tot mai greu de suportat dat fiind faptul că banii alocaţi nu sunt de fiecare dată suficienţi. Costurile pentru întreţinerea unor astfel de maşini sunt destul de ridicate, numai pentru obişnuita revizie preţul fiind de 2.000 de lei. Asta în condiţiile în care abia din acest an bugetul alocat Serviciului Judeţean de Ambulanţă este unul per capita, adică în funcţie de numărul de locuitori din judeţul, fapt ce a dus la o uşoară creştere a sumelor de bani ce au revenit SAJ Dolj.

„Încercăm să folosim piese originale şi am respectat cartea tehnică a maşinilor. Ambulanţele mai vechi sunt însă şi mai greu de întreţinut. Casa de Asigurări de Sănătate ne-a alocat anul acesta un buget puţin mai mare decât cel din 2010. Încercăm să ne descurcăm cu banii pe care îi avem. Înainte cam de pe 20 ale lunii întâmpinam probleme financiare”, a mai spus managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean.

236 de ambulanţe vor fi distribuite la toamnă în toată ţara

Până în momentul de faţă, Ministerul Sănătăţii a anunţat finalizarea procedurilor de achiziţie, prin acord-cadru, pentru un număr minim de 394 şi maxim 1.259 ambulanţe noi destinate reînnoirii parcului auto. Dintre acestea, în această toamnă, până la sfârşitul lunii octombrie, vor ajunge în garajul serviciilor de ambulanţă şi a SMURD din toată ţara 236 maşini de transport medicalizat, în valoare de aproximativ 80 de milioane de lei.

Potrivit oficialilor din minister, din cele 236 ambulanţe, 110 maşini sunt de tip B (4×4), 102 sunt ambulanţe de tip B (4×2), 23 sunt de tip C, iar un vehicul este specializat pentru dezastre. Anul acesta, 175 de autosanitare vor fi repartizate către serviciile de ambulanţă din toată ţara, iar 61 maşini vor ajunge la serviciile SMURD. Ambulanţele de tip B şi C sunt autospeciale utilizate pentru intervenţiile de urgenţă, sunt echipate corespunzător şi sunt utilizate de echipaje instruite în medicina de urgenţă şi prim ajutor. Principalul obiectiv anunţat este acela de a înlocui ambulanţele mai vechi de opt ani şi de a dota corespunzător cele şase unităţi SMURD înfiinţate în acest an. De altfel, până la sfârşitul acestui an se doreşte deschiderea unor noi puncte de urgenţă SMURD în localităţile cu deficit de personal medical.