Cotele apelor Dunării în scădere, în următoarele 24 de ore

0
508

Debitele râurilor vor fi, în general, staționare în următoarele 24 de ore, iar în ceea ce privește fluviul Dunărea, cotele apelor vor fi în scădere, până la 4.700 mc/secundă, sub media multianuală a lunii ianuarie, de 4.950 mc/secundă, informează Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor /INHGA/.

Conform hidrologilor,  pe râuri debitele vor fi, în general, staționare, cu excepția cursului inferior al Mureșului, unde vor fi în scădere ușoară. Mici creșteri de niveluri și debite datorate precipitațiilor prevăzute, dar și a cedării apei din stratul de zăpadă se pot înregistra pe unele râuri mici din Crișana și Banat. Formațiunile de gheață( (gheață la maluri, năboi, pod de gheață) existente pe majoritatea râurilor se vor menține fără modificări importante, cu excepția unor râuri din Crișana și Banat, unde vor fi în ușoară diminuare și restrângere.

Prognoza INHGA relevă faptul că va predomina gheața la maluri, iar podul de gheață va fi prezent pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Crasna, Barcău, Târnava Mică, Bistrița, Bârlad și Prut. În plus, se va intensifica curgerea de năboi pe râurile din Maramureș, Transilvania și zonele de munte.

În ceea ce privește Dunărea, debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere, până la 4.700 mc/secundă, cu 250 mc/secundă sub media multianuală a lunii ianuarie (4.950 mc/s). De asemenea, pe tot sectorul aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere. ( sursa : AGERPRES)